Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

 (ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ)

ΚΥΠΡΟΣ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 1964 (ΜΕΡΟΣ 2ο)
ΠΩΣ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΣΕΣΟΝ» ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1964 ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΑΠΟ ΔΙΧΟΤΟΜΙΚΟ ΣΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΕΝΩΤΙΚΟ
(μέσα από τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία του ΣτεϊτΝτιπαρτμεντ)
Στο 1ο μέρος «ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΣΕΣΟΝ ΚΑΙ Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ» στο σύνδεσμο( https://www.facebook.com/photo?fbid=1599548716918146... )αναφέρθηκα σε ελληνικές πηγές και μαρτυρίες Ελλήνων και Τούρκων πρωταγωνιστών της εποχής. Εκείνο το καλοκαίρι του 1964 η Ελλάδα διεξήγαγε ένα διπλωματικό και στρατιωτικό ανταγωνισμό με τη Τουρκία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ προκειμένου να επιτύχει την πολυπόθητη Ένωση της Κύπρου μετά της Ελλάδος. Ένωση που σκοπό θα είχε μέσα στα πλαίσια της Δυτικής Συμμαχίας να εξασφαλίσει τη πολύπαθη Μεγαλόνησο από τις τουρκικές επιθετικές διαθέσεις. Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού θα απέτρεπε τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν με κορύφωση αυτά του καλοκαιριού του 1974.

Στο 2ο μέρος είχα σκοπό να αναφερθώ πως έβλεπε ο αμερικάνικος παράγοντας την εν λόγω διαπραγμάτευση μέσα από τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία του ΣτειτΝτιπάρτμεντ. Τα υπόψη αρχεία άλλα έχουν δημοσιευθεί και άλλα όχι. Από αυτό το κόπο με απάλλαξε ο αναγνωρισμένος κύπριος συγγραφέας Κύριος Αντώνιος Ροδίτης Antis Roditis καθόσον πρόσφατα εξέδωσε ένα περιληπτικό μνημόνιο 40 σελίδων των τότε διαπραγματεύσεων και διεργασιών με αντίστοιχες παραπομπές στην ιστοσελίδα του ιστορικού αρχείου των ΗΠΑ(σύνδεσμος εδώ https://history.state.gov/historica.../frus1964-68v16/ch2... ).Εκεί ο κάθε δύσπιστος αναγνώστης μπορεί να βρεί τις αποχαρακτηρισμένες αναφορές (τότε ήταν ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ) μεταξύ Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ-αμερικανικών πρεσβειών Αθηνών-Άγκυρας-Λευκωσίας-Λονδίνου-έδρα ΝΑΤΟ-Γενεύης(έδρα των διαπραγματεύσεων) κλπ.
Ο τότε αμερικανός μεσολαβητής μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας Ντιν Άτσεσον(διπλωμάτης και πρώην ΥΦΕΞ/ΗΠΑ) με έδρα τη Γενεύη, κάθε μέρα έστελνε αναφορά της προόδου των διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον από όπου ελάμβανε οδηγίες.
Όλες αυτές οι αναφορές που αποχαρακτηρίσθηκαν μετά από χρόνια, δικαιώνουν πλήρως τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου,αλλά μας αφήνουν μία πίκρα καθόσον η Ένωση είχε φθάσει στο τέλος των διαπραγματεύσεων για τους Τούρκους να θεωρείται ως fait accompli ή άλλως ντεφάκτο γενόμενη επιφυλασσόμενοι ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ να ζητήσουν πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα. Για εισβολή βέβαια ούτε λόγος. Η Κύπρος ενωμένη με την Ελλάδα θα ήταν πλέον ΝΑΤΟικό έδαφος.
Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο αποκαλυπτικό βιβλίο 521 σελίδων του Αντώνιου Ροδίτη Antis Roditis΄΄ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΠΗΝΕΛΟΠΗ’’. Επειδή όμως ο απλός κόσμος δεν είναι εθισμένος στη γλώσσα της γεωπολιτικής και της πολιτικής ή στρατιωτικής διπλωματίας ο συγγραφέας εξέδωσε εντελώς δωρεάν και σε ηλεκτρονική μορφή το εν λόγω ενημερωτικό σημείωμα 40 σελίδων με το τίτλο ΄΄ΠΩΣ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΣΕΣΟΝ» ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1964 ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΑΠΟ ΔΙΧΟΤΟΜΙΚΟ ΣΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΕΝΩΤΙΚΟ΄΄. Το βιβλιάριο παραχωρείται δωρεάν. Στείλτε στο μέσεντζερ του συγγραφέα είτε ένα e-mail να σας το στείλει ηλεκτρονικά είτε μια ταχυδρομική διεύθυνση για να το παραλάβετε σε έντυπη μορφή.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΓΡΑΦΕΑ : «Όποιος διαβάσει ολόκληρο το βιβλίο ή μόνο αυτήν εδώ την περίληψη αναζητώντας συνεχώς ευκαιρίες για να φουσκώνει τα στήθη του από εθνική υπερηφάνεια, πολύ λίγες φορές θα ικανοποιηθεί. Όλη η εθνική υπερηφάνεια θα βρισκόταν στο τέλος των διαπραγματεύσεων αν δεν τη ματαίωνε η κυπριακή αδιαλλαξία υπέρ της «ανεξαρτησίας», άλλως «μακαριακής μονοκρατορίας».
ΣΧΟΛΙΟ: 100 χρόνια πριν οι Επτανήσιοι έβαλαν πρώτα από όλα τα άλλα συμφέροντα τους, την Ένωση με την Ελλάδα(21 Μαίου 1864).Η συμφωνία της Ένωσης του Βρετανικού προτεκτοράτου του Ιονίου Κράτους με το Βασίλειο της Ελλάδος είχε επαχθείς όρους που υπαγορεύθηκαν από μία πανίσχυρη Βρετανική αυτοκρατορία έναντι ενός αδύναμου Βασιλείου (ανατινάξεις οχυρώσεων-αποστρατικοποίηση Κέρκυρας- οικονομικές αποζημιώσεις Βρετανών υπαλλήλων-νομικά ζητήματα που διευθετήθηκαν μετά από 80 σχεδόν χρόνια-εγγυήσεις για την ακεραιότητα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κ.ά).Όταν βρέθηκαν μπροστά σε αυτές τις προβλέψεις της συμφωνίας της Ένωσης, οι Επτανήσιοι Ριζοσπάστες που είχαν πρωτοστατήσει στον αγώνα για την Ένωση με φυλακίσεις και εξορίες διχάστηκαν. Υπήρχε μία μερίδα των αυτοαποκαλούμενων ''αληθών ριζοσπαστών'' που μέσα από την εν λόγω συμφωνία είδε ότι τα συμφέροντα του ''αγγλικού λέοντος'' μεταφέρονται από τη Κέρκυρα στην Αθήνα και διαχώρισαν τη θέση τους. Υπήρχε βέβαια και η άλλη μερίδα των νουνεχών ριζοσπαστών που υποστήριξαν ότι ευκαιρία για Ένωση δεν δίδεται κάθε μέρα.Ευτυχώς επικράτησαν οι νουνεχείς και τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα.Όλοι δε οι τοτε επαχθείς όροι της Ένωσης με το καιρό έχασαν τη σημασία τους και τα Επτάνησα πλέον αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Ελληνικού κράτους.Η Γεωπολιτική είναι κυνική τέχνη και θέση δεν έχουν οι αιθεροβάμονες με τα μπομπώδη και βαρύγδουπα συνθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: