Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Σε λιγότερο από το 1,6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης αναλογεί η Ελλάδα

Η Γερμανία ήταν υπεύθυνη για το 29,2% από τα σχεδόν 11,2 τρισεκατομμύρια ευρώ που «παρήγαγε» η ευρωζώνη το 2017.



Στο 1,59% του ΑΕΠ της ευρωζώνης αναλογούσε η ελληνική οικονομία το περσυνό έτος, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.

Το μερίδιο της Ελλάδας βρίσκεται στην ενδέκατη θέση ανάμεσα στα 19 κράτη-μέλη της Ένωσης, ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 1,61% που της αναλογούσε το 2016.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν την οικονομική βαρύτητα που έχουν η Γερμανία και η Γαλλία στην νομισματική ένωση, καθώς είναι υπεύθυνες για άνω του ήμισυ του ΑΕΠ του μπλοκ.

Το μεγαλύτερο «αποτύπωμα» ανήκει στην Γερμανία, η οποία ήταν υπεύθυνη για το 29,2% από τα σχεδόν 11,2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε αγαθά και υπηρεσίες που «παρήγαγε» η ευρωζώνη το περασμένο έτος. Στην Γαλλία αναλογεί το 20,5%.

Ένα ακόμα τέταρτο αναλογεί στην Ιταλία (15,4%) και στην Ισπανία (10,4%), που σημαίνει πως οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ είναι υπεύθυνες για τα τρία τέταρτα της οικονομικής δραστηριότητας στο μπλοκ.

Οι μετρήσεις της Eurostat φανερώνουν επίσης πως το Ηνωμένο Βασίλειο αναλογεί στο 15,2% του ΑΕΠ ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια ένδειξη το πόσο μεγάλο κενό θα προκαλέσει το Brexit.

Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία είναι υπεύθυνες για πάνω από το 50% του ΑΕΠ της 29μελούς ΕΕ.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/373375/se-ligotero-apo-to-16-tou-aep-tis-eurozonis-analogei-i-ellada/#ixzz5FJOfs4gZ
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: