ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ (Ioannis Bougas) - Ιστορία 1940-1949
6/1/1947 Μορφοβούνι (Βουνέσι) Καρδίτσας. Δύο διαφορετικά Εγκλήματα των Κομμουνιστών ανήμερα των Φώτων!
1. Δολοφόνησαν 3 πρώην Ελασίτες κατοίκους του χωριού, εκ των οποίων ο ένας ήταν γνωστός καπετάνιος της Θεσσαλίας, πρώην Υπαξιωματικός Χωροφυλακής, γιατί αρνήθηκαν να ξαναβγούν στο βουνό!
Τα θύματα
Θωμάς Τόλιας (καπετάν «Μητρούσιας») και τα αδέλφια Κώστας και Αριστείδης Κυριαζής. Τα αδέλφια Κυριαζή ήσαν κουμπάροι του Τόλια στον γάμο του.
Τον Θωμά Τόλια (καπετάν «Μητρούσια»), η Κατοχή τον βρήκε διοικητή του Σταθμού Αγριάς Βόλου. Προσχώρησε στον ΕΛΑΣ και αργότερα ανέπτυξε φιλία με τον Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος τον όρισε Φρούραρχο του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ στη Νεράιδα Καρδίτσας.
Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη και δικάστηκε με την κατηγορία ότι «ως επικεφαλής ομάδας ανταρτών το 1943 συμμετείχε στη δολοφονία δύο Ελλήνων «συνεργατών των Ιταλών» στην περιοχή της Αγριάς. Λόγω έλλειψης στοιχείων σε βάρος του αθωώθηκε. Ήταν δύσκολο να βρεθούν μάρτυρες για τα εγκλήματα της Κόκκινης Τρομοκρατίας.
Ο Τόλιας, από το 1946 πιεζόταν από την Οργάνωση Ένοπλων Καταδιωκομένων Ανταρτών Βουνεσίου να ξαναβγεί στο βουνό, αλλα αρνιόταν. Το απόγευμα της 5ης Ιανουαρίου 1947 τα τρία θύματα συνελήφθιησαν και μετά από κάποιες στάσεις για ανάκριση ή να τους τεθεί το δίλημα «στο βουνό, ή», οδηγήθηκαν σε μια τοποθεσία πλησίον της Νευρόπολης Καρδίτσας, όπου δολοφονήθηκαν χωρίς ποτέ να βρεθούν τα πτώματά τους.
2. Τη δολοφονία των τριών κατοίκων του χωριού ακολούθησε την ίδια ημέρα Βίαιη Επεστράτευση 40 νέων του Χωριού ηλικίας 18-25 ετών για τον «Μεγάλο Σκοπό». Επικεφαλής των ανταρτών που έκαναν την βίαιη επιστράτευση ήταν ο δικηγόρος Κώστας Καφαντάρης (καπετάν «Νικηταράς») από το Βουνέσι, τότε καπετάνιος του Αρχηγείου Αγράφων. Εξ αυτών 19 σκοτώθηκαν, κάποιοι συνελήφθησαν και δικάστηκαν σε μακροχρόνιες φυλακίσεις, άλλοι παραδόθηκαν και αφέθησαν ελεύθεροι και μερικοί κατέληξαν για χρόνια στο Παραπέτασμα. Πάντως, από το χωριό Βουνέσι οι περισσότεροι από τους 49 νέους έλειψαν, και αυτό συνέβη σε πολλές εκατοντάδες ορεινά χωριά και χωριά της μεθορίου!
Πηγές: Εφημερίδα «Θεσσαλική Ηχώ»,10-1-1947, Αρχεία Έκτακτων Στρατοδικείων Καρδίτσας, Ομάδα F/B «Φίλοι Λίμνης Πλαστήρα»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου