Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967,

 

22-01-2021
 
ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» ΣΤΥΛΙΔΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣ ΨΕΥΔΩΝ!


ΤΟ «Μνημείο», στην β' πλατεία της Στυλίδος, αναγράφει 75 ονόματα φονευθέντων και εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα Κατοχής την περίοδο 1941-1944, αλλά
1. Περιλαμβάνει και τα ονόματα των 4 μελών της ΟΠΛΑ Αγίας Μαρίνας που εκτελέστηκαν το 1949 για τη δολοφονία των 11 ομήρων από τη Χαλκίδα (τα ονόματά τους βρίσκονται στο τέλος), και επί πλέον

2. σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίων, από τους υπόλοιπους 71 ΜΟΝΟ 21 είναι θύματα των κατακτητών. Οι υπόλοιποι 50 έχασαν τη ζωή τους το 1946-49 ως Αντάρτες του λεγόμενου ΔΣΕ, όχι το 1943-44!
Παραθέτω πάλι το κείμενο της Αναρτήσεως της 20ης Ιανουαρίου για τη δολοφονία των 11 Χαλκιδέων στην Άγια Μαρίνα Χαλκίδος για όσους δεν το έχουν δει..
9/1/1945 AΠΑΝΘΡΩΠΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 11 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΥΛΙΔΟΣ!
(ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ τον κ. Κώστα Αλπόγλου για την αποκάλυψη αυτού του φριχτού μαζικού εγκλήματος και την έρευνα των στοιχείων)
Με την ήττα του ΕΛΑΣ στην Αθήνα στα Δεκεμβριανά, όσοι αντάρτες έφευγαν βόρεια, έσερναν μαζί τους και ομήρους. Κάποια ομάδα του ΕΛΑΣ σταμάτησε στη Χαλκίδα και εκεί επίταξε καίκια με τα οποία μετέφερε στη Στυλίδα 150 – 200 ομήρους, μεταξύ των οποίων και 15 άτομα από τη Χαλκίδα, αξιωματικούς του Τάγματος Ευζώνων, της Χωροφυλακής και πολίτες.
Κατά την αφήγηση όλων των Στυλιδιωτών αυτοπτών μαρτύρων, τα καΐκια πλεύρισαν σε διάφορες θέσεις του λιμανιού της Στυλίδος, οι κρατούμενοι αποβιβάστηκαν και συντεταγμένα, υπό την φύλαξη των ΕΛΑΣιτών, διέσχισαν πεζοί την κεντρική οδό Φαλάρων και έστριψαν αριστερά στην οδό Λαμίας, με προορισμό ένα στρατόπεδο - φυλακή του ΕΛΑΣ, στη Λαζαρίνα Καρδίτσας
.
Σύμφωνα με άλλους μάρτυρες, όταν οι όμηροι στάθμευσαν προσωρινά σε στρατόπεδο στη Λαμία, μερικοί ΕΛΑΣίτες ξεχώρισαν 11 κρατούμενους και τους μετέφεραν πίσω στην Αγία Μαρίνα για να τους εκτελέσουν. Κατ’ άλλους, τους 11 κρατούμενους προς εκτέλεση τους ξεχώρισαν κατά την διαδρομή τους από Στυλίδα προς Λαμία.
Στην Αγία Μαρίνα, επιβίβασαν τους κρατουμένους σε βάρκες κορίτες και τους μετέφεραν στο μικρό νησάκι Γλαρονήσι, το οποίον δεν υπάρχει σήμερα, λόγω των προσχώσεων του Σπερχειού.
Την νύχτα άναψαν φωτιές, έβαλαν τους κρατούμενους να σκάψουν έναν ομαδικό τάφο, και μετά τους κτύπησαν με φτυάρια και αξίνες, τους σκότωσαν και τους έθαψαν όλους μαζί. (Πάντως, στα πρακτικά της δίκης των κατηγορουμένων αναφέρεται ότι ο θάνατος επήλθε από βολές πυροβόλων όπλων).
Πρωτοστάτησαν στις δολοφονίες οι ντόπιοι κάτοικοι Αγίας Μαρίνας Ανδρέας Κουλακιώτης, Ιωάννης Κουλακιώτης, Σπύρος Πανταζής ή Πανταζόπουλος και Ιωάννης Πανταζής ή Πανταζόπουλος.
Εν τω μεταξύ στη Χαλκίδα, για καθησύχαση των συγγενών κυκλοφόρησαν φήμες κάποιων με πολλή φαντασία! Έλεγαν, ότι τους 15 Χαλκιδείς ομήρους, που είχαν πάρει οι ΕΛΑΣίτες, ενώ σκόπευαν να τους πνίξουν στον Μαλιακό κόλπο, δεν το έκαναν, γιατί οι όμηροι σώθηκαν από κάποιο Βρετανικό υποβρύχιο που περνούσε τυχαία και τους πήρε. Το υποβρύχιο πήγαινε αποστολή στην Ιταλία και τους είχε αποβιβάσει εκεί και είναι σώοι! (Ίδε απόκομμα εφημερίδος)
Τον Απρίλιο του 1945, όταν ήρθαν στην περιοχή της Λαμίας και Στυλίδος Βρετανοί και Τάγμα Εθνοφυλακής, ελευθέρωσαν όλους τους κρατουμένους ομήρους. Τότε έμαθαν και για το έγκλημα. Έγιναν ανακρίσεις και έφθασαν μέχρι τον ομαδικό τάφο. Όταν έγινε η εκταφή, τα χέρια των θυμάτων ήταν δεμένα με χοντρό καλώδιο και τα περισσότερα θύματα είχαν κακκώσεις και θραύσεις κεφαλής από σκληρό όργανο. (Ιδε αποκόμματα εφημερίδος)
Οι συγγενείς έκαναν αναγνώριση των μισολυωμένων σορών από τα ρούχα που φορούσαν, έβαλαν τα πτώματα σε φέρετρα στο καΐκι, που είχε φτάσει από την Χαλκίδα και τα μετέφεραν το Σάββατο 28 Απριλίου 1945 στη Χαλκίδα όπου έγινε η κηδεία τους και ο οριστικός ενταφιασμός με τιμές.
Τα ονόματα των εκτελεσθέντων ομήρων είναι τα εξής:
Ταγματάρχης Δημήτριος Λυκίδης (κατάγματα κρανίου και σιαγώνος)
Λοχαγός Σπυρίδων Παλαιοδημόπουλος (κατάγματα οστών κρανίου)
Λοχαγός Τριαντάφυλλος Καραθανάσης (κατάγματα οστών κεφαλής)
Ανθυπομοίραρχος Αθανάσιος Τσιροδήμος
Ανθυπασπιστής Αθανάσιος Λύκος (πολτοποιημένη κεφαλή και κάταγμα μηρού)
Ανθυπασπιστής Δημήτριος Κοκορίκος (κατάγματα οστών κρανίου)
Χωροφύλακας Ιωάννης Αγγελέτος
Χωροφύλακας Νικόλαος Σκοπελίτης (κατάγματα οστών κρανίου)
Συμβολαιογράφος Σπυρίδων Σπυρόπουλος
Έμπορος Γεώργιος Καραθανάσης ** (κατάγματα κεφαλής, προσώπου και σιαγώνος)
Κτηματίας Νικόλαος Ντουρντουβέλας. (κατάγματα οστών κρανίου και προσώπου)
** ο περιβόητος λήσταρχος Καραθανάσης, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου και ο οποίος είχε συλληφθεί από το Ε.Λ.Α.Ν. το 1943-1944.
Το 1945 για τους φόνους των 11 Χαλκιδέων συνελήφθησαν οι Ανδρέας και Ιωάννης Κουλακιώτης, καθώς και οι Σπύρος και Ιωάννης Πανταζής και φυλακίστηκαν, αλλά τον Σεπτέμβριο του 1947αποφυλακίστηκαν με την αμνηστία Σοφούλη..
Αργότερα συνελήφθησαν πάλι, μαζί με άλλους, δικάστηκαν στη Χαλκίδα, και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Οι άλλοι ποθ κατηγορούνταν για συμμετοχή, απηλλάγησαν για διαφόρους λόγους, συνήθως όμως γιατι βρίσκονταν σε «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΚΕΙΑΣ»! (Ίδε Λεπτομέρειες στις φωτογραφίες με τη απόφαση του Δικαστηρίου, στην οποία δικάζονταν και κατηγορούμενοι δύο ακόμη φόνοι ομήρων στο Λιανοκλάδι και στην Καρδίτσα)
Οι 4 εκτελέστηκαν στις 25 Μαΐου 1949, στο ακρωτήριο Τούρλος της Αίγινας. Στο ΦΕΚ 39/27-5-1949, οι εκτελεσθέντες αναφέρονται ως εξής:
1. Ανδρέας Κουλακιώτης του Πέτρου, αλιεύς, έγγαμος με 4 ανήλικα τέκνα, γεννηθείς εις Κορδελιό Σμύρνης, κάτοικος Αγίας Μαρίνας, 42 ετών
2. Ιωάννης Κουλακιώτης του Πέτρου, αλιεύς, άγαμος, κάτοικος Αγίας Μαρίνας, 24 ετών
3. Σπύρος Πανταζόπουλος ή Πανταζής του Ανδρέα, κουρέας, έγγαμος, γεννηθείς στην Αγία Μαρίνα, κάτοικος Λαμίας, 35 ετών και
4. Ιωάννης Πανταζόπουλος ή Πανταζής του Ανδρέα, γεωργός, έγγαμος, κάτοικος Αγίας Μαρίνας, 42 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: