Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Η ευτυχία να είσαι καπιταλιστής

30-10-2017
Τι δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης «Οικονομική Ελευθερία του Κόσμου»
H 25η Οκτωβρίου του 2017 είναι η ημερομηνία εκείνη που σηματοδοτεί την 100ή επέτειο της μπολσεβιστικής επανάστασης. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του σκότους που επέφερε ο μαρξισμός-λενινισμός έχει ξεχαστεί. Οι άνθρωποι που ζούσαν κάτω από τον κομμουνισμό είχαν στερηθεί το σημαντικότερο από όλα τα ανθρώπινα αγαθά, που είναι η ελευθερία να συναθροίζονται για ίδιους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του σκοπού να μην έχουν κανέναν σκοπό! 
Ενα από τα σημαντικότερα αγαθά που απέκτησαν οι άνθρωποι εκείνοι που κατάφεραν να απαλλαχθούν από το ερυθρό ολοκληρωτικό καθεστώς είναι η οικονομική ελευθερία τους. Κάποιοι θα βιαστούν προτρέχοντας να πουν ότι το βασικότερο αγαθό είναι πρωτίστως η πολιτική ελευθερία. Σωστό. Αλλά δίχως οικονομική ελευθερία δεν υφίστανται όλες οι υλικές εκείνες προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να απολαύσει κανείς τα αγαθά της πολιτικής ελευθερίας. Τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης «Οικονομική Ελευθερία του Κόσμου» του Ινστιτούτου Fraser είναι αποστομωτικά συγκρίνοντας χώρες που απολαμβάνουν υψηλό δείκτη οικονομικής ελευθερίας εν σχέσει με χώρες όπου ο κρατικισμός κυριαρχεί.

Συγκεκριμένα, η έκθεση διαπίστωσε ότι:

• Οι άνθρωποι στα πιο οικονομικά ελεύθερα έθνη ζουν 16 χρόνια περισσότερο (80,7 χρόνια έναντι 64,4 ετών) από όσους είναι λιγότερο ελεύθεροι.
• Το φτωχότερο δέκατο του πληθυσμού στις ελεύθερες χώρες κερδίζει 10 φορές περισσότερα χρήματα από την ίδια ομάδα φτωχών ανθρώπων που ζουν σε ανελεύθερες χώρες ($11,998 έναντι $1,124).
• «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το μέσο εισόδημα των φτωχότερων 10% στις πιο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στα λιγότερο ελεύθερα έθνη» αναφέρει η έκθεση. Δηλαδή, οι λιγότερο τυχεροί πολίτες των ελεύθερων χωρών κερδίζουν περισσότερα χρήματα από ό,τι ο μέσος άνθρωπος σε μη διάσπαρτα έθνη.
• Ο μέσος άνθρωπος κερδίζει έξι φορές περισσότερα χρήματα σε ελεύθερα έθνη από όσα είναι άνευ αξίας ($42.463 έναντι $6.036). Δεδομένου ότι οι άνθρωποι στην ελεύθερη αγορά απολαμβάνουν σημαντική οικονομική κινητικότητα, οι φτωχοί έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ανέλθουν στην οικονομική κλίμακα.
• Οι πολίτες των ελεύθερων εθνών απολαμβάνουν μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες, ισότητα των φύλων και γενικότερα καταγεγραμμένα επίπεδα ευτυχίας. Αυτά τα κοινωνικά πλεονεκτήματα ωφελούν τους ανθρώπους κάθε κοινωνικής θέσης.
• Το ποσοστό αλφαβητισμού είναι 30% υψηλότερο στις πιο ελεύθερες χώρες από ό,τι σε πιο περιοριστικές - κρατικιστικές οικονομίες (93% σε ελεύθερες χώρες έναντι 65% ή χαμηλότερα σε μη ευνοϊκές).

Με λίγα λόγια, αυτό που παρατηρείται, και είναι εντυπωσιακό, από την ανωτέρω έρευνα είναι το το γεγονός πως η κοινωνική κινητικότητα των ανθρώπων είναι σαφέστατα μεγαλύτερη σε οικονομικά ελεύθερα καθεστώτα και οι πολιτικές ελευθερίες που απολαμβάνουν είναι εξαιρετικά μεγαλύτερες. Φυσικά, οι άνθρωποι είναι πιο πλούσιοι αλλά και ζουν περισσότερο.

Ενα εξαιρετικό υπόδειγμα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές είναι το Χονγκ Κονγκ. Ο sir John Cowperthwaite ήταν ο οικονομικός γραμματέας του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος συνέβαλε στην καθιέρωση πολιτικών -μικρή κυβέρνηση, χαμηλοί φόροι, δημοσιονομική σταθερότητα και ελεύθερο εμπόριο-, με αποτέλεσμα να μετατρέψει έναν άσχημο πίσω κήπο της βρετανικής αυτοκρατορίας σε ένα από τα πλουσιότερα μέρη της Γης. Σήμερα, εξαιτίας ενός ορθολογικού καπιταλιστικού συστήματος, ο μέσος κάτοικος του Χονγκ Κονγκ είναι πάνω από 30% πλουσιότερος από τον μέσο Βρετανό. Αλλά έως το 1960 οι άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ ζούσαν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια λιγότερα από τον μέσο Βρετανό. Σήμερα ζουν τέσσερα χρόνια περισσότερο από τους Βρετανούς.

Οπου λοιπόν ο καπιταλισμός, η ελεύθερη οικονομία και το μικρό κράτος αντικατέστησαν τον κομμουνισμό, τον προστατευτισμό και το ογκώδες ολοκληρωτικό κράτος, οι κοινωνίες και οι πολίτες τους ευημέρησαν τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Τα εκατό χρόνια λοιπόν αυτής της μαύρης επετείου πρέπει να αντικατασταθούν με μία νέα επέτειο: την ευτυχία και το προνόμιο να ζούμε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα.
Ραφαήλ Καλυβιώτης
*Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, rkaliviotis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: