Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Αναζητούν τέσσερις για την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός»

Ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι πληροφορήθηκε το περιστατικό από τα μέσα ενημέρωσης, πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς, όπως υποστήριξε, πρόκειται για ιστορία που έχει προαναγγελθεί εδώ και πολύ καιρό.
Την κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει επιδεινώσει η επιχείρηση υλοτόμησης δασικής έκτασης σε τρία μεγάλα ρέματα, από τα οποία υδροδοτούνται μεγάλα τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Χαλκιδικής.

«Στόχος της υλοτόμησης είναι να μεταβληθούν τα ρέματα αυτά σε λίμνες αποβλήτων για τα απόβλητα του εργοστασίου χαλκού - χρυσού των Σκουριών» είπε και σχολίασε ότι πριν μια εβδομάδα η εταιρεία υπέβαλε σχετικό αίτημα στο δασαρχείο.
«Αυτό είναι κήρυξη πολέμου κατά της περιοχής και έχουμε προειδοποιήσει την εταιρεία» τόνισε και γνωστοποίησε ότι στις 24 του μήνα, κάτοικοι που αντιδρούν στην επένδυση, οργανώνουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Μαύρη Πέτρα» στα μεταλλεία, Άγγελος Δεληγιόβας, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα γεγονότα.
«Οι εργαζόμενοι θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Έως εδώ. Αφού δεν μπορεί το κράτος να περιφρουρήσει την επένδυση, θα το κάνουμε εμείς. Θα ξεκινήσει εμφύλιος. Θα γίνει μεγάλο κακό αν μας κόψουν το μεροκάματο» τόνισε και προανήγγειλε συγκέντρωση των εργαζομένων στα μεταλλεία τις επόμενες μέρες, στο χώρο της επένδυσης.
Σε δηλώσεις της για τα επεισόδια, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση, τόνισε: «Στη Χαλκιδική εδώ και δύο χρόνια γίνεται ένας μαζικός κοινωνικός αγώνας των κατοίκων ενάντια στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων που επιφέρουν την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή του τόπου. Οι αποικιοκρατικές πρακτικές της καναδικής εταιρείας και των ντόπιων συνεταίρων της, όπως και η βίαιη κρατική καταστολή που έχουν βιώσει οι κάτοικοι, προκαλούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις όπως το χθεσινοβραδινό γεγονός, το οποίο έγινε στο όνομα της τοπικής κοινωνίας χωρίς την αποδοχή και έγκρισή της, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν».
»Ως ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ καλούμε τους κατοίκους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία, σε όλες τις προκλήσεις της εταιρείας και της τροϊκανής κυβέρνησης, που ψάχνουν αφορμές για τη συκοφάντηση των λαϊκών κινημάτων. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ αναδείξαμε τις πολιτικές διαστάσεις και προεκτάσεις του προβλήματος σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο και στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, για να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας».
Ερωτηθείς για το θέμα, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, απάντησε ότι δεν ήταν ενήμερος για το τι ακριβώς συνέβη, ισχυρίστηκε, όμως, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη στάση της για την επένδυση, ενδεχομένως και με τοπικό δημοψήφισμα, δεδομένων των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μελέτης περιβαλλοντικών περιπτώσεων για τις Σκουριές.
Σημείωσε, ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα εξελίσσεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στη Χαλκιδική.
Ανακοίνωση της «Ελληνικός Χρυσός»
Έκκληση προς τις Αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπερασπίσουν την νομιμότητα και να στηρίξουν κάθε επενδυτική προσπάθεια στη χώρα μας, απευθύνει η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», με σημερινή ανακοίνωση.
Η εταιρεία κάνει λόγο για απρόκλητη επίθεση στις εγκαταστάσεις της, στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου,από την οποία προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές. «Το επεισόδιο αυτό αποτελεί κορύφωση της κλιμακούμενης επίθεσης κατά των επενδύσεων μας και δεν αποτελεί έκπληξη για τούς ιθύνοντες και όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή» προσθέτει.
«Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.κατέχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και όλες οι ενέργειες της στην περιοχή του έργου γίνονται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και υπό την εποπτεία των αρμοδίων Αρχών.
Τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η εταιρεία θεωρεί δεδομένο πως έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και από τότε που ανέλαβε τα μεταλλεία τον Φεβρουαρίου του 2012, και μόλις σε ένα χρόνο, τριπλασίασε την εργατική της δύναμη από 400 σε 1.200 μόνιμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: