Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

 (ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ)


23/8/1944. Ο ΕΛΑΣ Αττικής Δολοφονεί 14 κατοίκους της Χασιάς και καίει 50 σπίτια! Ακολουθούν αντίποινα, ενέδρες και άλλα αντίποινα!
Το χωριό ήταν σημαντική βάση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, για την τροφοδοσία των μονάδων του ΕΛΑΣ στα Δερβενοχώρια και για την επικοινωνία στελεχών και απεσταλμένων μεταξύ Αθηνών και Ηπειρωτικής Ελλάδος. Όλα άλλαξαν το καλοκαίρι του 1944, όταν ο πρόεδρος του χωριού Σταμάτης Βερούτης έλαβε το μήνυμα του φίλου του Θεμιστοκλή Σοφούλη, αρχηγού των Φιλελευθέρων, ότι «από δω και πέρα ο πόλεμος είναι με τους κομμουνιστές». Ο πρόεδρος προσέφυγε στα Τάγματα Ασφαλείας να προστατεύσει τη Χασιά, κίνση που το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ έσπευσε να τιμωρήσει, στέλνοντας εναντίον του χωριού 300 αντάρτες το βράδυ της 23ης Αυγούστου.

Τα έκτροπα που συνέβησαν στη Χασιά εκείνο το βράδυ, περιγράφονται στο βιβλίο του κ. Σεραφείμ Τσόκα «ΘΕΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΖΗΣΑΜΕ». Οι αντάρτες έφυγαν, αφήνοντας πίσω τους 14 θύματα –κάποια σκοτωμένα με σφαίρες, τα περισσότερα σφαγμένα με μαχαίρι, μιά νεαρή κοπέλα ριγμένη ζωντανή στη φωτιά(!)- 50 σπίτια καμένα και τα περισσότερα σπίτια του χωριού ρημαγμένα από το πλιάτσικο.
Όλα τροφή στο αγώνα εναντίον των ......Γερμανών.
Ως αντίποινα για τη σφαγή στη Χασιά, την επομένη Χασιώτες πήγαν στην Πετρούπολή και συνέλαβαν 7 στελέχη και μέλη του ΕΑΜ και τους δολοφόνησαν. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1944 ένα Γερμανικό αυτοκίνητο με 4 επιβάτες κινούμενο από την Κηφισιά για την Ελευσίνα, βρέθηκε από λάθος στη Φυλή και έπεσε σε νάρκη του ΕΛΑΣ. Τους τραυματισμένους Γερμανούς τους αποτελείωσαν αντάρτες του ΕΛΑΣ, ενώ προχώρησαν και σε ακρωτηριασμούς των γεννητικών τους οργάνων.
Την επομένη, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 11 εντελώς αθώους Χασιώτες και Λιοσίους πλησίον της Μονής Κλειστών, έδρα της ηγεσίας του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ στη διάρκεια των Δεκεμβριανών.
Το μνημείο είναι για τα θύματα των Γερμανών, τα οποία καλώς μνημονεύονται. Τα θύματα του ΕΛΑΣ έχουν λησμονηθεί (αν και όλοι ήσαν θύματα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: