Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

 

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΜΝΗΜΗ!

22/1/2024. Το ΚΚΕ και ο Δήμος Πατρέων σε Εκδήλωση Μνήμης στο χωριό Σελλά Αχαίας για την εκτέλεση 8 (κατ΄άλλους 10) Ελλήνων!

(Η ομιλία του αντιδημάρχου Πατρέων –με αναφορά σε ταγματασφαλίτες (!), Ουκρανία και Παλαιστίνη – ακολουθεί το δικό μου σχόλιο)

Την Πρωτοχρονιά του 1944, οι Γερμανοί αντιδρώντας σε ακίνδυνη ενέδρα του ΕΛΑΣ κοντά στο Σελλά δυό ημέρες νωρίτερα, επετέθησαν στο χωριό και συνέλαβαν τους περισσότερους άνδρες και πέντε (ή επτά) αντάρτες του ΕΛΑΣ. Πριν αναχωρήσουν, μεταφέροντες 45 άνδρες ομήρους στην Πάτρα (τους απελυσαν την επομένη), εκτέλεσαν τρεις κατοίκους του χωριού και τους πέντες (ή τους επτά) αντάρτες, ενώ έκαψαν και τα σπίτια στα οποία βρέθηκαν οι αντάρτες.


‘Οτι δικαιολογίες και να λένε οι ομιλητές και να γράφουν τα αριστερά έντυπα για την σημασία της ενέδρας του ΕΛΑΣ στους Γερμανούς κοντά στο χωριό Σελλά τις τελευταίες ημέρες του 1943 δεν έχουν κανένα νόημα.
Δεν μπορούσαν να επιτύχουν ΤΙΠΟΤΕ εναντίον των Γερμανών! Απλά, τρομοκρατούσαν τους Έλληνες και ζούσαν από το πλιάτσικο των κατοίκων του χωριού!
Η ενέδρα ήταν τόσο άνευ σημασίας, που αποσιωπάται τελείως, και η επίθεση των Γερμανών παρουσιάζεται ως αναίτια.
Επί πλέον, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ακόμη Τάγματα Ασφαλείας στην Πάτρα, όπως και πουθενά εκτός Αθηνών –ένα Τάγμα της Αθήνας κατέβηκε στην Πάτρα στις 18 Ιανουαρίου 1944- στις περιγραφές των κομμουνιστών και των συνοδοιπόρων προστίθενται στους επιτεθέντες Γερμανούς και οι ταγματασφαλίτες! Το ίδιο κάνουν τα τεελυταία χρόνια και για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Προσθέτουν στους Γερμανούς που εκτέλεσαν την σφαγή και έλληνες ταγματασφαλίτες!

Η διχασμένη μνήμη. (Απόσπασμα, από ένα δικό μου μελλοντικό κείμενο, σχετικό με τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των Γερμανών)

«Μιά αριστερή μειοψηφία στην Ελλάδα, βλέπει τις ενέδρες του ΕΛΑΣ ως κάτι ηρωικό, και τις προβάλει ως Εθνική Αντίσταση στους κατακτητές. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις μνήμης που συχνά οργανώνονται από αριστερές δημοτικές αρχές για τα θύματα αντιποίνων των Γερμανών. Από την άλλη πλευρα, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που θεωρεί ότι αυτή η δράση του ΕΛΑΣ εξυπηρετούσε τα πολιτικά σχέδια του ΚΚΕ και ήταν άσχετη με την Αντίσταση. Ρίπτει στον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ/ΚΚΕ την ηθική ευθύνη για τα θύματα αντιποίνων των Γερμανών, και αποφεύγει συμμετοχή στις δημόσιες εκδηλώσεις μνήμης. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι να προβάλλεται στους νέους η μνήμη της Αριστεράς σχετικά με τα θύματα των Γερμανών.
Ειναι μια μειοψηφική, βαναύσως πολιτικοποιημένη μνήμη!»


Απο την εκδήλωση της 22-1-2024

Μετά την κατάθεση στεφάνων και το πέρας της εκδήλωσης, ο Αντιδήμαρχος, Τάκης Πετρόπουλος, σε δήλωσή του ανέφερε:

«Ογδόντα χρόνια μετά τη θηριωδία των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους, ντόπιων ταγματασφαλιστών, σε αυτό εδώ το χωριό, που το αιματοκύλησαν μέρα πρωτοχρονιάς εκτελώντας δέκα άνδρες και σπέρνοντας την τρομοκρατία, οι θρασύδειλοι ναζιστές καίγοντας σπίτια και αποθήκες κι αιχμαλωτίζοντας ακόμη και γυναικόπαιδα, η μνήμη δεν έχει ξεθωριάσει και πρέπει να μεταλαμπαδεύεται στις νεότερες γενιές για να μην ξεθωριάσει ποτέ, γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.
Με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια βρίσκομαι σήμερα εδώ ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και της Δημοτικής Αρχής για να αποτίσω τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους δολοφονημένους στα Σελλά και σε όλους τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της χώρας μας από τους ναζί.
Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, δεν θέλουν τους πολέμους, που συνεχίζονται και σήμερα για να εξυπηρετήσουν γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα, όπως στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη.
Οι λαοί θέλουν ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ τους, θέλουν προκοπή, θέλουν να ικανοποιούνται όλες οι σύγχρονες ανάγκες τους και στις επάλξεις αυτού του ύψιστου αγώνα θα παραμείνουμε ανυποχώρητοι μέχρι τέλους.
Τιμή και δόξα στους δέκα δολοφονημένους στα Σελλά την Πρωτοχρονιά του 1944 και σε όλους τους αγωνιστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: