Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

 Ο ημιτελικός πόλο ανδρών στους Ολυμπιακούς 1956 στη Μελβούρνη έληξε με αιματηρή συμπλοκή. Οι Ούγγροι δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν ότι πριν έναν μήνα στη Βουδαπέστη οι σοβιετικοί έπνιξαν στο αίμα την εξέγερση των πολιτών και πυροβολούσαν κόσμο στους δρόμους της ουγγρικής πρωτεύουσας.

Την ώρα των αιματηρών επεισοδίων στη Βουδαπέστη οι παίκτες της Εθνικής Ουγγαρίας, τότε παγκόσμιοι πρωταθλητές, δεν ήξεραν τίποτα για τα τραγικά γεγονότα, αφού προπονούνταν στις αθλητικές εγκαταστάσεις ψηλά στα βουνά. Η είδηση ήρθε τυχαία. Ένας πολίστας συναντήθηκε κρυφά με τη μητέρα του και έτσι οι παίκτες έμαθαν τα πρώτα νέα.

Την αλήθεια όμως για τον θάνατο των συνανθρώπων τους οι αθλητές έμαθαν μόνο όταν έφτασαν στην Αυστραλία. Ο Miklos Martin, μοναδικός που ήξερε αγγλικά, διάβασε για την τραγική κατάληξη της αντικομμουνιστικης εξέγερσης σε μια τοπική εφημερίδα. Στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων οι Ούγγροι βγήκαν με μαύρες κορδέλες.
Στον ημιτελικό με τους σοβιετικούς οι Ούγγροι έφτασαν κυριευμένοι από μίσος προς τις δυνάμεις κατοχής. Οι εξέδρες ήταν γεμάτες, αντί 6 χιλιάδες το παιχνίδι παρακολουθούσαν ζωντανά σχεδόν 8 χιλιάδες θεατές. Τα εισιτήρια στη μαύρη αγορά πήγαν από 2-3 δολάρια σε 30-40. Όλοι περίμεναν μια ναυμαχία.
Μες στο νερό αντί για πόλο ξετυλιγόταν κανονική πυγμαχία. Οι Ούγγροι υπερίσχυαν των σοβιετικών και προηγούνταν σε σκορ. Οι ρώσοι έπαιζαν βρώμικα και βίαια, ενώ οι Ούγγροι που ήξεραν ρωσικά, τους έβριζαν χυδαία. Στη διάρκεια του αγώνα οι ρώσοι φώναζαν τους Ούγγρους φασίστες. Σας θυμίζει κάτι, έτσι; Πρώτα πνίγεις μια χώρα σε αίμα, και μετά φωνάζεις τους πολίτες που αντιστέκονται φασίστες.
Τα τελευταία λεπτά του αγώνα ο ρώσος Valentin Prokopov πήδηξε έξω απ' το νερό και χτύπησε τον Ervin Zádor στο κεφάλι , σκίζοντάς του το δεξί φρύδι. Το νερό γέμισε αμέσως αίμα.
Οι θεατές ξεσηκώθηκαν, όρμησαν στις μπάρες βρίζοντας και φτύνοντας τους παίκτες της ΕΣΣΔ. Το εξαγριωμένο κοινό ήταν έτοιμο να ξεσκίσει τους σοβιετικούς. Τους πετούσαν ο,τι είχε ο καθένας: μπουκάλια, αναπτήρες, κέρματα. Οι παίκτες της ΕΣΣΔ μαζεύτηκαν στο κέντρο της πισίνας προσπαθώντας να προστατευτούν από το θυμωμένο πλήθος και εγκατέλειψαν το νερό μόνο με συνοδεία της αστυνομίας.
Η Ουγγαρία προηγούταν 4:0 και αυτό ήταν και το τελικό σκορ. Στον τελικό η Ουγγαρία υπερίσχυσε της Γιουγκοσλαβίας 2:1, ενώ οι σοβιετικοί ήρθαν τρίτοι. Την επόμενη μέρα τα διεθνή ΜΜΕ βγήκαν με τον Ervin Zádor γεμάτο αίματα σε πρωτοσέλιδο.
Η πλειοψηφία των Ούγγρων ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο στη Δύση. Ο Zádor εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ όπου εργαζόταν ως προπονητής κολύμβησης. O εννέα φορές χρυσός ολυμπιονίκης Αμερικανός Mark Spitz ήταν μαθητής του. Ο Ervin Zádor πέθανε το 2012 σε ηλικία των 77 ετών. Ο ρώσος Prokopov που τον χτύπησε, ζει ακόμα.
Το 2006 ο Quentin Tarantino γυρίζει για εκείνα τα γεγονότα ντοκιμαντέρ «Freedom's Fury». Στη Ρωσία δεν θα προβληθεί ποτέ.
Κείμενο @Maksym Oleynikov.
Αφιερωμένο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που επέτρεψε στους ρώσους αθλητές να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: