Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Επενδύσεις

 11-07-2021

Πώς αλλάζουν σελίδα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Του Κώστα Κετσιετζή

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου είναι τελικά αυτός που θα αλλάξει σελίδα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κλείνοντας ένα κεφάλαιο πολλών ετών που μεταξύ άλλων περιλάμβανε και την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομες κρατικές ενισχύσεις. 


Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη στην αγορά, καθώς δεν είχε γίνει γνωστό το ενδιαφέρον του, ο κ. Προκοπίου κέρδισε και τους δύο διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, προσφέροντας συνολικά το ποσό των 62,5 εκατ. ευρώ συνολικά, έχοντας ως έτερο διεκδικητή την εταιρεία Pyletech, συμφερόντων του -επίσης εφοπλιστή- Θεόφιλου Πριόβολου. 

Ειδικότερα, στον διαγωνισμό της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για το ακίνητο επιφάνειας περίπου 332 στρεμμάτων που βρίσκεται εντός των Ναυπηγείων η εταιρεία MILINA ENTERPRISES, συμφερόντων του κ. Προκοπίου, επικράτησε με προσφορά ύψους 37,3 εκατ. ευρώ, κατά 21,5% υψηλότερη από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού των 30,7 εκατ. ευρώ. 

Στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης της "Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ" (ΕΝΑΕ), ο οποίος αφορούσε έκταση 320 στρεμμάτων και τις βασικές εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, η εταιρεία Forest Grove του κ. Προκοπίου υπέβαλε δεσμευτική προσφορά ύψους 25,2 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά της Pyletech Shipyards ήταν 22,1 εκατ. ευρώ. Ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει πέρα από το τίμημα να καταβάλλει και το ποσό των περίπου 9 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτιρίων που βρίσκονται εντός των ναυπηγείων. 

Στον τρίτο διαγωνισμό που αφορούσε στον κινητό εξοπλισμό της μόνιμης δεξαμενής Νο. 5, κατατέθηκαν πέντε δεσμευτικές προσφορές και πλειοδότησε η εταιρεία Pyletech Shipyards με δεσμευτική προσφορά ύψους 800.000 ευρώ.

Οι ανοιχτές εκκρεμότητες 

Πλέον απομένουν διαδικαστικά θέματα για να ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις και ο κ. Προκοπίου να γίνει ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης της έκτασης περίπου 650 στρεμμάτων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Για το κομμάτι της ΕΝΑΕ που θα μεταβιβαστεί χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις θα πρέπει να εξασφαλιστεί η επικύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού από το αρμόδιο δικαστήριο, βάσει των όσο προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για την ειδική διαχείριση. Αναμένεται πως η μεταβίβαση θα ολοκληρωθεί εντός του τέταρτου τριμήνου. 

Στο κομμάτι της ΕΤΑΔ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα καθώς πρόκειται για μεταβίβαση ακινήτου. Ωστόσο, η σύμβαση θα πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και να πάρει το "πράσινο φως" από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). Μεγάλο "αγκάθι" παραμένει ο καταυλισμός των προσφύγων που βρίσκεται εντός της έκτασης και ο οποίος θα πρέπει να απομακρυνθεί. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός του φθινοπώρου.

Ικανοποίηση από το τίμημα 

Μετά τους διαγωνισμούς ο κ. Προκοπίου σε δήλωσή του προς τα Μέσα ανέφερε πως "η ταχεία αδειοδότηση των σχεδιαζόμενων χρήσεων θα είναι καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και χρειάζεται πολλή δουλειά απ’ όλους". Από την άλλη, η Pyletech σε ανακοίνωσή της σημείωσε: "Χαιρόμαστε να υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι σκοπεύουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και μάλιστα σε αυτόν τον υψηλού ρίσκου τομέα. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία".

Η έκβαση των διαγωνισμών προκάλεσε ικανοποίηση στη κυβέρνηση. "Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά γυρίζουν μία δεκαετή σελίδα αβεβαιότητας και ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο παραγωγικής δουλειάς, ανάπτυξης και ευημερίας. Τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας ξαναπιάνουν δουλειά, και γίνεται ένα ακόμα βήμα για την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας", ανέφερε σε ανάρτησή του στα Social Media ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι "ολοκληρώθηκε μια πολύμηνη προσπάθεια επίλυσης σειράς ζητημάτων, η οποία οδήγησε σε μια ανταγωνιστική, διαφανή και επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία", προσθέτοντας ότι ουσιαστικά το τίμημα τετραπλασιάστηκε σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο όπου στον διαγωνισμό της ΕΝΑΕ είχε κατέβει μόνο η Pyletech με προσφορά 15,1 εκατ. ευρώ και στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ δεν υπήρξε προσφορά. 

Την αντίδρασή τους στην πώληση εξέφρασαν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θεωρώντας πως το προσφερόμενο τίμημα για τα ναυπηγεία είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Ένα τμήμα του τιμήματος θα πρέπει να κατευθυνθεί για την ικανοποίηση των οφειλών προς του εργαζομένους, που σύμφωνα με τους ίδιους προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Ποιος είναι ο Γιώργος Προκοπίου

Ο Γιώργος Προκοπίου είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες πλοιοκτήτες, ενώ κατατάσσεται στο top 20 των προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία. Διευθύνει τις εταιρείες Dynacom, Dynagas και Sea Traders, με δραστηριότητα σε δεξαμενόπλοια, LNG και ξηρό φορτίο και συνολικό στόλο περίπου 120 πλοίων.

Ο εφοπλιστής διαθέτει παρουσία και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μέσω της Dynagas LNG Partners, η οποία έκλεισε με αύξηση κερδών και πλήρη κάλυψη του στόλου σε ναυλώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ενίσχυσε το ναυπηγικό πρόγραμμα σε LNG carriers, ενεργοποιώντας option για δύο ακόμη πλοία, χωρητικότητας 200.000 κυβικών μέτρων, σε νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο. 

Ο κ. Προκοπίου είναι ένας από τους πρωτοπόρους της αγοράς μεταφοράς φυσικού αερίου. Δικό του ήταν το LNG carrier, το οποίο άνοιξε τον… δρόμο για τον Βόρειο Πόλο πριν από λίγα χρόνια, μειώνοντας τις αποστάσεις και αλλάζοντας τον εμπορικό "χάρτη".

Μάλιστα, η Dynagas αναμένει μέσα στους επόμενους μήνες την παράδοση από το κινεζικό ναυπηγείο Hudong-Zhonghua Shipbuilding δύο πλοίων (Transgas Power και Transgas Force), τα οποία μπορούν να λειτουργούν τόσο ως μεταφορείς LNG όσο και ως μονάδες FSRUs. 

Τα γραφεία των εταιρειών του βρίσκονται στη Γλυφάδα, ενώ ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει και πολύ δραστήριος στην αγορά του real estate.

ΠΗΓΗ:Πώς αλλάζουν σελίδα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά | Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: