Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

 ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ (Ioannis Bougas) - Ιστορία 1940-1949

11/9/1943. Ο ΕΛΑΣ και το Ολοκαύτωμα του Αετού Τριφυλίας.
Το γεγονός.
Στις 10 Σεπτεμβρίου ένας λόχος του ΕΛΑΣ κτύπησε μια ομάδα 16 Γερμανών στρατιωτών με ποδήλατα που είχαν σταματήσει εντός του χωριού σε μια ταβέρνα. Από τα Γερμανικά Αρχεία μαθαίνουμε ότι οι αντάρτες σκότωσαν 5, τραυμάτισαν 3 που ξέφυγαν και συνέλαβαν 8 αιχμαλώτους, τους οποίους δολοφόνησαν τις επόμενες ημέρες, αφού πρώτα απομακρύνθηκαν από την περιοχή προς την ορεινή Τριφυλία.

Την επομένη, οι Γερμανοί ως αντίποινα έκαψαν τα 280 περίπου εκ των 360 οικιών του χωριού και δολοφόνησαν 16 κατοίκους του χωριού και γύρω χωριών.
Τα σχόλιά μου.
1. Αξιζε η θυσία 16 Ελλήνων αμάχων και η καταστροφή του χωριού για τον θάνατο των 13 Γερμανών στρατιωτών; Είχε καμία σημασία για τους Γερμανούς η απώλεια 13 στρατιωτών; Να προσθέσω ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα ΥΠΕΦΕΡΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ αν ο Γερμανός στρατηγός Karl von Le Suire είχε αρχίσει να εφαρμόζει τα αντίποινα 50 προς 1 Γερμανό, τα οποία άρχισε να εφαρμόζει από τον Νοέμβριο 1943!
2. Φυσικά, οι ιστοριογράφοι της Αριστεράς, ακολουθώντας την πάγια τακτική των ΕΛΑΣιτών υπερβάλει τα θύματα των Γερμανών, δεν παραδέχεται τα μυστικά Γερμανικά Αρχεία που περιέχουν τις αναφορές των Γερμανικών μονάδων στους ανωτέρους τους, και τα οποία αναφέρουν τις ανωτέρω απώλειες. Αντ αυτών γράφουν: «Στις μάχες που ακολουθούν οι Γερμανοί αποδεκατίζονται. Από τη διμοιρία, που κινήθηκε στην περιοχή του Αετού, το σύνολο των ανδρών εξοντώθηκε ή αιχμαλωτίστηκε. Ένας μόνο σώθηκε και έφτασε τραυματισμένος στο Δώριο. Οι αντάρτες με τους αιχμαλώτους συγκεντρώθηκαν πάνω από το Σελά, στον Άγιο Νικήτα».
Δεν ήταν Διμοιρία, 16 Γερμανοί στρατιώτες ήταν. Δεν γλύτωσε 1, αλλά 3, αλλιώς πως θα ήξεραν οι Γερμανοί ότι υπήρχαν 3 τραυματίες και θα τους ανέφεραν χωριστά από τους αγνοούμενους;
3. Περιττό να γράψω ότι οι ΕΛΑΣίτες σε αυτήν την πρώτη επίθεση σε Γερμανούς στη Μεσσηνία, εφάρμοσαν την πάγια στο εξής τακτική τους. Κτυπούσαν μεμονωμένους Γερμανούς, συνήθως κινουμένους με αυτοκίνητα, έπιαναν και μερικούς ζωντανούς αν μπορούσαν, τους οποίους χρησιμοποιούσαν ως «ανθρώπινες ασπίδες» μέχρι να απομακρυνθούν, και στη συνέχεια παρατηρούσαν από μακριά τις καταστροφές που ακολουθούσαν στα χωριά γύρω από την ενέδρα από τον Γερμανικό στρατό.
4. Έχω τις αμφιβολίες μου για το αν ήταν αυτή η Αντίσταση που χρειαζόταν τότε η Ελλάδα.
Έχω μεγαλύτερη αμφιβολία ότι το ΚΚΕ, που ήταν εναντίον των δύο ΟΧΙ στους Ιταλούς και Γερμανούς, δημιούργησε το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και έκανε Αντίσταση από πατριωτισμό. Πιστεύω ότ σαυτό που έκανε ήταν προετοιμασία κατάληψης της εξουσίας χρησιμοποιώντας την Αντίσταση ως εφαλτήριο, αδιαφορώντας για τις συμφορές και τα θύματα που προκαλούσε στην πορεία! Φυσικά, αυτή η κριτική αφορά ΚΥΡΙΩΣ την ηγεσία και τα στελέχη του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ, γιατί σίγουρα υπήρχαν απλά μέλη που συμμετείχαν από άδολο πατριωτισμό, παγιδευμένα από τις πατριωτικές διακηρύξεις και τα ονόματα των οργανώσεων ΕΑΜ και ΕΛΑΣ, αγνοώντας τους πραγματικούς στόχους τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: