Ρίχαρντ Ζόργκε: ο σωτήρας της Μόσχας, ίσως και της ΕΣΣΔ. Για ανταμοιβή, ο “πατερούλης” Στάλιν τον έστειλε στην κρεμάλα!
Αν ο Ζόργκε ήταν κατάσκοπος της Δύσης, θα ήταν διάσημος. Θα τον ανέφεραν τα βιβλία της Ιστορίας, θα είχαν γυριστεί ταινίες για την ζωή και την δράση του και το όνομά του θα κοσμούσε οδούς και πλατείες. Αλλά, ήταν κατάσκοπος της ΕΣΣΔ, είχε τραγικό τέλος και περί αυτού γνωρίζουν ελάχιστοι, γιατί χαλάει το αφήγημα. Ότι “χάρη στον ηρωικό αγώνα του Κόκκινου Στρατού και τις θυσίες του σοβιετικού λαού, υπό την καθοδήγηση του Μεγάλου Στάλιν, επετεύχθη η νίκη στον πόλεμο”. Αμ, δε!
Ο Ζόργκε γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1895, στον Καύκασο, από Γερμανό πατέρα και Ρωσσίδα μητέρα. Όταν ήταν 5 ετών, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο. Το 1919 έγινε μέλος του Κ.Κ. Γερμανίας, το 1924 πήγε στην ΕΣΣΔ, φοίτησε στην σχολή επαγγελματικών στελεχών της Κομιντέρν και από το 1927 εντάχθηκε στο τμήμα διεθνών σχέσεών της. Το 1929, πέρασε στις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες (GRU). Το 1933, όταν ανήλθε ο Χίτλερ στην εξουσία, στάλθηκε στη Γερμανία, έγινε -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- μέλος του ναζιστικού κόμματος και εν συνεχεία βρέθηκε στο Τόκυο, ως ανταποκριτής γερμανικών εφημερίδων - στην ουσία ως πράκτορας!
Εκεί, με την κάλυψη της γερμανικής πρεσβείας, οργάνωσε δίκτυο πρακτόρων για λογαριασμό της ΕΣΣΔ. Σε διάφορα αφιερώματα που έχω διαβάσει, αναφέρεται ως σημαντική επιτυχία του η ειδοποίηση του Στάλιν για την γερμανική επίθεση. Αυτό είναι λάθος! Βέβαια, όντως ο Ζόργκε είχε ειδοποιήσει, αλλά από τα ιστορικά στοιχεία προκύπτει ότι ο Στάλιν είχε πληροφορηθεί σχετικά με την επικείμενη γερμανική επίθεση, από πάμπολλες πηγές!
Άλλη ήταν η μεγάλη επιτυχία του Ζόργκε, που ίσως ήταν η σημαντικότερη πληροφορία του πολέμου: προς τα πού θα στρέφονταν οι Ιάπωνες, μετά την γερμανική επίθεση στην ΕΣΣΔ; Θα επιτίθονταν εκ των νώτων στην Σοβιετική Ένωση, ή θα κατευθύνονταν προς τις πλούσιες σε πόρους βρετανικές αποικίες στη Νοτιοανατολική Ασία; Για προφανείς λόγους, η πρώτη εκδοχή, θα ήταν καταστροφική για την ΕΣΣΔ!
Στην περίπτωση αυτή, έλαμψε το άστρο του Ζόργκε. Παίρνοντας πληροφορίες από τον ίδιο τον Γερμανό πρεσβευτή, που είχε επιφορτιστεί να πιέσει τους Ιάπωνες να στραφούν κατά της ΕΣΣΔ, αλλά και από το δίκτυό του, στις 14 Οκτωβρίου 1941, ο Ζόργκε διαβεβαιώνει τις σοβιετικές υπηρεσίες ότι οι Ιάπωνες κατευθύνονται προς Νότον. Στις 16 Οκτωβρίου, η εμπροσθοφυλακή της Βέρμαχτ φτάνει στα προάστια της Μόσχας!
Στην Μόσχα, έμελλε να γίνει η “μητέρα των μαχών”! Αξιοποιώντας τις πληροφορίες του Ζόργκε, ο Στάλιν διατάσσει την άμεση μεταφορά στην Μόσχα 18 μεραρχιών από την Άπω Ανατολή, αποτελούμενων από 400.000 άνδρες, καθώς επίσης 1.700 αρμάτων μάχης και 1.500 πολεμικών αεροσκαφών. Με τις δυνάμεις αυτές, σώθηκε η Μόσχα για την σοβιετική πλευρά!
Αλλά, δεν σώθηκε ο Ζόργκε, που συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου του 1941 και σύντομα ομολόγησε. Οι Ιάπωνες δεν τον εκτέλεσαν άμεσα, κι επιχείρησαν να τον ανταλλάξουν με δικούς τους πράκτορες που είχαν πιαστεί, νομίζοντας ότι ο Στάλιν θα ενδιαφερόταν για τον υπ’ αριθμόν 1 πράκτορά του. Τόσο ανόητοι ήταν! Ο άνθρωπος αυτός γνώριζε φοβερά μυστικά, κι έπρεπε να πεθάνει!
Σε κάθε αίτημα των Ιαπώνων, η απάντηση των Σοβιετικών ήταν σταθερά αρνητική: “Ο άνθρωπος που λέγεται Ρίχαρντ Ζόργκε μας είναι άγνωστος”. Έτσι, στις 7 Νοεμβρίου 1944, ο Ζόργκε οδηγήθηκε στην κρεμάλα που είχε στηθεί στο προαύλιο της φυλακής Σούγκαμο, όπου εκρατείτο.
Για να βεβαιωθεί ότι το μυστικό δεν θα διαρρεύσει ποτέ, ο Στάλιν έδωσε εντολή να συλληφθεί η γυναίκα του Ζόργκε, Αικατερίνα Μαξίμοβα, με την κατηγορία πως είναι πράκτορας της... Γκεστάπο! Μετά από 9μηνη κράτηση στις φυλακές της Λουμπιάνκα, η “Κάτια” εξορίστηκε κι έσβησε στα Γκουλάγκ, το 1943. Ο Ζόργκε αναγνωρίστηκε επίσημα από την ΕΣΣΔ την εποχή της αποσταλινοποίησης και τον Νοέμβριο του 1964 τιμήθηκε με το παράσημο του “Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης”. Δύο βδομάδες αργότερα, “αποκαταστάθηκε” και η γυναίκα του.
Πηγή: Kirst Hans-Hellmut, “Δρ. Ζόργκε, ο κατάσκοπος χωρίς ίχνη”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου