Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Εθνική Αντίσταση

 

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΟΥΡΛΑΣ ΑΝΑΤΙΝΑΞΕ ΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑ ΚΟΥΡΝΟΒΟΥ!!
Ένα ακόμα γεγονός της ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΟΥΡΛΑ αποτελεί η ανατίναξη της γαλαρίας Κουρνόβου Δομοκού και την ολοσχερή καταστροφή της διερχόμενης αμαξοστοιχίας με περίπου 1.000 νεκρούς Ιταλούς κατά την νύχτα της 1ης προς 2αν Ιουνίου 1943.
Το εγχείρημα του Κουρνόβου ήταν ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ και προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στον εχθρό.
Σχετικά με την ανατίναξη της αμαξοστοιχίας και της σήραγγας Κουρνόβου μήκους 500 μέτρων, χρειάστηκαν 32 βαρέλια πυρίτιδας και εκρηκτικού υλικού, καθώς ο Σούρλας εφοδιάστηκε αεροπορικώς, στο Πεδίο ρίψεως Αγίου Αντωνίου Φαρσάλων και με την συμμετοχή δύο Άγγλων σαμποτέρ, μαζί με τους δικούς του σαμποτέρ και του ιδίου, ο οποίος ήταν ειδικός στις ανατινάξεις, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η ανατίναξη. Η συγκοινωνία αποκαταστάθηκε ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ 15ΝΘΗΜΕΡΟ.

Για το Κούρνοβο υπάρχουν και οι μαρτυρίες όλων των σαμποτέρ που λάβανε μέρος με ένορκες βεβαιώσεις αυτών καθώς και η μαρτυρία του Νίκου Παναγιωτόπουλου που τα έζησε μικρό παιδί όταν ήταν ο πατέρας του σταθμάρχης εκεί και τον εκτέλεσε το ΕΑΜ το 1946 γιατί αποκάλυψε την αλήθεια στην δίκη των σιδηροδρομικών που έγινε στην Θεσσαλονίκη το 1944.
Επίσης για το Κούρνοβο υπάρχει ένα ΣΠΑΝΙΟ, ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ για την ανατίναξη της σήραγγας στο Νεζερό (Κούρνοβο), που πραγματοποίησε ο Γρηγόρης Σούρλας. Πηγή αρχείου: Βύρων Τεζαψίδης. (Έγγραφο)
Η ανατίναξη της γαλαρίας Κουρνόβου και της αμαξοστοιχίας ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΟΥΡΛΑ με κίνδυνο της ζωής του και ήταν ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: