Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Αριστεροί Μύθοι


22-11-2020
 
ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Α΄ΣΣ/ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ(ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ)
Παρατίθεται παρακάτω το Σχέδιο Ενεργείας του Α΄ΣΣ του ΕΛΑΣ που σκοπό είχε την εξουδετέρωση των πιστών στη νόμιμη κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου δυνάμεων και την κατάληψη των Αθηνών.Εκδόθηκε την 01 Δεκ 1944.Είναι η ΤΕΛΙΚΗ μορφή που πήρε το εν λόγω Σχέδιο καθόσον είχαν εκπονηθεί στο παρελθόν απο το Α'ΣΣ δύο ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΑ Σχέδια. 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του επικεφαλή της Κομματικής Οργάνωσης της Αθήνας(ΚΟΑ) Β.Μπαρτζώτα(Φάνη) είχε γίνει επεξεργασία του Σχεδίου ένα το Φθινόπωρο του 1943 και ένα την Άνοιξη του 1944.Η τελική απόφαση για κατάληψη των Αθηνών ,σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του ίδιου,ελήφθη στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 1944.Προς τούτο πραγματοποιήθηκαν και οι προκαταρτικές κινήσεις των τμημάτων του Α'ΣΣ στους χώρους συγκεντρώσεως και χώρους εξορμήσεως έτσι ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Κατά συνέπεια καταρρίπτεται το αφήγημα ότι τα Δεκεμβριανά ήταν αποτέλεσμα της ενόπλου αντιδράσεως των αστυνομικών δυνάμεων των Αθηνών εναντίον των αόπλων διαδηλωτών την 03 Δεκ 1944.Η απόφαση της ένοπλης ρήξης είχε ληφθεί πολύ πιο νωρίς.Η μέθοδος που ακολουθήθηκε φαίνεται στο παρακάτω Σχέδιο Ενεργείας.
Ακολουθεί το Σχέδιο Ενεργείας
ΕΛΑΣ - Α' Σ. ΣΤΡΑΤΟΥ - ΕΠΙΤ. ΓΡΑΦ. III
ΑΡΙΘ.Α.Π.25-ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ-ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ
ΣΧΕΔΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
I.ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ως έχει.
II.ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ. Αι δυνάμεις τας οποίας φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει η αντίδρασις είναι κατά κύριον μεν λόγον τα στρατιωτικά εις την περιοχήν Γουδί τμήματα, ήτοι Ορεινή Ταξιαρχία, σχολείον Χωροφυλακής, Γερμανοτσολιάδες, ως και ο Ιερός Λόχος Ψυχικού, κατά δεύτερον δε λό­γον τα Αστυνομικά τμήματα, διάχυτοι μονάδες Χωροφυλα­κής, Οργάνωσις Χιτών, άλλαι παρεμφερείς οργανώσεις, αι δυνάμεις της Γενικής Ασφαλείας και του ανασυγκροτηθέντος τμήματος Μπουραντά.
III.ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Σ.Σ. Το Σ.Σ., ενισχυόμενον και από τας δυνάμεις του Ε.Λ.Α.Σ. της υπαίθρου θα αντιταχθή διά των όπλων κατά παντός πραξικοπήματος της αντιδράσεως. Θα περισφίγγει και τελικώς θα εξουδετερώσει κατά κύριον λόγον τας συγκεντρωθείσας εις το Γουδί δυνάμεις. Κατά δεύτερον λόγον θα εξουδετερώσει τας εστίας αντιστάσεως που θα εμφανισθούν εντός της πόλεως.
IV.ΙΔΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Α) Να εκκαθαρίσει τας φιλικώς δια­κείμενος συνοικίας των Αθηνών εις όσον το δυνατόν βραχύτερον χρόνον.
Β) Διά του όγκου των δυνάμεων του να απο­κλείσει αρχικώς τας συγκεντρωμένας δυνάμεις εις την πε­ριοχήν Γουδί-Ψυχικού.
Γ) Να εκκαθαρίσει τελικώς την κατάστασιν τόσον εις την περιοχήν Γουδί-Ψυχικού, όσον και εις την υπολοιπον πόλιν των Αθηνών διά των αφιχθησομενων και εκ της υπαίθρου φιλίων δυνάμεων.
V.ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. Τα Συν/τα των Αθηνών θα διαθέσουν ανά ένα λόχον κατά την κρίσιν των διά τον αποκλεισμόν εκάστου Αστυνομικού τμήματος.
Έναντι των δυνάμεων Γουδί-Ψυχικού θα διαθέσουν εις την περιοχήν Κουπόνια-Αμπελόκηποι το 2ον Σύνταγμα με το 1/2 και έτερα δύο τάγματα. Τον 3ον σύνταγμα με το Υ/3 και άλλα δύο τάγματα. Και το 5ον Σύνταγμα με εν τάγμα με τον Υποδιοικητή εις την περιοχήν Ψυχικού και έτερον με τον Διοικητήν εις την περιοχήν Αμαρούσι-Κηφισσιά-Κουκουβάουνες.
Διά τα 1ον και 4ον όρα οργάνωσιν Διοικήσεως.
Το 6ον Σύνταγμα πλην του Τάγματος Νέας Κοκκινιάς θα εκκαθαρίσει ταχύτατα τας αντιστάσεις του Πειραιώς και διά του όγκου της δυνάμεως του θα κατευθυνθεί προς Αθήνας. Το Τάγμα Νέας Κοκκινιάς θα εκκινήσει αμέσως προς Αθή­νας αφήνον ένα Λόχον εις την περιοχήν Πυριτιδοποιείου.
VI.ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ.
Συγκρότημα Α'. Τα επτά Τάγματα της περιοχής Αμπελοκήπων
Ψυχικού υπό την Διοίκησιν της 1ης Ταξιαρχίας.
Συγκρότημα Β'. Το 1ον Σύνταγμα με το μη διατεθέν Τάγ­μα του 2ου Συν/τος και το 1ον Τάγμα του 4ου Συν/τος υπό την Διοίκησιν του 1ου Συν/τος.
Συγκρότημα Γ'. Τα απομένοντα δύο Τάγματα του 3ου συν/τος και τα υπόλοιπα δύο Τάγματα του 4ου Συν/τος υπό την Διοίκησιν της 2ας Ταξιαρχίας.
Το απομένον Τάγμα του 5ου συντάγματος με την Διοίκη­σιν του θα αποτελέσει ίδιον συγκρότημα.
Τα απομένοντα Τάγματα του 6ου Συντάγματος θα απο­τελέσουν ίδιον συγκρότημα υπό την Διοίκησιν του Συν/τος τούτου.
Το πρώτον αφιχθησόμενον, ήτοι 34ον Συν/μα εκ της I-I Μεραρχίας θα υπαχθεί υπό τας αμέσους διαταγάς του Σ. Στρατού, άμα ως διέλθει νοτίως Μενιδίου.
Η υπόλοιπος δύναμις της II Μεραρχίας υπό την Διοίκησιν της II Μεραρχίας.
VII.ΑΠΟΣΤΟΛΑΙ.
α) Διά τους λόχους που θα διατεθούν έναντι των αστυνο­μικών τμημάτων.
Να παραταχθούν εμφανώς έναντι των αστυνομικών τμη­μάτων και να δηλώσουν εις ταύτα ότι ουδεμίαν επιθετικήν πρόθεσιν έχουν εναντίον των παρά μόνον ότι έχουν την αποστολήν να περιφρουρήσουν τον Λαόν εις την ειρηνικήν του εκδήλωσιν. Μόλις εκδηλωθεί η δράσις εκ μέρους μας να προβήτε εις τον αφοπλισμόν των και την χρησιμοποίησιν των όπλων των υπό του Ε.Λ.Α.Σ.
β) Το Συγκρότημα Α'. Διά καταλήψεως των διαβάσεων και χωρίς να λάβει την επαφήν θα αποκλείσει αρχικώς την κάθοδον των τμημάτων Γουδί-Ψυχικού εγκαθιστάμενον εις υψόμετρον 295 νοτίως Τουρκοβούνια (Χάρτης 1:10.000) -έπαυλις Θων-Κουπόνια.
γ) Συγκρότημα Β'. Μόλις δεχθώμεν την επίθεσιν: Θα κα­ταλάβει τας συνοικίας που είμεθα ισχυροί. Συγχρόνως διά δύο Ταγμάτων θα καταλάβει τας γέφυρας του Ιλισσού από της γέφυρας του Νεκροταφείου μέχρι της γέφυρας αμέ­σως Β.Α. του Σταδίου, με σκοπόν να διευκολύνει την είσoδον εις τον αγώνα φιλίων τμημάτων προς την περιοχήν του Ζαππείου.
Επίσης διά των υπολοίπων τριών Ταγμάτων θα καταλάβει τον Λόφον Φιλοπάππου και βορείως μέχρι της Δεξαμενής Θησείου (παρά το 9ον Αστυνομικόν τμήμα) με τον σκοπόν να εξασφαλίσει την γραμμήν αυτήν ως βάσιν εξορμήσεως διά περαιτέρω ενέργειαν και θα εκκαθαρίσει το Θησείον α­πό τους Χίτες.
δ) Το Συγκρότημα Γ'. Ομοίως μόλις δεχθώμεν την επίθε­σιν: Θα καταλάβει τας συνοικίας που είμεθα ισχυροί. Θα κα­ταλάβει την γραμμήν Σ.Σ. Λαρίσης και Πελοποννήσου με σκοπόν να εξορμήσει και να εκκαθαρίσει την περιοχήν Βάθης από το ανασυνταχθέν τμήμα Μπουραντά και διά των δύο Ταγμάτων του 3ου Συν/τος να καταλάβει την πλατείαν Δημοκρατίας (γωνία Πατησσίων και Αλεξάνδρας), το πεδίον Άρεως, την πλατείαν Εξαρχείων, με μεταγενέστερον αντικειμενικόν σκοπόν να δράσει κατά της Γενικής Ασφαλείας.
ε) Το Συγκρότημα 5ου Συν/τος: Θα εξασφαλίσει την κατοχήν των αρτηριών και διαβάσεων εις την περιοχήν Αμαρούσι-Κηφισσιά-Κουκουβάουνες, διά να διευκολύνει την είσοδον της 2ας Μεραρχίας εις τον αγώνα.
ζ) Το Συγκρότημα 6ου Συν/τος.
-Θα εκκαθαρίσει ταχύτατα τας αντιστάσεις Πειραιώς δι' ενός τάγματος.
-Θα αποστείλει το Τάγμα Νέας Κοκκινιάς εις Αθήνας προς εφεδρείαν του Σ. Στρατού εις ανατολικήν παρυφήν Περιστέρι με μέτωπον τους Μύλους Πενέσση. Το Τάγμα τούτο θα αφίσει ένα Λόχον εις Πυριτιδοποιείον διά να διευ­κολύνει την είσοδον εις τον αγώνα του τμήματος της I-I Μεραρχίας που θα περάσει από εκεί.
-Το υπολοιπον του Συν/τος θα κινηθεί με πάσαν δυνατήν ταχύτητα εις Αθήνας και εις την περιοχήν Νέα Σφαγεία-Χασεκή ως εφεδρεία του Σώματος Στρατού.
η) Η II Μεραρχία (πλην 34ου Συν/τος Π.) άμα λάβει σχετικήν Διαταγήν θα κινηθεί ταχύτατα προς Αθήνας χρησιμο­ποιούσα απάσας τας δυνατάς διαβάσεις αναλόγως της τα­κτικής καταστάσεως ίνα φτάσει εις την γραμμήν Μενίδι-Κηφισσιά.
Το 34ον Σύνταγμα θα εκκινήσει συγχρόνως με την υπόλοιπoν Μεραρχίαν, θα υπαχθεί υπό τας αμέσους διαταγάς του Σώματος Στρατού μόλις διέλθει το Μενίδι.
Η II Μεραρχία θα εκκαθαρίσει τελικώς την κατάστασιν εις την περιοχήν Γουδί - και ενδεχομένως εις την υπόλοιπον πόλιν των Αθηνών επί τη βάσει εγκαίρως εκδοθησομένης διαταγής του Σ. Στρατού.
VIII.ΕΚΤΕΛΕΣΙΣ. Έναρξις επιχειρήσεων άμα τη λήψει της
σχετικής διαταγής του Σ. Στρατού.
IX.ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ. Διά των συνήθων μέ-
σων.
Χ. ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ. Θα γνωσθούν εγκαίρως.
XI. ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ Σ.Σ. Παρακαλούνται
οι συναγωνισταί Διοικηταί των συγκροτημάτων να αναμε-
τρήσουν πόσον πολύπλοκος και ιδία άρρυθμος θα είναι η
μορφή του αγώνος αυτού. Και συνεπώς πόσων στοιχείων
θα έχει ανάγκη το Σ.Σ, ίνα τελείως ενημερωμένον επί της ε-
ξελίξεως της καταστάσεως δυνηθεί να συντονίσει τας δυνά-
μεις του και να κατευθύνει αυτάς για την τελική νίκην του
Λαού.
Κατά χρονολογικήν σειράν θα χρειασθεί:
1)Άπαντα τα συγκροτήματα να αναφέρουν περί αφοπλι­σμού κατ' αρχάς και έπειτα περί του αφοπλισμού των αστυ­νομικών τμημάτων.
2)Έκαστον συγκρότημα διαδοχικώς να αναφέρει την εκτέλεσιν εκάστου των αντικειμενικών του σκοπών που ανα­φέρονται εις το κεφάλαιον VII (Αποστολαί).
3)Κατά την εξέλιξιν του αγώνος από καιρού εις καιρόν να υποβάλλει έστω και αρνητικώς δελτία στρατιωτικής κα­ταστάσεως (π.χ. ηρεμία ή ουδέν νεώτερον).
XII. ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΤΗΝ ΛΗΨΙΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ.
Αθήναις τη 1-12-44
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ι.ΠΥΡΙΟΧΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ
ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ
ΑΠΟΔΕΚΤΑΙ:
II Μεραρχία,
I Ταξιαρχία
IIΤαξιαρχία,
5ο Συν/μα
6ον Συν/μα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΣ:
IIIΓραφείο
Με ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΟ σήμα την 03 Δεκ 1944 και ώρα 14:30 διετάχθη απο το Α΄ΣΣ η εκτέλεση του παραπάνω Σχεδίου.
ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ19-Έκδόσεις Μέτρον

Δεν υπάρχουν σχόλια: