Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Δημόσιες Επενδύσεις

 18-11-2020

Δημιουργείται Μονάδα Προετοιμασίας Έργων υπό το ΤΑΙΠΕΔ

Τη δημιουργία μίας Μονάδας Προετοιμασίας Έργων θα εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας από την Κομισιόν που δημοσιεύθηκε σήμερα. Όπως αναφέρεται, η μονάδα αυτή θα υπάγεται στην προεδρία της κυβέρνησης “έξω από τον δομικό πυρήνα της γραμμής των υπουργείων για να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων (conflict of interest)”.


Με αυτόν τον τρόπο, θεωρείται ότι θα ξεπεραστούν δομικά εμπόδια στην προετοιμασία και υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων όπως καταγράφηκαν σε προηγούμενες εκθέσεις. Η Μονάδα, αναμένεται να προετοιμάσει τα σε προτεραιότητα επενδυτικά έργα έχοντας ένα budget περίπου 20 εκατ.ευρώ για την ενέργεια, περιβάλλον, μεταφορές και ψηφιακό τομέα.

Οι αρχές αναμενουν ένα σύνολο 40-45 έργων με το μέσο μέγεθος ανά έργο να είναι 120 εκατ.ευρώ και να ενταχθεί ως μία νέα διεύθυνση στο ΤΑΙΠΕΔ ανεξάρτητη από τις ιδιωτικοποιήσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ θα λειτουργεί συμβουλευτικά και επικουρικά για τα αυτά τα έργα στρατηγικών υποδομών που σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: