Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016
TΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ! Τι λένε οι συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων για τις «γκρίζες ζώνες» των νησιών του Αιγαίου
Καλό είναι οι φίλοι μας Τούρκοι να καθίσουν ήσυχα και να μην εκτελούν συμφέροντα ξένων διότι σε όλη την Μικρά Ασία όπως καλά το ξέρουν ανήκει στην Ελλάδα ακόμη και οι πέτρες το φωνάζουν που της πατάτε κάθε ημέρα και της εκμεταλλεύεστε. Επίσης το ξέρετε πολύ καλά ότι η πρωτεύουσα μας είναι η Κωνσταντινούπολη το κέντρο της Θρησκείας μας !!! Μην προκαλείτε φασαρίες το τέλος θα το δήξει είμαστε στο 2016 !!!!
Νωπές ακόμα είναι οι μνήμες από την προκλητική στάση της Τουρκικής ηγεσίας να μην αφήνει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο να προσγειωθεί στην Ρόδο.
Με αφορμή λοιπόν αυτήν την άρνηση των Τούρκων να μην επιτρέπουν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ρόδου, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθές Δευτέρα (29/2) στην συνέντευξη του που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου, η Τουρκία θεωρεί δεδομένο ότι τα Δωδεκάνησα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη.
Το Crashonline φέρνει στο «φώς» και αποσαφηνίζει μέσα από έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, το καθεστώς των νησιών και τις «γκρίζες ζώνες» με βάση τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, όπως υπογράφηκαν το 1923 και το 1947 αντίστοιχα.
Αυτή η θεωρεία των «γκρίζων ζωών» δεν είναι βεβαίως κάτι καινούργιο. Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών, την ανέπτυξαν Τούρκοι αξιωματούχοι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Η θεωρία αυτή «επανερμηνείας» των διεθνών Συνθηκών συνίσταται στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μία σειρά νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Ειδικότερα, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η ελληνική κυριαρχία υφίσταται μόνο σε εκείνα τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία αναφέρονται ονομαστικά στα κείμενα των Συνθηκών με τις οποίες αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.
Το διεθνές νομικό πλαίσιο, ωστόσο, με το οποίο ρυθμίστηκαν τα θέματα κυριαρχίας στην περιοχή μετά τους Παγκοσμίους Πολέμους (Συνθήκες Λωζάνης 1923 και Παρισίων 1947) είναι απολύτως σαφές και αδιαμφισβήτητο.
Ειδικότερα το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 προβλέπει τα εξής: «Η ληφθείσα απόφασις της 13ης Φεβρουαρίου 1914 υπό της Συνδιασκέψεως του Λονδίνου εις εκτέλεσιν των άρθρων 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της 17/30 Μαϊου 1913 και 15 της Συνθήκης των Αθηνών της 1/14 Νοεμβρίου 1913, η κοινοποιηθείσα εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν τη 13 Φεβρουαρίου 1914 και αφορώσα εις την κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας επικυρούται, υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων της παρούσης Συνθήκης των συναφών προς τις υπό την κυριαρχίαν της Ιταλίας διατελούσας νήσους, περί ων διαλαμβάνει το άρθρο 15. Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν». Επιπλέον, από τα άρθρα 12 και 16 προκύπτει ότι η Τουρκία παραιτήθηκε κάθε κυριαρχικού δικαιώματος επί όλων των νησιών που βρίσκονται πέραν των 3 μιλίων από την ασιατική ακτή, πλήν της Ίμβρου, της Τενέδου και των Λαγουσών. Συνεπώς παραιτήθηκε κάθε κυριαρχικού της δικαιώματος και επί των Ιμίων που βρίσκονται σε απόσταση 3,7 μίλια από τις τουρκικές ακτές.
Σύμφωνα με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης “Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου”. Περαιτέρω, το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10.12.1947) προβλέπει : «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».
Βάσει της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 (άρθρο 14), η κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, περιήλθε από την Ιταλία στην Ελλάδα. Δηλαδή, η Ελλάδα διαδέχθηκε την Ιταλία, ασκούσα αυτή πλέον κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων.
Δυνάμει των νομικών αυτών τίτλων, η Ελλάδα ασκεί νομίμως, αδιαλείπτως, εμπράκτως και με ειρηνικό τρόπο την κυριαρχία της επί όλων των νήσων, νησίδων και βραχονησίδων που εμπίπτουν, κατά τα προαναφερόμενα, στο έδαφός της χωρίς να έχει υπάρξει ουδεμία αμφισβήτηση από άλλο κράτος, πλην των αβάσιμων όψιμων αμφισβητήσεων της Τουρκίας.
crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου