Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Εθνικά Θέματα

Λονδίνο / Μόσχα για...

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 2020 – Κύπρος 1974

19 Ιουλίου 2020
της Φανούλας Αργυρού*

...

Οι άμεσες και ταυτόχρονες υποστηρικτές δηλώσεις του Λονδίνου και της Μόσχας,  υπέρ της τουρκικής απόφασης για την Αγία Σοφία,  θυμίζουν τις παράλληλα, δυστυχώς,  υποστηρικτές θέσεις Λονδίνου και Μόσχας το 1974 υπέρ της  τουρκικής εισβολής του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ στις 20 Ιουλίου 1974. Ιστορικά γεγονότα που δεν πρέπει να ξεχνάμε για να θυμόμαστε με ποίους έχουμε να κάνουμε και κυρίως γιατί η Ιστορία μας διδάσκει.

...

Τι είπε ο Ερντογάν; TO WHAT PURPOSE HAGIA SOPHIA WILL BE UTILIZED IS A MATTER OF TURKEY’S SOVEREIGN RIGHTS”
« Για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία είναι θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας»
Εδώ αυτούσιες οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού με βίντεο.
Φόρειν ΄Οφις Λονδίνο : “Αυτό είναι «κυριαρχικό θέμα» (“sovereign matter”) της Τουρκίας…
Πούτιν: “H απόφαση για την Αγιά Σοφιά είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας” .
Και όχι μόνον.
Μόσχα Υφ. Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν: «…εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας στην οποία κανένας δεν θα πρέπει να παρέμβει…»
...
Λονδίνο Ιούλιος 1974
Στις 16 Ιουλίου 1974 η Τουρκία (μέσω της βρετανικής πρεσβείας στην Άγκυρα και δια του συνταγματολόγου και  σύμβουλου της  Μουμπτάζ Σοϊσάλ ) ενημέρωσε το Λονδίνο για την πρόθεσή της για εισβολή και κάλεσε τους Βρετανούς να πάνε μαζί αν όχι θα πήγαινε μόνη. Ζήτησε συνάντηση μαζί τους και ο σοσιαλιστής  Πρωθυπουργός της Μπουλέντ Ετσεβίτ δεν έχασε λεπτό. Εφθασε στο Λονδίνο την επομένη 17 Ιουλίου,  συνοδευόμενος  σχεδόν από  την μισή του στρατιωτική και πολιτική ηγεσία και μπήκε στο 10 Downing Street για … «έγκριση» και συντονισμό με την άλλη «εγγυήτρια» δύναμη (Ηνωμένο Βασίλειο). 
Εξασφάλισε από την  σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με Πρωθυπουργό τον Χάρολτ Γουίλσον και Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας τον Τζέιμς Κάλλαχαν το πράσινο φως να εισβάλει στην Κύπρο. Τους εξήγησε  μέχρι που θα έφθανε η γραμμή της εισβολής που σχεδίασε.
Δέχθηκαν, φτάνει  να μην ενοχλούσε (όπως του ζήτησαν) τις βρετανικές περιοχές των βάσεων και υποσχέθηκαν μάλιστα να εμποδίσουν την Ελλάδα από να τρέξει εις βοήθεια για να αποτελειώσει το «έργο» του εφόσον για τους δικούς των λόγους δεν μπορούσαν να εισβάλουν μαζί. 
Το 1975 ο Τζέιμς Κάλλαχαν ομολόγησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου ότι άφησαν να εκτελεστεί η τουρκική εισβολή γιατί συμφωνούσαν με τους Τούρκους στην αλλαγή του στάτους κβο της Κύπρου επειδή το «σύνταγμα είχε καταρρεύσει πριν 10 χρόνια»  (δηλαδή το 1964 όπως ισχυρίζονται  έκτοτε οι Τούρκοι για να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα).  (Βιβλίο Φ.Α. «Διζωνική v Δημοκρατία 1955-2019»  Έκδοση PASTELL EDITORIA LIMITED Λεμεσός).
...
Μόσχα Ιούλιος 1974 Έγγραφο CIA
Αποδεσμευμένο έγγραφο  της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) ημερ. 22 Ιουλίου 1974 (National Intelligence Bulletin) γράφει:
«USSR – CYPRUS
Οι Σοβιετικοί έχουν εγκρίνει την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, όμως έχουν επίσης τονίσει την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αλλαγή του πολιτικού στάτους της Κύπρου.  Η Μόσχα ανησυχεί ότι η εισβολή θα οδηγήσει στην διχοτόμηση της νήσου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ανακοινωθέν της σοβιετικής κυβέρνησης που εκδόθηκε το Σάββατο επικρίνει έντονα την  ελληνική «επιθετικότητα» όμως δικαιολόγησε την τουρκική παρέμβαση ως αναγκαία για την προστασία της τουρκο-κυπριακής κοινότητας.  Η δήλωση προσπάθησε να παρουσιάσει την πρόθεση της Τουρκίας ως να στοχεύει στην επαναφορά της  κυπριακής ανεξαρτησίας και επιστροφή της  «νόμιμης κυβέρνησης». Αυτούς τους στόχους  υποστήριξε ο Αρχηγός του Κόμματος Πρέσνιεβ σε ομιλία του χθες στην Πολωνία.
Οι Σοβιετικοί κράτησαν επαφή με το Μακάριο στη Νέα Υόρκη και πίεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιστροφή στην εξουσία του Αρχιεπισκόπου. Η Μόσχα, όμως, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη δέσμευση  για τους στόχους του  Μακάριου. Oι Σοβιετικοί ευνοούν επίσης την Άγκυρα… Σοβιετικά στρατεύματα έχουν τεθεί σε επιφυλακή».
Η πρώτη τουρκική εισβολή στη Κύπρο ήταν με την συγκατάθεση της Μόσχας!
Το αμερικανικό έγγραφο επιβεβαίωσε τελικά χρόνια αργότερα με τις αποκαλύψεις του, που βρίσκονται στο διαδίκτυο,  ο Arif Hasan Tahsin (Arif Hodja) πρώην διοικητής της ΤΜΤ, δάσκαλος, συγγραφέας και αρθρογράφος στην «Αφρίκα».
«Όταν η Τουρκία αποφάσισε να επέμβει επικοινώνησε με τους Σοβιετικούς και ο πρέσβης της Σ. Ένωσης ρώτησε τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κατά πόσο μετά την εισβολή η Κύπρος θα παρέμενε μέλος του κινήματος των Αδεσμεύτων. Όταν πήρε θετική απάντηση έδωσε την συγκατάθεσή του για την επέμβαση.. Η Τουρκία δεν είχε αρκετό πετρέλαιο και ζήτησε βοήθεια από την Βουλγαρία. Ένας που δούλευε στην τουρκική πρεσβεία στη Βουλγαρία έγραψε βιβλίο στο οποίο περιγράφει όλα αυτά… Αυτά για την πρώτη εισβολή. Η Αμερική μετά αναμείχθηκε…» είπε μεταξύ άλλων το πρώην στέλεχος της ΤΜΤ. Μεταδόθηκε στις 22.3.2011 από το δίγλωσσο πρόγραμμα του ΡΙΚ  Biz.  Η αναφορά στα 31 λεπτά. («Διζωνική v Δημοκρατία 1955-2019»).
Με αγγλικούς υποτίτλους  https://www.youtube.com/watch?v=YJTaJPF8o6M
Με ελληνικούς υποτίτλους https://www.youtube.com/watch?v=CsTmIa6cSRw
Αυτό βέβαια είχε πει  και ο Δρ. Χ. Κίσσιγκερ στον Κινέζο ομόλογό του στις 2 Οκτωβρίου 1974: «Η Μόσχα είπε στους Τούρκους να εισβάλουν» (Σημερινή 14.1.1999). (βιβλίο Φ.Α. «Top Secret – Η Βρετανική κηδεμόνευση του Κυπριακού… Πως φθάσαμε στο Σχέδιο «Ανάν»…» Εκδόσεις Γερμανός, Θεσσαλονίκη, 2004, κεντρική διανομή Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ).
...
Εξάλλου, οι Τούρκοι γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο ότι ήσαν οι Βρετανοί οι ίδιοι που πρώτοι παραβίασαν την Συνθήκη της Λωζάνης το 1955 με την διαβόητη Τριμερή στο Λονδίνο. Όταν επανέφεραν με το έτσι θέλω  την Τουρκία πίσω, ως ενδιαφερόμενο μέρος στο στο Κυπριακό…
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 19/7/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: