Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

9/6/17

Ανησυχίες εκφράζει η Ακαδημία Αθηνών για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά τα ΑΕΙ

Ν.Δ. : Είναι οπισθοδρομικό και επιφέρει καίρια πλήγματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Την ανησυχία της εκφράζει η Ακαδημία Αθηνών, για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά την Ανωτάτη Εκπαίδευση και την έρευνα, το οποίο καταργεί τον ισχύοντα νόμο 4009/11 που είχε ψηφισθεί από 256 βουλευτές, μετά από διαβούλευση ενός περίπου έτους. Στη συνεδρία της Ακαδημίας όπου συζητήθηκε το θέμα, επισημάνθηκε, ότι το χρονικό διάστημα των 12 ήμερων για διαβούλευση του παρόντος νομοσχεδίου ( που λήγει την ερχόμενη Τετάρτη) είναι ελάχιστο, εν όψει ιδιαίτερα της βαρύνουσας σημασίας του, διότι περιλαμβάνει  ρυθμίσεις καθοριστικές για την μελλοντική εξέλιξη των ΑΕΙ, ΤΕΙ, της έρευνας και γενικότερα της Εκπαίδευσης και της Παιδείας στη χώρα μας.
Η Ακαδημία Αθηνών κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση, όπως η διαβούλευση για την μελέτη του σημαντικού και μακροσκελούς αυτού νομοσχεδίου διαρκέσει τουλάχιστον επί εξάμηνο. Αποφάσεις για την Εκπαίδευση και την Παιδεία, τόνισαν οι Ακαδημαϊκοί, που αφορούν το μέλλον των νέων γενεών, πρέπει να λαμβάνονται από ευρείες συναινέσεις και πλειοψηφίες της Βουλής με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο υπήρξαν και από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη που σε δήλωση του  επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι «ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιδιώκει τη διαίρεση, το διχασμό και τελικά την οπισθοδρόμηση. Είναι κάτι που οφείλεται σε ιδεοληψία, αλλά και σε μια κοντόφθαλμη πολιτική στρατηγική».
Η ΝΔ είπε ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο απορρίπτει το νομοσχέδιο, αλλά και ότι θα αγωνιστεί μαζί με την Πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να μην περιέλθουν σε αδιέξοδο τα πανεπιστήμια και υπονομευθεί το μέλλον των νέων της Ελλάδας. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, επαναφέρει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος, πλήττει ευθέως το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία, καταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια, υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα, αφαιρεί το κίνητρο διδασκαλίας, ενισχύει τον κομματισμό στα Πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, και τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτανικών Αρχών, ξαναφέρνει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας.

Απαντώντας ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης  επέλεξε να δώσει έναν λάθος αγώνα σε ένα λάθος γήπεδο. Πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: