Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

«Ρούπελ 1941. Η αναβίωση»: Ένα ταξίδι στην Ιστορία

13-05-2018

Ένα μοναδικό ταξίδι σε μια σελίδα της ελληνικής Ιστορίας που γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκαναν αυτό το σαββατοκύριακο όσοι βρέθηκαν στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ, στις Σέρρες. Εκεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το φεστιβάλ αναβίωσης «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση».

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν λεπτό προς λεπτό τη… λυσσαλέα προσπάθεια των «Γερμανών» να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ (το ιστορικό γεγονός συνέβη στις 6 Απριλίου 1941), την αντίσταση και την αυτοθυσία των Ελλήνων, αλλά και το μεγάλο φινάλε με τους νικητές Γερμανούς να αποδίδουν τιμές στους ηττημένους. Τα δε εφέ των πυροβολισμών και των εκρήξεων και οι αεροπορικές προσομοιώσεις πρόσθεσαν ακόμα μεγαλύτερη πιστότητα.



«Έχω μείνει άναυδος από το τι κατάφεραν και έστησαν εδώ. Μια τέτοια προσομοίωση της μάχης, ένα πραγματικό μάθημα για τα παιδιά, για να μάθουν την ιστορία μας», είπε στην ΕΡΤ3 ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης. Η ταινία του Ουζερί Τσιτσάνης προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ

Για τις ανάγκες της αναβίωσης στήθηκαν το ελληνικό και το γερμανικό στρατόπεδο, ακριβή «αντίγραφα» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ μέσα στο οχυρό υπήρξαν και εκθέσεις αυθεντικών αντικειμένων.

Συνδιοργανωτές του φεστιβάλ «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση» ήταν ο Δήμος Σιντικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Φέτος η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον ήρωα λοχαγό πυροβολικού Αλέξανδρο Κυριακίδη, που σκοτώθηκε στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης στο οχυρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: