Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Κομμουνιστικά Εγκλήματα

Giorgos Boutos προς Ioannis Bougas (ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ)

16-07-2020


Ο πατέρας του ήταν επικεφαλής των Γεωργιανών μπολσεβίκων από τη δεκαετία του 1910.

Συμμετείχε ενεργά στο ρωσικό Εμφύλιο πόλεμο και το 1924 τον διόρισαν εμπορικό αντιπρόσωπο στο Παρίσι.
Ο ίδιος ήταν μαθητής του γεννημένου στη Γαλλία, ελληνικής καταγωγής Γιαν Ομέρ (Γιάννης Όμηρος), καθηγητή και διευθυντή της σχολής τένις στην Τιφλίδα. Εκεί κόλλησε το μικρόβιο του αθλήματος ο νεαρός Άρτσιλ Μντιβάνι που διακρίθηκε παγκοσμίως στα γήπεδα του αθλήματος. Η χώρα έμαθε για τα κατορθώματά του μόλις το 1931.

Στο μεταξύ ο πατέρας του εξέφρασε αντιρρήσεις για την ένταξη της Γεωργίας στην ΕΣΣΔ και προς τα τέλη της δεκαετίας του 20 έγινε τροτσκιστής. Τον Αύγουστο του 1936 με προσωπική διαταγή του Στάλιν συνέλαβαν τον πατέρα του, παρά το γεγονός πως κάθε φορά που εκείνος ερχόταν στην Μόσχα, τον φιλοξενούσε στο διαμέρισμά του. Μαζί του συνέλαβαν τη σύζυγο, τρεις ακόμη γιους και τη θυγατέρα του. Παρά τα βασανιστήρια ο πατέρας του δεν ομολογούσε την "ενοχή" του, έσπασε μόνο όταν άκουσε τις κραυγές του μεγάλου του γιου που τον βασάνιζαν στο διπλανό δωμάτιο.
Ο νεαρός Άρτσιλ μετά από έναν ακόμη νικηφόρο αγώνα, συνάντησε τον Μπέρια και τον ρώτησε για την οικογένειά του. "Αν πάρεις το πρωτάθλημα, θα τους αφήσουμε όλους" του απάντησε, παρόλο που γνώριζε πως έχουν ήδη εκτελεστεί.
Κέρδισε το πρωτάθλημα και στη δεξίωση υψώνοντας το ποτήρι του είπε: Η οικογένεια Μντιβάνι δεν ήταν ποτέ εχθροί του λαού.
Αυτό ήταν αρκετό και ασυγχώρητο. Τον συνέλαβαν στις 17 Απριλίου 1937 και τον εκτέλεσαν στις 13 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους σε ηλικία 26 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: