Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Φυλακή για θανατηφόρα τροχαία

Ιταλία: Δρακόντειος νόμος για όποιον προκαλέσει δυστύχημα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών
Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη
Δεν πρόκειται για φαινόμενο αποκλειστικά ελληνικό. Τα τροχαία δυστυχήματα συνεχίζουν να αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες θανάτου στην σύγχρονη Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να αναζητεί τρόπους ώστε να σταματήσουν οι ανθρωποθυσίες στον Μολώχ της ασφάλτου.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία πάντως, ο Ματέο Ρέντσι φαίνεται πως αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα, με στόχο να μειωθούν οι θάνατοι από τροχαία. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στη γειτονική χώρα τέθηκε και επίσημα σε νομική ισχύ ο προσδιορισμός του αδικήματος της «τροχαίας ανθρωποκτονίας», με το νομοθετικό πλαίσιο να προβλέπει πλέον ιδιαίτερα αυστηρές ποινές φυλάκισης σε όσους οδηγούν ανεύθυνα προκαλώντας θανάτους.
Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος προβλέπει καταδίκη με ποινή κάθειρξης από πέντε έως δώδεκα χρόνια για όποιον οδηγεί σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών και ως εκ τούτου προκαλεί τον θάνατο πεζού ή άλλου οδηγού αυτοκινήτου! Αν δε ο υπεύθυνος τροχαίας ανθρωποκτονίας δεν έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ούτε έχει πιει αλκοόλ, η ποινή θα κυμαίνεται στο εξής σε φυλάκιση τεσσάρων έως οκτώ χρόνων.

Εως 18 χρόνια κάθειρξη

Αξίζει όμως να υπογραμμιστεί πως σε περίπτωση πολλαπλής ανθρωποκτονίας η προβλεπόμενη ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και δεκαοκτώ χρόνια κάθειρξη! Τιμωρία προβλέπει ο νέος νόμος ακόμη κι όταν ο θολωμένος οδηγός προκαλεί μόνιμη σοβαρή σωματική βλάβη. Η ποινή του θα αγγίζει τα επτά χρόνια κάθειρξη. Για όποιον καταδικάζεται για τροχαία ανθρωποκτονία προβλέπεται βέβαια και η αυτόματη κατάσχεση της άδειας οδήγησης, ενώ ο ένοχος θα μπορεί να ξαναδώσει εξετάσεις για νέο δίπλωμα μόνον αφού περάσουν τουλάχιστον 15 χρόνια.

«Δεν πρόκειται για εκδίκηση, αλλά για απόδοση δικαιοσύνης. Αν ο νόμος αυτός καταφέρει να συμβάλει στο να γίνουμε όλοι μας πιο προσεκτικοί όταν οδηγούμε, η Ιταλία θα μπορέσει να γίνει μια καλύτερη χώρα» έσπευσε να δηλώσει χθες ο Ματέο Ρέντσι σχολιάζοντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα ισχύει στη χώρα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπέγραψε το νομοσχέδιο στο κυβερνητικό μέγαρο. στο παλάτσο Κίτζι, παρουσία εκπροσώπων των συνδέσμων που έχουν ιδρύσει οι οικογένειες των θυμάτων της ασφάλτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: