Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

6/1/18

Χάθηκαν οριστικά τα 24,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ

«Καπνός» και τυπικά έγιναν τα 24,5 δισ. ευρώ που είχε τοποθετήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 2013.

Αυτές τις ημέρες ακυρώνονται και τα τελευταία δικαιώματα αγοράς μετοχών (warrants) της Πειραιώς, καθώς δεν ασκήθηκαν. Στο τέλος Δεκεμβρίου ακυρώθηκαν για τον ίδιο λόγο τα warrants της Alpha Bank και της Εθνικής. Η μη άσκηση οφείλεται στις εκτός πραγματικότητας τιμές, όπως διαμορφώθηκαν έπειτα από την αναπροσαρμογή που έγινε μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση το 2015. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των warrants για την αγορά μετοχών της Alpha διαμορφωνόταν στα 27,72 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που στο Χρηματιστήριο τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,86 ευρώ, της Εθνικής στα 81,08 ευρώ ανά μετοχή ενώ στο Χρηματιστήριο βρίσκεται στο 0,32 ευρώ και της Πειραιώς η άσκηση των warrants ήταν στα 4.284 ευρώ (!), την ώρα που η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 3,56 ευρώ. Οπως είναι φυσικό, κανείς επενδυτής δεν προχώρησε στην άσκηση των δικαιωμάτων, εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως στην Εθνική Τράπεζα, που ορισμένοι, προφανώς χωρίς να έχουν κατανοήσει τον μηχανισμό, διέθεσαν 112.000 ευρώ για να αποκτήσουν μετοχές που την επόμενη ημέρα άξιζαν 400 ευρώ!
Για τη συνέχεια Kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: