Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

12/3/18


Σε εφαρμογή σχέδιο ομηρίας της κρατικής μηχανής από τον ΣΥΡΙΖΑ


Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από το Πάσχα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η καθιέρωση της οποίας αναμένεται να ενισχύσει μετεκλογικά την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ σε περιφέρειες και δήμους. Στιγμιότυπο από την επίσκεψη Τσίπρα στον Δήμο Φυλής.
Ενα «παράλληλο» σχέδιο με διττό στόχο την ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην κρατική μηχανή όταν, με βάση όλες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, περάσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές, αλλά και την άντληση όσο το δυνατόν περισσότερων ψήφων μέσω ρουσφετιών, ενόψει της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση.


Η τοποθέτηση του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, μέχρι πρότινος γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αποτελεί απλώς την κορυφή του «παγόβουνου». Εξάλλου, έρχεται ως συνέχεια του διαρκούς πολέμου του Μεγάρου Μαξίμου κατά του Γιάννη Στουρνάρα, που κορυφώθηκε με την παραπομπή του σε προανακριτική επιτροπή, με στόχο τον «έλεγχο» της Τραπέζης της Ελλάδος.
Στην κατεύθυνση της δημιουργίας ερεισμάτων στην κρατική μηχανή εντάσσονται και μια σειρά από άλλες κινήσεις: Η τοποθέτηση μόνιμων διοικητικών γραμματέων –τετραετούς διάρκειας– επί της ουσίας δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε όλες τις αποφάσεις και έγγραφα της διοίκησης και μετά τον Σεπτέμβριο του 2019, εάν τελικώς τότε διεξαχθούν οι εκλογές, όπως διακηρύσσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, κατά πληροφορίες, πριν από το Πάσχα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο να ψηφιστεί αμέσως μετά. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα ενισχύσει την επιρροή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες και τους δήμους μετά τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, παρότι προεξοφλείται πως σε επίπεδο ποσοστών θα έχουν απώλειες, ακολουθώντας –ως είθισται– την εκλογική πορεία του κυβερνώντος κόμματος, που εκτιμάται πως θα είναι καθοδική.
Επίσης, μέσω αλλαγών που έχουν συντελεστεί, η κυβερνητική παράταξη έχει αποκτήσει πρόσβαση σε ανεξάρτητες αρχές, ενώ στον χώρο της Δικαιοσύνης οι αλλαγές φρουράς τον προσεχή Ιούνιο με νέο πρόεδρο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει τουλάχιστον έως το 2020, αλλά και νέους αντιπροέδρους σε όλα τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, Αρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν βασικές κυβερνητικές επιλογές με ορατότητα στο μέλλον.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Αρειο Πάγο, όπου η χρονική συγκυρία ευνοεί γενικότερες αλλαγές, καθώς αποχωρούν φέτος λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67ο έτος) περίπου 20 ανώτατοι δικαστικοί, οι προαγωγές αρεοπαγιτών αναμένεται να καλύψουν με νέα πρόσωπα τις μισές και πλέον θέσεις το ανώτατο δικαστήριο δημιουργώντας νέα δεδομένα στο δικαστικό σώμα.
Τέλος, ακόμη και η εξαγγελία για τη δρομολόγηση της αναθεώρησης του Συντάγματος έχει ως βασική παράμετρο και την «επόμενη ημέρα». Το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης έστειλε επιστολή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τεχνικά θέματα της αναθεώρησης, η διαδικασία για την οποία θα εκκινήσει μάλλον το φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να επισπευσθεί.
Η στόχευση
Οπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνον να «πιεστεί» η Ν.Δ. μέσω ενός πιθανού δημοψηφίσματος για πτυχές της αναθεώρησης ή για ζητήματα όπως η εκλογή και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι και να «κλείσει» ο φάκελος νέων αλλαγών στο Σύνταγμα την επόμενη δεκαετία. Ετσι, θέματα «ταμπού» για τον ΣΥΡΙΖΑ και το εκλογικό του ακροατήριο, όπως για παράδειγμα η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δεν θα είναι δυνατόν να τα «ακουμπήσει» κάποια επόμενη κυβέρνηση.
Οπως προαναφέρθηκε, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για τη δημιουργία ισχυρών ερεισμάτων ενόψει πιθανής ήττας στις προσεχείς εκλογές δεν αναιρεί τη συστηματική προσπάθεια για ρυθμίσεις και διευθετήσεις με προεκλογικό άρωμα. Μόνον την περασμένη εβδομάδα δρομολογήθηκε η δυνατότητα παραμονής στο Δημόσιο χιλιάδων συμβασιούχων, τροποποιήθηκε διαγωνισμός του ΑΣΕΠ υπέρ των νυν εργαζομένων και συγκροτήθηκε επιτροπή για τα καταπατημένα.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: