Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Διχασμός

 





ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ. ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ.
Ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προτού ακόμα αποσαφηνισθεί η διπλωματική και στρατιωτική κατάσταση, προσπάθησε να πείσει τον Βασιλέα Κωνσταντίνο με την υποβολή υπομνημάτων στις 11 και 17 Ιανουαρίου 1915, προκειμένου η Ελλάδα να εισέλθει στον πόλεμο παρά το πλευρό των Συμμάχων, της ΑΝΤΑΝΤ. Προς τούτο μάλιστα ανέθεσε στον Στρατιωτικό του Σύμβουλο Ιωάννη Μεταξά να συντάξει σχέδιο για συμμετοχή της χώρας με δύναμη 40.000 ανδρών στην επιχείρηση εκπόρθησης των Δαρδανελλίων από τους Συμμάχους. Ο Μεταξάς υπέβαλε το σχέδιο με τις αρνητικές θέσεις του.

Μεταξύ των δύο ανδρών έγινε ο παρακάτω διάλογος:
- Ελευθέριος Βενιζέλος. Μπορείτε να διαφωνήτε κύριε Μεταξά, αλλά δεν πρέπει να λησμονήτε ότι είσθε Υποστράτηγος και δεν έχετε το δικαίωμα να μην εκτελέσετε τας αποφάσεις της κυβερνήσεως.
-Ιωάννης Μεταξάς. Είμαι Υποστράτηγος και αν με θέσετε επικεφαλής Μεραρχίας και με διατάξατε να μεταβώ εις το μέτωπον δια να αποθάνωμεν μέχρις ενός, αγογγύστως θα το πράξω. Αρχηγός όμως του Γενικού Επιτελείου δεν δύναμαι να παραμείνω, διότι ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου είμαι υπεύθυνος σύμβουλος της κυβερνήσεως και δεν νοείται σύμβουλος, του οποίου η γνώμη δεν λαμβάνεται υπ΄όψιν.
Και υποβάλλοντας την παραίτησή του απεχώρησε από το Γενικό Επιτελείο.
Ο Βενιζέλος στη συνέχεια υπέβαλε στις 16 Φεβρουαρίου 1915 και τρίτο υπόμνημα στον Βασιλέα Κωνσταντίνο για είσοδο της Ελλάδας στο πόλεμο παρά το πλευρό της ΑΝΤΑΝΤ. Η άρνηση του Βασιλέως να δεχθεί την πρόταση του Πρωθυπουργού Βενιζέλου προκάλεσε την πρώτη σοβαρή πολιτική κρίση με την παραίτηση της κυβέρνησής του και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στις 31 Μαΐου 1915.
Φυσικά ο Μεταξάς δικαιώθηκε πλήρως στην άποψή του, μετά τη τραγική ήττα των Συμμαχικών στρατευμάτων στην επιχείρηση εκπόρθησης των Δαρδανελλίων. Αλλά και στην εκστρατεία στη Μικρά Ασία, αντίθετος με δικαιλογητικές σκέψεις, διακαιώθηκε.
Ασφαλώς ο Μεταξάς δεν διέθετε μόνο στρατηγικές και στρατιωτικές ικανότητες, αλλά και διοικητικές, διπλωματικές, κοινωνικές και άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: