Τρίτη 29 Μαΐου 2018


Ιστορικά "στιγμιότυπα" από την περίοδο της κομμουνιστικής ανταρσίας και των Δεκεμβριανών.





Φωτογραφία του 1947 από την Μάχη της Κόνιτσας όπου εμφανίζει το Ελληνικό Πυροβολικό να βάλλει κατά των θέσεων των συμμοριτών.









….Φωτογραφία του 1948 από την ‘’παιδούπολη’’ της ‘’Αγίας Ελένης’’ των Ιωαννίνων, όπου δείχνει τον εμβολιασμό των νεοεισαχθέντων παιδιών από τα ανταρτόπληκτα χωριά της περιοχής.







….Φωτογραφία της 01-06-1949 από το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας όπου δείχνει τους Ανανήψαντες σκαπανείς των Tαγμάτων Mακρονήσου να παρελαύνουν μετά την επίσημη τελετή παραλαβής όπλων και της πολεμικής σημαίας, όπου σαν Mάχιμοι πλέον θα φύγουν χωρίς καθυστέρηση στην εμπόλεμη ζώνη. Σε κάθε αποστολή ανανηψάντων στο μέτωπο, μεσολαβούσε στην Αθήνα ανάλογη τελετή, και οι «αναμορφωμένοι» σκαπανείς έκαναν παρέλαση υπό τις ιαχές και τα χειροκροτήματα του πλήθους, ενώ άξιον παρατηρήσεων είναι πως ως λάβαρο είχαν την νεκροκεφαλή που συμβόλιζε την μεγάλη τους πλέον αποφασιστικότητα και μαχητικότητα.





Φωτογραφία από τις μάχες των ‘’Δεκεμβριανών το 1944’’ στην Αθήνα όπου διακρίνονται Άγγλοι στρατιώτες να έχουν ανακαταλάβει τις φυλακές Αβέρωφ από τον ΕΛΑΣ που τις είχε καταλάβει απελευθερώνοντας τους έγκλειστους ποινικούς και εντάσσοντας αυτούς στον ΕΛΑΣ, αφού πρώτα οι ΕΛΑΣίτες είχαν σκοτώσει στην μάχη που είχε προηγηθεί όλη την φρουρά της Χωροφυλακής και των Ελλήνων στρ\των.




Βιβλίο που εκδόθηκε το 1951 με θέμα ‘’ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ’’ όπου στο βιβλίο αυτό αναφέρονται όλες οι επισκέψεις του Ελληνικού Βασιλικού ζεύγους από το 1947 έως το 1951 σε όλη την Ελλάδα για την ανύψωση του ηθικού και την στήριξη των πολιτών και των μαχόμενων τμημάτων, κυρίως κατά την περίοδο του συμμοριτοπολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: