Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

 (ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ)

25-08-2021
 · 
Η ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ(1946-49)
(μέσα απο τα Τσεχοσλοβάκικα αποχαρακτηρισμένα αρχεία)
Ο οπλισμός,το υλικό(καταστροφών-μηχανικού- διαβιβάσεων-υγειονομικό-εφοδίων-ραφεία-εκτυπωτικά μηχανήματα κλπ) και τα πυρομαχικά που διέθεταν οι στασιαστές στις αρχές του 1948 ήταν εφάμιλλο και γιατί όχι περισσότερο από αυτό των εθνικών δυνάμεων.Επιπλέον σε αντίθεση με αυτό των εθνικών δυνάμεων ήταν αποθηκευμένο εκτός συνόρων και ως εκ τούτου δεν υπόκειτο σε δολιοφθορές.Δολιοφθορές απο τις οποίες υπέφεραν οι αποθήκες υλικού των εθνικών δυνάμεων.


Από τα αποχαρακτηρισθέντα Τσεχοσλοβάκικα αρχεία εκείνης της περιόδου, μάθαμε μετά από δεκαετίες την αλήθεια με παράθεση πινάκων με εκατομμύρια σφαίρες,χιλιάδες οβίδες,μεγάλες ποσότητες παντοειδούς οπλισμού και τον Ζαχαριάδη να αιτήται μία λιμουζίνα για τις ανάγκες του αξιώματος του.Ειδικότερα:
''.....Στη συνάντηση της 10ης Μαρτίου 1948(στη Πράγα), ο αντιπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Ιωαννίδης ανέφερε πως οι αποθήκες(Αλβανία-Γιουγκοσλαβία) ήταν γεμάτες από οπλισμό και άλλα είδη, που περίμεναν εκεί λόγω αδυναμίας στη μεταφορά. Κατά συνέπεια, δεν μπορούσαν να υποδεχτούν άλλο υλικό γιατί ουσιαστικά δεν είχαν πού να το αποθηκεύσουν.
Στην ίδια σύσκεψη έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τα χαλασμένα αυτοκίνητα. Ο αντιπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Ιωαννίδης παραπονέθηκε πως «από τα 10 αυτοκίνητα που έστειλαν οι Τσέχοι, τα 9 χάλασαν, μερικά για ασήμαντους λόγους, όπως η έλλειψη δευτερευόντων ανταλλακτικών» και μοίρασε στους παριστάμενους μια λίστα από διάφορα ανταλλακτικά που χρειάζονταν για τα αυτοκίνητα που ήταν σε αχρησία. Αυτό δεν άρεσε στους ανατολικούς συντρόφους. Όπως φαίνεται από τα πρακτικά της συνάντησης: «οι σύντροφοι Πολωνοί, Τσέχοι και Ούγγροι εξέφρασαν τη θλίψη τους για το γεγονός ότι γίνονται εξαιρετικές προσπάθειες για να σταλούν εκεί μηχανήματα και τώρα μαθαίνουν ότι είναι αχρησιμοποίητα και ότι έχουν χαλάσει τόσο γρήγορα. Όλοι και από τις τρεις χώρες εξέφρασαν τις υποψίες τους ότι δεν υπάρχουν ικανοί οδηγοί και ότι οδηγούν με αδεξιότητα». Στις επισημάνσεις αυτές οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ απάντησαν πως δεν έφταιγαν οι οδηγοί αλλά «το κακό οδικό δίκτυο στα βουνά».
Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως ένα τμήμα της βοήθειας προς το Δημοκρατικό Στρατό κατασχέθηκε από τις αλβανικές αρχές για δική τους χρήση(τους κλέψανε οι Αλβανοί), προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ. Αργότερα, με τη λήξη του Εμφυλίου πολέμου το Νοέμβριο του 1949, ο Ν. Ζαχαριάδης, σε επιστολή του προς το Πολιτικό Γραφείο του Αλβανικού Κόμματος, ανέφερε εμφανώς ενοχλημένος, πως με εντολή του ηγετικού στελέχους τού Κόμματος Εργασίας Μεχμέτ Σέχου κατασχέθηκαν μεταφορικά.....
(απο το βιβλίο ''Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ'' των καθηγητών Νικ.Μαρατζίδη και Κων.Τσίβου βασισμένο στα αποχαρακτηρισθέντα Τσεχοσλοβάκικα αρχεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: