Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

 

23 /10/1943. Οι Γερμανοί συνέλαβαν 3.000 αθώους Έλληνες ως ομήρους, στην Πελοποννησο. 1500 στην Πάτρα, 1100 στην Καλαμάτα και 270 στη Σπάρτη.

Ήσαν τα πρώτα Γερμανικά Αντίποινα για την κράτηση 86 αιχμαλώτων στρατιωτών τους στην ενέδρα στην Κερπινή Kαλαβρύτων στις 16 Οκτωβρίου.

Τα γεγονότα θα τελειώσουν με την Τργαωδία των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Ρόλο πρωταγωνιστή σε αυτά είχε ο Κώστας Γαμβέτας, τότε επικεφαλής του ΚΚΕ στην Πελοπόννησο..


Ο Κώστα Γαμβέτας («Νίκος») ήταν από τις Λίμνες Ευβοίας. Η Κατοχή τον βρήκε κρατούμενο στην Ακροναυπλία. Λόγω του ότι είχε προσβληθεί από φυματίωση, οι Ιταλοί τον μετέφεραν στο ειδικό τμήμα για φυματικούς, στις φυλακές της Πύλου. Απέδρασε και έφθασε στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του 1941 εξελέγει μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια εστάλει Περιφερειακός Αντιπρόσωπος στη Θεσσαλία και οργάνωσε το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ της περιοχής. Στο τέλος του 1942 μετατέθηκε στην Πάτρα, υπεύθυνος του ΕΑΜ Αχαίας, αλλά και επικεφαλής του ΚΚΕ Πελοποννήσου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Πελοποννήσου. Οργάνωσε τον ΕΛΑΣ Πελοποννήσου με επικεφαλής τον Πατρινό απόστρατο αντισ/ρχο Δημήτριο Μίχου. Ξεκίνησε την Κόκκινη Τρομοκρατία με το σύνθημα «να ξεπατωθεί η αντίδραση»!

Φέρει καίρια ευθύνη για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, γιατί πρώτα, παραβαίνοντας τις διαταγές τους Αρχηγείου του ΕΛΑΣ, επέτρεψε την κράτηση των 86 ζωντανών αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από την ενέδρα της Κερπινής, και μετά από 55 ημέρες διέταξε τη δολοφονία τους στις 7 Δεκεμβρίου 1943.

Συνελήφθη από τους Γερμανούς στις 24 Δεκεμβρίου 1943, μετά από προδοσία συντρόφου του, μέλους του ΕΑΜ. Δολοφονήθηκε από τους Ούνους στις 23 Φεβρουαρίου 1944 ως αντίποινα για τη δολοφονία 3 Γερμανών σταρτιωτών από τον ΕΛΑΣ.

Στη φωτογραφία κρατούμενοι της Ακροναυπλίας. Ο Κώστας Γαμβέτας είναι όρθιος αριστερά, ενώ στη μέση καθιστός διακρίνεται και ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ο οποίος εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή από τους Γερμανούς μαζί με άλλα 199 θύματα. Ο Σουκατζίδης ήταν κρατούμενος στο Χαϊδάρι και ως γερμανομαθής εκτελούσε χρέη διερμηνέα. Διαβάζοντας τα 200 ονόματα κρατουμένων που θα πήγαιναν για εκτέλεση, διάβασε και το δικό του. Αμέσως, ο διοικητής του είπε να το αφαιρέσει και θα τον αντικαταστήσει με κάποιον άλλον. Ο Σουκατζίδης δεν εδέχθη την αλλαγή και εκτελέστηκε μαζί με τους άλλους 199. Ήσαν αντίποινα για την ενέδρα του ΕΛΑΣ στους Μολάους που σκοτώθηκε ο Γερμανός στρατηγός Franz Krech.

Δεν υπάρχουν σχόλια: