Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967,

 (ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ)

Ioannis Bougas 

5/8/1944. «Ποῦ εἶναι τό παιδί σου μωρή!», «Φέρ᾽ τό παιδί, γ...ῶ τήν Π...γία σου!».
Αυτό δεν έγινε τίτλος βιβλίου, ούτε κινματογραφικού έργου, γιατί το θύμα δεν ήταν ταγμένη στην Αριστερά.
Σφαγές και πλιάτσικο από τους «αγωνιστές της Αντίστασης» στον Σολομό Κορινθίας!
Οι σφαγείς της ΟΠΛΑ Αρχαίας Κορίνθου, μετά την Αγνούντα την 1η Αυγούστουτον Μαψό την 3η Αυγούστου, το απόγευμα της 4ης Αυγούστου πήγαν χωριό Σολομό μαζί με σφαγιάδες που κατέβηκαν από το χωριό Καλέντζι και 20 αντάρτες του ΕΛΑΣ που είχαν μαζί τους και 30 περίπου ημιόνους και άλογα για να φορτώσουν το πλιάτσικο


Οι αντάρτες και τα ζώα έμειναν έξω από το χωριό μέχρι που οι σφαγιάδες τη νύχτα κτύπησαν τα σπίτια 2 οικογενειών, τοῦ Σωτήρη Οἰκονόμου (συγγενή των θυμάτων στον Μαψό) καί τοῦ Κωνσταντίνου Καπλάνη. Συνέλαβαν τα δυό ζευγάρια, 1 παιδί των Οικονόμου και μιά νεαρή κοπέλα που εργαζόταν γι αυτούς.
Τότε έφθασαν και οι αντάρτες και άρχισαν το πλιάτσικο. Φόρτωσαν τελικά 28 ημιόνους και 7 άλογα από τα 2 σπίτια. Ο Οικονόμου είχε μεγάλο τυροκομείο.
Καθώς και οι σφαγείς ασχολήθηκαν με το πλιάτσικο η Αικατερίνη Οικονόμου κατόρθωσε και έδιωξε τον μικρό Παναγιώτη που κρύφτηκε κάτω από τα καυσόξυλα και επέζησε.
Παρά το ξύλο που έφαγε επι τόπου, δεν τον παρέδωσε, ούτε και ο μικρός παρουσιάστηκε παρά τις κραυγές που έβγαζε η μάνα του από το ξύλο.
Οι σφαγείς ανεχώρησαν τελικά από τον Σολομό με 7 κρατούμενους. Πήραν και τον Δημ. Μεζίνη, ημίγυμνο και ξυπόλητο, και την νεαρή κοπέλα Αλεξάνδρα Νικητιάδη, επιλεγμένη για διπλή θυσία από τα παληκάρια της Αντίστασης! Πριν φύγουν έκαψαν τα σπίτια των Καπλάνη και των Οικονόμου, καθώς και των γονέων της Αικατερίνης Οικονόμου.
Η κουστοδία με τα θύματα και το πλιάτσικο, σταμάτησαν πρώτα στη Στιμάγκα προφανώς για επιβεβαίωση από την «ανώτερη αρχή», και μετά πήγαν στο χωριό Καλέντζι. Εκεί, παρουσία των δεμένων ιδιοκτητών, μοιράστηκαν όλοι το πλιάτσικο.
Αυτό το είπε η κοπέλα που εργαζόταν στους Οικονόμου, την οποίαν ελευθέρωσαν, και ζούσε μέχρι πρόσφατα στο Σοφικό.
Οι 6 που παρέμειναν εσφάγησαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε μιά ρεματιά έξω από το Καλέντζι.
Το κεφάλι του Οικονόμου το επέστρεψαν στον Σολομό!
Η Ελένη Καπλάνη ήταν 7 μηνών έγγυος και έσφαξαν και το έμβρυο, η Αικατερίνη Οικονόμου ζούσε μέχρι την επομένη και έκλαιγε για τα παιδιά της, ενώ η νεαρή Αλεξάνδρα εσφάγει τελευταία, μετά τον βασανισμό της από τα «παληκάρια» της Αριστεράς με το ηθικό πλεονέκτημα! \
(Περισσότερα για την τραγική αυτή ιστορία, με μαρτυρίες συγγενών από τον Σολομό και αυτοπτών μαρτύρων απο το Καλέντζι, στο βιβλίο μου «ΑΘΩΩΝ ΑΙΜΑ, «Ελεύθερος Μωριάς 1943-44», Τόμος Β΄.
Η εφημερίδα είναι της 5ης Δεκεμβρίου 1945, όταν η κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη απέλυσε χιλιάδες προφυλακισμένους κατηγορουμένους για εγκλήματα για την «αποσυμφόρηση των φυλακών!», και η φωτογραφία είναι από τον χωριό Σολομός..

Δεν υπάρχουν σχόλια: