Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ομπάμα-Κάστρο γράφουν ιστορία



Μια ιστορική στιγμή αποτυπώθηκε μέσα σε μια χειραψία: Αυτή ανάμεσα στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπάρακ Ομπάμα, που επισκέπτεται από χθες την Αβάνα. Και αυτό καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1928 που ηγέτης των ΗΠΑ μεταβαίνει στο νησί της Καραϊβικής.

Η επίσκεψη Ομπάμα αποτελεί σημείο καμπής μετά από δεκαετίες ψυχροπολεμικών σχέσεων και ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να συνοδεύεται σε αυτήν από την οικογένειά τουΠερίπου 400 δημοσιογράφοι και χιλιάδες πολίτες παρακολούθησαν τους δύο ηγέτες να περπατούν μαζί στην τελετή υποδοχής στο Μέγαρο της Επανάστασης ενώ μετά το «σπάσιμο του πάγου», οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν για περισσότερο από τρεις ώρες, σε μια προσπάθεια να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους. 


«Ελέφαντας» στο δωμάτιο παρέμεινε το εμπάργκο προς την Κούβα αλλά και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Φυσικά θα ακολουθήσουν επαφές του Αμερικανού προέδρου και με επιχειρηματίες της Κούβας σε μία προπαρασκευή της αναθέρμανσης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: