Αρχική Πώς το κατεστημένο της Άγκυρας ακυρώνει τις επαφές Σαμαρά – Ερντογάν
Το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας προαναγγέλει έρευνες στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ ενώ απειλεί να τορπιλίσει τη διακυβερνητική διάσκεψη του Μαρτίου!
Του Βελισσάριου Δραγάτση
Σε μονομερείς προκλητικές ενέργειες προβαίνει η Τουρκία ανακοινώνοντας έρευνες στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ μέσω της καθεστωτικής εφημερίδας «Χουρριέτ», μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά τις «εγκάρδιες» και «συμπτωματικές» επαφές του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και πετρελαίου θα διεξαχθούν στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Θα χρησιμοποιηθεί το σεισμολογικό σκάφος “Polarcus”, το οποίο απέκτησε η Τουρκία από την Νορβηγία αντί 150 εκατ. δολλαρίων.
Το ειδικό πλοίο θα διεξάγει έρευνες στην ΑΟΖ της Ελλάδας, μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου. Ειδικότερα, όπως γράφει η «Χουρριέτ» το σκάφος θα πλεύσει στην ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία και θα διενεργήσει έρευνες στα οικόπεδα «1», «4», «5», «6» και «7», της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και στο τεμάχιο «12», το οποίο η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στην ΑΟΖ του ψευδοκράτους.
Τι σχεδιάζουν οι Τούρκοι
Το ζήτημα που προκύπτει από το δημοσίευμα και την πρόθεση του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου θεωρείται αμιγώς πολιτικό από στρατιωτικούς παρατηρητές στην Αθήνα.
Αποτελεί αφ’ ενός την πρώτη αντίδραση μετά τις επαφές Σαμαρά – Ερντογάν στην Ντόχα και εξυπηρετεί την πάγια θέση της Άγκυρας να διαμορφώνει κλίμα έντασης στο Αιγαίο όποτε αντιμετωπίζει οξύτατα εσωτερικά προβλήματα.
Αφ’ ετέρου όμως απειλεί εμμέσως την ελληνικά πλευρά εν όψει της επόμενης συνάντησης που θα έχουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα, στις 5 Μαρτίου στο πλαίσιο της διμερούς διασκέψεως που συμφωνήθηκε.
Πίσω από την τυπικότητα των επιχειρημάτων διπλωματικοί παρατηρητές ερμηνεύουν την ενέργεια της τουρκικής πλευράς και ως πίεση προς την ελληνική να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε μονομερή κίνηση για την ΑΟΖ, χωρίς προηγούμενη συνέργεια με άλλους ενδιαφερομένους στο γεωστρατηγικό σκάκι, όπως λ.χ. ο αμερικανικός παράγων.
Κι όταν οι διπλωμάτες αναφέρονται στην «ελληνική πλευρά» εννοούν τόσο την ελλαδική, όσο και την κυπριακή για όσους δεν γνωρίζουν τις έννοιες πίσω από τις λέξεις…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου