Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Διαζύγιο με την πραγματικότητα

Κάθε διάψευση, αντί να γίνει μάθημα, γίνεται αφετηρία για νέες ψευδαισθήσεις




Πριν την Εγνατία Οδό το ταξίδι από τα Γιάννενα στη Θεσσαλονίκη διαρκούσε επτά ώρες. Αν είχε πέσει πολύ χιόνι στην Κατάρα, η συγκοινωνία διακοπτόταν. Τώρα, σε επτά ώρες απόσταση βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη, γι’ αυτό και αρκετοί Τούρκοι επισκέπτονται τα Γιάννενα.
Έτυχε να ταξιδεύω στην Εγνατία Οδό, όταν άκουσα στο ραδιόφωνο ότι σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού ΔιαΝΕΟσις τέσσερις στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι αυτή που βγήκε περισσότερο ωφελημένη από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η Ένωση και όχι η Ελλάδα. Το ίδιο πιστεύουν και οκτώ στους δέκα αγρότες.

Θα αρκούσε να ρίξει κανείς μια ματιά γύρω του, στους δρόμους (όπως η Εγνατία), στα λιμάνια, στα νοσοκομεία, στα αεροδρόμια, στα σχολεία, στα μουσεία, στους ξενώνες, σε χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιες δομές που χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς πόρους, για να καταλάβει πόσο βελτιώθηκε η ζωή μας από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ.
Η Ελλάδα έχει λάβει κατά την περίοδο 2000 - 2015 συνολικές ενισχύσεις από την Ε.Ε. ύψους 71,8 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 4,5 δισ. κατά μέσον όρο ετησίως. Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν είναι δάνεια και προέρχονται από τη φορολογία των πολιτών των πλούσιων χωρών. Η χώρα μας πήρε ποσό ίσο με το 50% της εισφοράς της Γερμανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Σε σχέση με το μέγεθος της κάθε οικονομίας, η Ελλάδα έλαβε κατά 35% υψηλότερες ενισχύσεις από την Πορτογαλία, κατά 250% υψηλότερες από την Ιρλανδία και κατά 320% από την Ισπανία.

Για τη συνέχεια AthensVoice

Δεν υπάρχουν σχόλια: