Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Γιώργος Μπιλλίνης - αρχιτέκτονας
Στη χώρα που η αναλογία των δικηγόρων προς το συνολικό πληθυσμό είναι 10πλάσια από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, η κυβέρνηση δια του κυρίου γαβρόγλου εξαγγέλλει την ίδρυση και τέταρτης νομικής σχολής.
Προφανώς στα πλαίσια καταπολέμησης της ... ανεργίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εξειδικευμένη γνώση...
Η είδηση επανέφερε στη μνήμη μου την παρακάτω νεανική τραυματική εμπειρία:
Το 1982, τη χρονιά που η νέα πασοκική διακυβέρνηση βρισκόταν σε πλήρη έξαρση και νομοθετούσε τα μεγαλύτερα εκτρώματα της (Συνδικαλιστικός Ν. 1264/82, Ν. 1268/82 πλαίσιο για την παιδεία), ήμουν φοιτητής στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ. Η πλειοψηφία των συμφοιτητών μου επρόσκειτο στον Α(νεξάρτητο) Χ(ώρο) Α(ρχιτεκτονικής). Μια παράταξη την οποία συναποτελούσαν ο δημοκρατικός αγώνας, η Β' πανελλαδική, ανένταχτοι, αριστεριστές κάθε απόχρωσης, μπάχαλοι και αντιεξουσιαστές. Ήταν η παράταξη που στήριζαν ο γαβρόγλου, ο φίλης, ο μπαλτάς, η πορτάλιου, η φωτίου κι όλη η αντιδογματική "προοδευτική" διανόηση της εποχής.


Σε μία από τις πολλές γενικές συνελεύσεις της σχολής, που έγιναν με αφορμή τη συζήτηση για το νόμο πλαίσιο, ετέθη από τον ΑΧΑ το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Δηλαδή της κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων (Σημειωτέον τότε εισάγονταν 18.000 κάθε χρόνο από μία δεξαμενή 120.000 υποψηφίων και όχι 70.000 στους 100.000 υποψηφίους, όπως στις μέρες μας). Πανσπουδαστική και ΑΧΑ συμφωνούσαν στην κατάργηση των εξετάσεων και προωθούσαν σχετικό ψήφισμα, που θα κοινοποιούνταν στο ΥΠΕΠΘ.
Τόλμησα τότε να ζητήσω το λόγο και κατέθεσα την αντίθετη στη πρόταση άποψη μου: " Οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων, δηλαδή η προσφορά επιστημονικής εργασίας, οφείλουν να είναι σε αρμονία με τις ανάγκες της αγοράς, δηλαδή της αντίστοιχης ζήτησης για επιστημονική εργασία. Ήδη οι μηχανικοί που παράγουν τα ελληνικά πολυτεχνεία είναι σημαντικά περισσότεροι από εκείνους που μπορεί να απορροφήσει η αγορά εργασίας. Εάν λοιπόν αφαιρέσουμε την "κρισάρα" της αξιολόγησης στην είσοδο, θα μας την επιβάλλει η αγορά στην έξοδο. Θα συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας ατέλειωτης δεξαμενής από άνεργους μηχανικούς με ελάχιστες δεξιότητες, στη στρεβλωτική κατάρρευση των αμοιβών και θα αυτοαπαξιωθούμε ως άτομα και ως κλάδος. Διαφωνώ απόλυτα με την πρόταση και σας καλώ να αναλογιστείτε τις συνέπειες μιας πιθανής αποδοχής της από το Υπουργείο".
Το μπούλινγκ, οι προπηλακισμοί και οι επιθέσεις που δέχτηκα ήσαν απερίγραπτες. Χαρακτηρίστικα ελιτιστής, ακροδεξιός, φασίστας, πλανημένος. Από τότε δεν επιχείρησα ποτέ πιά να ξαναμιλήσω σε ΓΣ σχολής.
Εδώ και τρία χρόνια εκείνες ακριβώς οι απόψεις διοικούν το υπουργείο παιδείας. Από παρόμοιες ιδέες εμφορούνται και ο μπαλτάς και ο φίλης και ο γαβρόγλου. Και το αστείο είναι πως στην εποχή των μνημονίων, της τεράστιας επιστημονικής ανεργίας και μετανάστευσης, όταν μηχανικοί και δικηγόροι πένονται, προχωρούν σε διακοπή δραστηριότητας και διαγραφή από τους επαγγελματικούς και ασφαλιστικούς τους φορείς και οι μισοί από όσους παραμένουν ενεργοί δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, οι τότε ΑΧΑδες και νύν συριζαίοι, που κυβερνούν και νομοθετούν, συνεχίζουν να σκέπτονται ιδεοληπτικά και να βιάζουν τη λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: