Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

10/3/16

To "προσφυγικό-μεταναστευτικό" και μια εθνική πολιτική καταπολέμησης της υπογεννητικότητας

Κ..... Ιωάννης*
Αξιότιμε κύριε / α,
Παρακολουθώ χρόνια το blog σας με αρκετό ενδιαφέρον και εκτίμηση, αν και
όταν πλησιάζουν οι εκλογές έχουν υπάρξει άρθρα σας που μου έχουν ανεβάσει το αίμα στο κεφάλι.
Παρόλα αυτά τον υπόλοιπο καιρό δημοσιεύετε εμπεριστατωμένα και ενδιαφέροντα άρθρα. Θα ήθελα να σας μεταφέρω μερικές μου σκέψεις.

Η χώρα εκτός από το πρόβλημα του χρέους σύντομα θα έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας με όποια προβλήματα αυτή μπορεί να μεταφέρει. Οι πολιτικές του κράτους ως προς την υποβοήθηση της υγιούς αναπλήρωσης του γηγενούς πληθυσμού μόνο σαν πλήρη αποτυχία μπορούν να χαρακτηριστούν. Τα διάφορα επιδόματα που κατά καιρούς έχουν δοθεί σε πολύτεκνους, στατιστικά δεν έχουν αποδώσει τίποτα. Το μόνο που κατάφεραν είναι η εξαγορά ψήφων των ήδη πολυτέκνων και η εκτίναξη των γεννήσεων των μουσουλμάνων αθίγγανων στην περιοχή της Θράκης – η ανυπαρξία οικογενειακού προγραμματισμού ως ιδέα και λογική εντός της κοινότητας των μουσουλμάνων αθίγγανων προκαλεί  κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν κατ’ αρχάς την ίδια τους την κοινότητα αλλά προφανώς οι συνέπειες εξάγονται και στον υπόλοιπο πληθυσμό (ανεργία, αγραμματοσύνη, εγκληματικότητα, ναρκωτικά, φτώχια, ενδοοικογενειακή βία, ενδοοικογενειακή βία για το μοίρασμα των λιγοστών περιουσιακών στοιχείων σε πολλά παιδιά, αρρώστιες κ.α.).

Η λύση της «εισαγωγής» μεταναστών ή προσφύγων μπορεί να βοηθήσει μέχρις ενός σημείου, όμως δεν μπορεί να αποτελέσει την κύρια λύση του προβλήματος. Μπορεί να αποτελέσει λύση στο βαθμό που η οικονομία μπορεί να παράσχει τις θέσεις εργασίας για αυτούς τους ανθρώπους (κάτι που τώρα δεν συμβαίνει). Διαφορετικά θα έχουμε μια εκτίναξη της εγκληματικότητας και των κοινωνικών προβλημάτων.

Μπορεί να αποτελέσει λύση επίσης, στο βαθμό που οι εισαγόμενοι πληθυσμοί είναι κατακερματισμένοι εθνικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά. Δηλαδή, δεν πρόκειται να αποτελέσουν μια συμπαγή πολιτική ή γεωπολιτική ομάδα η οποία θα κινείται πολιτικά είτε έχοντας δικά της συμφέροντα παράταιρα από τα συμφέροντα του συνόλου της Ελληνικής κοινωνίας είτε θα χειραγωγείται για να λειτουργεί με τρόπο τέτοιο που θα εξυπηρετεί συμφέροντα εξωτερικών παραγόντων – π.χ. ξένων χωρών. Ένα τέτοιο παράδειγμά θα μπορούσε να αποτελεί ένας συμπαγής και μεγάλος όγκος μουσουλμάνων μεταναστών ή μια συμπαγής εθνοτική ομάδα.    

Εδώ θα ήθελα να προτείνω μια δική μου ιδέα. Εφόσον υπάρχουν Έλληνες του εξωτερικού γιατί δεν προσπαθούμε με κίνητρα να φέρουμε αυτούς στην Ελλάδα.

Γιατί για παράδειγμα δεν παρέχουμε πλήρη φοροαπαλλαγή εισοδήματος για 6 χρόνια σε όσους Έλληνες του εξωτερικού:

-          Επιστρέφουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και για τουλάχιστον 6 χρόνια δεν είχαν εισοδήματα και έσοδα και δεν ήταν υπόχρεοι πληρωμής φόρων στην Ελληνική επικράτεια (με αυτόν τον τρόπο δεν θα στερηθεί έσοδα το ελληνικό κράτος).

-          Είναι μεταξύ 23 και 60 χρονών (δηλαδή βρίσκονται σε μια αναπαραγωγική ηλικία ή μεγαλώνουν τέκνα)

-          Εργάζονται και είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού για τουλάχιστον 6 χρόνια.

-          Επίσης, εάν αυτοί είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν και την θητεία τους (για τις ηλικίες που αυτό έχει νόημα) τότε να τους δίνεται επιπλέον φοροαπαλλαγή για έναν χρόνο (σύνολο δηλαδή 7 χρόνια).

-          Θα μπορούσε επίσης, για κάθε τέκνο τους που φέρνουν από το εξωτερικό να τους παρέχεται επιπλέον χρόνια φοροαπαλλαγής.


Η παρούσα ρύθμιση δεν θα ισχύει για την περίπτωση που κάποιος είναι φοιτητής του εξωτερικού – δηλαδή εάν κάποιος είναι φοιτητής στο εξωτερικό για 6 χρόνια δεν θα μπορεί να ευεργετηθεί από την παρούσα ρύθμιση. Η φοροαπαλλαγή προφανώς δεν θα ισχύει για ασφαλιστικές εισφορές ή άλλου είδους έμμεσων φόρων παρά μόνο για τον φόρο εισοδήματος ή και επιτηδεύματος.

Μια τέτοια ιδέα θα μπορούσε διαμορφώνοντάς την περεταίρω να αποτελεί μέρος μιας σειράς δράσεων για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

Παρακαλώ να μην δημοσιεύσετε τα στοιχεία μου ή το e-mail μου. Σας επιτρέπω να δημοσιεύσετε μέρος ή όλο το κείμενο, να το τροποποιήσετε ή και να το παρουσιάσετε σαν δικό σας, αρκεί να μεταφέρετε και να γνωστοποιήσετε την λογική των παραπάνω συλλογισμών μου.


Με εκτίμηση,

Κ******** Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: