Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Πίσω και από την Κολομβία (!) στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα

Πίσω από χώρες όπως η Κολομβία και το Περού, βρέθηκε την περσινή χρονιά η Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας, χάνοντας μία θέση στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2017 του Institute for Management Development (IMD).
Υποχώρησε έτσι στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα επίπεδα του 2014. Μάλιστα, σε δύο από τις κατηγορίες δεικτών που συμβάλλουν στην εξαγωγή της θέσης μιας χώρας στη σχετική λίστα, την οικονομική αποδοτικότητα και την κυβερνητική αποτελεσματικότητα, η Ελλάδα βρέθηκε στα... Τάρταρα ή, αλλιώς, στην 61η θέση, μόλις δύο θέσεις πριν από τον πάτο, χάνοντας στην πρώτη περίπτωση τρεις θέσεις και στη δεύτερη δύο. Στην κατηγορία των δεικτών της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας η χώρα μας έμεινε στάσιμη στην 57η θέση, ενώ στις υποδομές έπεσε στην 39η θέση από την 38η. Τα αποτελέσματα, που αφορούν τις επιδόσεις του 2016, έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ως εθνικός εκπρόσωπος του IMD στην Ελλάδα.
Οι κρίσιμοι δείκτες


Η επιδείνωση στην οικονομική αποδοτικότητα οφείλεται στην ταυτόχρονη επιδείνωση των δεικτών «Εγχώρια Οικονομία» και «Διεθνές Εμπόριο», η υποχώρηση στην κυβερνητική αποτελεσματικότητα εξηγείται από την επιδείνωση στη «Φορολογική Πολιτική», ενώ η πτώση της χώρας στην κατηγορία «Υποδομές» αποδίδεται στην υποχώρηση της υποκατηγορίας «Υγεία και Περιβάλλον».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ Θανάση Σαββάκη, το μήνυμα από τα στοιχεία αυτά είναι σαφές: επείγουσα αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με ισχυροποίηση της μεταποίησης, για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας βρέθηκε το Χονγκ Κονγκ, στη δεύτερη η Ελβετία, στην τρίτη ανέβηκε η Σιγκαπούρη και στην τέταρτη υποχώρησαν οι ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Δανία και το Λουξεμβούργο.
Μαρία Μαθιοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: