Εστίες βίας και ανομίας τα ΑΕΙ, σύμφωνα με έρευνα του Παν. Μακεδονίας
11-05-2017
Σε άντρα βίας και ανομίας έχουν μετατραπεί, κατά κοινή ομολογία, τα ελληνικά πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια.
Αυτή την απλή διαπίστωση έρχεται να τεκμηριώσει μια έρευνα του γραφείου Τύπου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την ανομία στα ελληνικά ΑΕΙ. Στην έρευνα, που καλύπτει τη χρονική περίοδο 2011-2017, έχουν καταγραφεί, μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου, συνολικά 358 περιστατικά βίας σε 19 ΑΕΙ στην Ελλάδα.
Τα καταγεγραμμένα περιστατικά αφορούν από απλές διαμαρτυρίες μέχρι και βαριά ποινικά αδικήματα σε χώρους που καλύπτονται από το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως δύο περιστατικά βιασμών και ένας φόνος.
Τα καταγεγραμμένα περιστατικά αφορούν από απλές διαμαρτυρίες μέχρι και βαριά ποινικά αδικήματα σε χώρους που καλύπτονται από το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως δύο περιστατικά βιασμών και ένας φόνος.
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υιοθετεί τη διαπίστωση ότι η ύπαρξη του πανεπιστημιακού ασύλου και η καταχρηστική αξιοποίησή του από διάφορες ομάδες δημιουργούν το νοσηρό έδαφος για να ευδοκιμήσουν μέσα και γύρω από τους πανεπιστημιακούς χώρους έκνομες και ενίοτε εγκληματικές συμπεριφορές από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και εξωπανεπιστημιακούς. Βέβαια, από τα στοιχεία της έρευνας δεν προκύπτει ξεκάθαρα κατά πόσο η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ελάττωσε τα περιστατικά ανομίας στα ΑΕΙ.
Επίσης, καταρρίπτει τις σοφιστείες Γαβρόγλου περί ανάγκης διαφύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων από το «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» (sic) που έχει επικαλεστεί ο νυν υπουργός Παιδείας ως θεματοφύλακα της ειρήνης στους χώρους των ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι «δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε, άλλωστε, εφικτό φοιτητές να επιβάλλουν την τάξη στους χώρους των πανεπιστημίων, γιατί είναι προφανές ότι θα διακινδυνεύσουν τη σωματική τους ακεραιότητα. Επίσης, δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε επιτρεπτό οι φοιτητές να επιβάλλουν τον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ».
Αρνητικός «πρωταθλητής» αναδεικνύεται το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης με 113 περιστατικά και έπεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών με 70 καταγραφές. Κατάληψη και εισβολή είναι τα συχνότερα περιστατικά με 87 και 67 αντίστοιχα καταγραφές περιστατικών, ενώ 95 ήταν τα περιστατικά βίας απέναντι σε καθηγητές. Το 2014 υπήρξαν υπερδιπλάσια περιστατικά βίας και ανομίας (77) σε σχέση με το 2015 (31) ή το 2016 (31).
Αντ. Τριανταφύλλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου