Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

20/3/16

Έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ για το νερό από την Τουρκία

Έντονη διαμαρτυρία της Κύπρου προς ΟΗΕ για την παράνομη σύνδεση υδροδότησης Τουρκίας - κατεχομένων
Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, με την οποία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής κυβέρνησης «για την παράνομη σύνδεση υδροδότησης μέσω υποθαλάσσιου αγωγού της Τουρκίας και των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέστειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκος Αιμιλίου.

Η επιστολή, με ημερομηνία 8 Μαρτίου, κυκλοφόρησε την Πέμπτη ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ και η κυβέρνηση της Κύπρου ζητά τη βοήθεια του ΓΓ του ΟΗΕ για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, που θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία και ενδεχομένως, να βαθύνουν τη διχοτόμηση της νήσου. Τέτοιες ενέργειες, προσθέτει, ειδικά όταν συνοδεύονται από προκλητικές δηλώσεις, όχι μόνο περιπλέκουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά και υπονομεύουν την πολυπόθητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και τις προσπάθειες να υπάρχει ευνοϊκό κλίμα σε μια πολύ κρίσιμη καμπή.
«Αυτή η συμπεριφορά,” γράφει ο κ. Αιμιλίου, “συνιστά μια ακόμη σκόπιμη προκλητική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία αποσκοπεί στην παγίωση του αποτελεσματικού τουρκικού πολιτικού και οικονομικού ελέγχου του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου και να ενισχύσει τη στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. Επιπλέον, είναι μία ακόμη διεθνώς παράνομη πράξη, η οποία λαμβάνει χώρα στη διάρκεια μιας κρίσιμης φάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», αναφέρει η επιστολή.
Επισημαίνεται ότι μέσω αυτής της πράξης, η Τουρκία επιχειρεί να ενισχύσει τον έλεγχό της στην κατεχόμενη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο με τη διατήρηση της ιδιοκτησίας των υποδομών και του νερού που θα μεταφερθεί στην Κύπρο, αλλά και την υπαγόρευση των όρων της διαχείρισής του.
«Κατά την τελετή των εγκαινίων του έργου στις 17 Οκτωβρίου 2015, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία και η λεγόμενη ΤΔΒΚ εμπλέκονται με τέτοιο τρόπο ώστε ποτέ δεν θα διαχωριστούν, αποκαλύπτοντας έτσι τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας. Αυτά για το κατ’ ευφημισμό «σχέδιο ειρήνης»!», αναφέρεται.
Ο Κύπριος πρέσβης καταρρίπτει ως «νομικά αβάσιμο, παραπλανητικό και ψευδή» τον τουρκικό ισχυρισμό ότι πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο το οποίο θα ωφελήσει το σύνολο της Κύπρου.
«Δεν έχει καν ζητηθεί ακόμη η άδεια από τις αρμόδιες αρχές της κυβέρνησης της Κύπρου, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) και την ισχύουσα εθνική νομοθεσία. Η ανάπτυξη αγωγών στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και την υφαλοκρηπίδα της και τα έργα υποδομής στο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκονται σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών, των οποίων οι περιουσίες έχουν επηρεαστεί αρνητικά από αυτό το έργο».
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η έλλειψη νερού ήταν πάντα μια μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο και το θέμα της ολοκληρωμένης πολιτικής για το νερό ήταν πάντα ζήτημα προτεραιότητας για τις κυβερνήσεις της Δημοκρατίας. Παραθέτει τρόπους με τους οποίους στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Δημοκρατίας, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της λειψυδρίας, μέσω της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μονάδων αφαλάτωσης και συστημάτων αποχέτευσης.
Από το 1974, η κυβέρνηση έχει αναλάβει σημαντικές εργασίες συντήρησης και επισκευής των φραγμάτων που παρέχουν νερό στα κατεχόμενα και επιπρόσθετα, το 2010 η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστήριξε την κατασκευή, σε αυτές τις περιοχές, μονάδας αφαλάτωσης, στο πλαίσιο του κανονισμού χρηματοδοτικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ένα έργο το οποίο, δυστυχώς, εμποδίστηκε από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.
«Δεδομένης της απόρριψης εναλλακτικών τρόπων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και υπό το φως των πολλών δηλώσεων υψηλόβαθμων Τούρκων κρατικών αξιωματούχων σχετικά με τη σημασία του έργου αυτού για την Τουρκία και την υποτελή της διοίκηση στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, μπορεί να υποτεθεί με ασφάλεια ότι ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι να παγιώσει την παράνομη διαίρεση του νησιού και να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική υποταγή στην Τουρκία, της αποσχιστικής οντότητας».
Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος επισημαίνει ότι σ’ αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες για τη σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση του νησιού.
«Μόνο σε μια επανενωμένη Κύπρο θα είναι δυνατό να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί μια ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση μιας σειράς φλεγόντων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς και βιώσιμης παροχής νερού, μακριά από ξένη επέμβαση, έλεγχο ή αδικαιολόγητη εξάρτηση», καταλήγει η επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: