Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Πέστα χρυσόστομε!

http://www.liberal.gr/arthro/126466/apopsi/s-moumtzis/pesta-chrusostome.html
Του Σάκη Μουμτζή
«Θα ήταν καλύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ σε κάποιους άλλους που το έχουν στο DNA τους. Ας παραιτηθεί η κυβέρνηση αφού δεν μπορεί, αφού έχει τσακωθεί με τον εαυτό της.» Αυτά δεν τα είπε κάποιος «ανάλγητος νεοφιλελεύθερος», στο επίσης «ανάλγητο» Liberal, αλλά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γ.Αδαμίδης στον υπουργό Γ.Σταθάκη. (Χθεσινή συνέντευξη στο Liberal).


Δεν εξετάζω την σκοπιμότητα των όσων είπε, αλλά την ορθότητα τους. Ο κ. Γ. Αδαμίδης λέει, αυτά που υποστηρίζει εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία και αρκετοί σχολιαστές. Εκλογές τώρα. Βέβαια, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έχει ένα εντελώς διαφορετικό σκεπτικό, αλλά συμπίπτουμε στο «δια ταύτα». Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να φύγετε.
Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως απαραίτητος όρος για την επιτυχία ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων, είναι η πίστη σε αυτό των πολιτικών δυνάμεων που καλούνται να το εφαρμόσουν. Να το υιοθετήσουν. Και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ειλικρινής από την πρώτη στιγμή.
Τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου 2015, ο Α. Τσίπρας αφού είχε υπογράψει το αριστερό μνημόνιο, δήλωσε πως αυτό ήταν αποτέλεσμα ενός πραξικοπήματος. Τα όσα είχαν συμφωνηθεί ήταν ξένα με την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος του.
Ηταν λογικό λοιπόν, όταν υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση του προγράμματος διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας, να προσπαθούν οι κυβερνώντες να μην υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα ή να καθυστερήσουν την εφαρμογή τους όσο μπορούν περισσότερο. Αυτήν την κατάσταση την ζήσαμε και την ζούμε.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επειδή αποστρέφεται το επιχειρείν, δεν αντιλαμβάνεται πως οι καθυστερήσεις καταστρέφουν την οικονομία, όχι μόνον γιατί επιδεινώνουν τους δείκτες της, αλλά κυρίως, γιατί προκαλούν την αβεβαιότητα. Και η αβεβαιότητα εμποδίζει την προγραμματισμό των επιχειρήσεων, αναβάλλει τις επενδύσεις, προκαλεί τελικά, κακό ψυχολογικό κλίμα. Καλύτερα να παγιωθεί μια κακή κατάσταση, γιατί οι όροι του παιχνιδιού είναι πλέον γνωστοί, παρά αυτό που γίνεται τώρα.
Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία, με την νέα ηγεσία της, ευθύς εξ αρχής, ξεκαθάρισε πως τάσσεται, αναφανδόν, υπέρ των μεταρρυθμίσεων και θα επιδιώξει να αλλάξει το χαρμάνι των επώδυνων μέτρων. Πιστεύει στις ιδιωτικοποιήσεις και θα τις επισπεύσει, καθώς το μοναδικό ζητούμενο δεν είναι το τίμημα της πώλησης, αλλά οι επενδύσεις που θα κάνουν, στην συνέχεια, οι αγοραστές. Αυτές θα κινήσουν την αγορά. Συνεπώς, όσο πιο γρήγορα ιδιωτικοποιηθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις, τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθεί η χώρα.
Γνωρίζω, πως πολλοί έχουν βάσιμες αντιρρήσεις για την ικανότητα, ενός σημαντικού μέρους του στελεχικού δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας, να φέρει σε πέρας ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Πρόσωπα φθαρμένα, με σκουριασμένα μυαλά. Όμως στην ηγετική ομάδα της υπάρχει και η κουλτούρα και η επιθυμία να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις.
Αν αποτύχει η Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια της να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της χώρας, ας συνειδητοποιήσουμε, πως η Ελλάδα θα μετατραπεί πλήρως σε μια σοβιετικού τύπου κοινωνία με τσαβικά χαρακτηριστικά. Πιθανόν να είναι η τελευταία ευκαιρία για την χώρα μας, να ακολουθήσει τον βηματισμό των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών.
Αυτό όμως που προέχει σήμερα είναι να γίνει πράξη αυτό που σοφά είπε ο κ. Γ.Αδαμίδης. Να φύγουν, για να έρθουν οι άλλοι να εφαρμόσουν αυτά που πιστεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: