Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

 

Ειδικός ομάδας
 4 ημ. 

22/9/1944. Ο ΕΛΑΣ σε ενέδρα τραυματίζει 3 Γερμανούς. Οι Γερμανοί σε αντίποινα δολοφονούν 32 Έλληνες στη Βασιλική Τρικάλλων!

Το μεγαλείο της "Αντίστασης" του ΕΛΑΣ με κυβερνητική βούλα!

Στις 22 Σεπτεμβρίου αντάρτες του ΕΛΑΣ κτύπησαν μια Γερμανική φάλαγγα στο δρόμο Τρικάλων - Καλαμπάκας, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Τραυμάτισαν 3 Γερμανούς στρατιώτες.

Οι Γερμανοί ακροβολίστηκαν και αντεπετέθησαν. Αφού οι ΕΛΑΣίτες εξαφανίστηκαν, στράφηκαν εναντίον των κατοίκων του πλησίον χωριού της Βασιλικής με βολές όλμων. Αποτέλεσμα,8 κάτοικοι νεκροί.

Την επομένη επανήλθαν και μπαίνοντας στη Βασιλική συγκέντρωσαν όσους κατοίκους δεν είχαν φύγει και έκαψαν το χωριό. Φεύγοντας, πήραν μαζί τους 24 κατοίκους, 23 άνδρες και μια γυναίκα.

Τους δολοφόνησαν σε ένα ύψωμα πλησίον της Καλαμπάκας την επομένη, 24 Σεπτεμβρίου. Στην μοναδική γυναίκα, την ΜΑΡΙΑ ΕΞΑΡΧΟΥ χάριζαν τη ζωή, αλλά αυτή δεν δέχτηκε να φύγει χωρίς να αφήσουν και τον σύζυγό της ΑΘΑΝΑΣΙΟ!!

Η θυσία αυτών των αθώων ανθρώπων μνημονεύεται ετησίως στη Βασιλική, ΑΛΛΑ κανείς ποτέ δεν αναφέρει γιατί τους δολοφόνησαν οι Γερμανοί. Συνήθως, λένε "οι Γερμανοί δέχτηκαν πυρά από αντάρτες".

Όχι από αντάρτες του ΕΛΑΣ, αλλά από ….αντάρτες!

Και τι έγιναν μετά αυτοί οι...."ηρωικοί" αντάρτες?

Που ήταν όταν καιγόταν το χωριό?

Που ήταν όταν οι Γερμανοί πήραν τα υποψήφια θύματα?

Αυτή ήταν η Εθνική μας Αντίσταση, του ηρωϊκού ΕΛΑΣ...

Αιωνία η Μνήμη των 32 αθώων θυμάτων!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: