Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012
Η συζήτηση για το θέμα προσάρτησης της "Βόρειας Κύπρου" προκαλεί αντιπαράθεση
"Όλες οι επιλογές συζητούνται για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Η λύση [που θα σκεφτόταν η Τουρκία] θα περιελάμβανε επανένωση στο πλαίσιο συμφωνίας που θα επιτύγχαναν οι δυο ηγέτες, δημιουργία δυο ανεξάρτητων κρατών έπειτα από συμφωνία μεταξύ των δυο ηγετών, εάν δεν κατάφεραν να επιτύχουν συμφωνία για επανένωση, ή προσάρτηση της [Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου] στην Τουρκία", ανέφερε ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς.
Αυτές οι δριμύτατες δηλώσεις σχετίζονται κυρίως με το αδιέξοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπό τις προϋποθέσεις της Κυπριακής σύγκρουσης, υποστηρίζουν ειδικοί.
Σύμφωνα με την Υποδιευθύντρια Νάταλι Τότσι του Istituto Affari Internazionali, οι δηλώσεις του Μπαγίς θυμίζουν τη στάση της Τουρκίας προς την Κυπριακή σύγκρουση του 1997-1999 όταν είχαν υπάρξει πάλι συγκεκαλυμμένες απειλές περί προσάρτησης.
"Δεν αποτελεί σύμπτωση που τέτοιου είδους απειλές λαμβάνουν χώρα ξανά τώρα", ανέφερε η Τότσι στους SETimes. "Σε αμφότερες τις περιπτώσεις -- 1997-1999 και σήμερα -- οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ήταν και είναι, σε τρομερή κατάσταση. Στο παρελθόν, λόγω της απογοήτευσης της Τουρκίας στη σύνοδο του Λουξεμβούργου το 1997 και σήμερα λόγω των καθυστερημένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων".
Ωστόσο, οι ειδικοί δεν έχουν την ίδια άποψη σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη σημασία της δήλωσης.
Η Μεχμέτ Χασγκουλέρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Λεύκα πιστεύει πως η πρόσφατη έμφαση που δόθηκε από τον Μπαγίς αποτελεί σημαντική κίνηση αντιπερισπασμού η οποία δείχνει πως υπάρχει ευρύ φάσμα εναλλακτικών στο τραπέζι για το τρέχον αδιέξοδο σχετικά με το Κυπριακό, δήλωσε στους SETimes.
"Όταν ήρθε το Κόμμα ΑΚ στην εξουσία, ανέλαβε μια δύσκολη ατζέντα για την Κύπρο και άρχισε να αντιστρέφει τη μακροχρόνια τάση να κατηγορείται η Τουρκική κοινότητα για παρεμπόδιση οποιασδήποτε λύσης".
Ωστόσο, καθώς αποτελεί κράτος εγγυητή στην Κύπρο σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγύησης του 1960, η Τουρκία απαγορεύεται να προβεί σε οποιοδήποτε σενάριο προσάρτησης, ανέφερε ο Αχμέτ Σοζέν, Διευθυντής Πρωτοβουλίας Ερευνών Κύπρου 2015 και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Eastern Mediterranean University.
"Ο Μπαγίς κινδυνεύει να παραβιάσει τις ίδιες τις υποχρεώσεις της συνθήκης της Τουρκίας υπό το διεθνές δίκαιο όταν -- ως επίσημος εκπρόσωπος της Τουρκίας -- συζητά εναλλακτικά μοντέλα λύσης στην Κύπρο με τόσες λεπτομέρειες ακόμα και για λόγους τακτικής", ανέφερε ο Σοζέν στους SETimes.
Ο Σοζέν ανέφερε πως η προσάρτηση δεν αποτελεί το μοναδικό ελλιπές στοιχείο στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά επίσης της δημοφιλούς στήριξης μεταξύ των Τουρκοκύπριων.
"Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η Πρωτοβουλία Κύπρος 2015 [στα τέλη του 2010], το 52% των Τουρκοκυπρίων βρίσκουν το μοντέλο λύσης 'προσάρτηση με την Τουρκία' ως 'τελείως απαράδεκτο', ενώ μόνο το 23% θεωρεί την επιλογή αυτή 'ικανοποιητική'".
Ωστόσο, τακτική ή όχι, όλες οι κινήσεις έχουν και τίμημα.
"Φυσικά, είναι επικίνδυνο να φανερωθούν τόσο δριμείς αντιδράσεις σχετικά με το Κυπριακό. Ωστόσο, εάν η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προβεί σε μια τέτοια προσάρτηση, μπορούμε να υποθέσουμε πως η Τουρκία προέβη σε τελική απόφαση σχετικά με την προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ", σύμφωνα με την Χασγκουλέρ.
"Αυτό θα κάνει όλους -- σε Κύπρο, Τουρκία και ΕΕ -- όσους ενδιαφέρονται να υπάρξει λύση στο νησί να συνειδητοποιήσουν πόσο καίριες είναι οι προοπτικές ένταξης της Τουρκίας για τη συμφιλίωση στην Κύπρο", ανέφερε η Τοτσί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου