Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Κυπριακό

 

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Σε άρθρο του στον «Φιλελεύθερο» (25/7/20) https://papapolyviou.com/.../gia-ton-fakelo-tis-kiprou.../ ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου παραπονιέται ότι «παρεμποδίζεται η ιστορική έρευνα εδώ και μισό αιώνα», ότι «πέπλο απόλυτης σιωπής» καλύπτει τα γεγονότα της «κρίσιμης περιόδου 1964-1974», τα οποία «παραμένουν απρόσιτα στην ιστορική έρευνα και στην εθνική συλλογική συνείδηση». Λέει, επίσης, πολύ σωστά, ότι αυτή η ομερτά, η σιωπή, «εκτρέφει και γιγαντώνει τις σχετικές θεωρίες συνωμοσίας…».

Όντως οι θεωρίες συνωμοσίας είναι το μέγα αποτέλεσμα, ο καρπός της σιωπής, που εκμεταλλεύονται και καταναλώνουν ασύστολα προς όφελός τους οι κύριοι αίτιοι της παρούσας κατάστασης και της επικείμενης, ορατής στον ορίζοντα, ολοκληρωτικής καταστροφής της Κύπρου. Κόμματα μικρά και μεγάλα ζουν και αναπνέουν καλλιεργώντας το μίσος εναντίον της Ελλάδας ως της κύριας υπεύθυνης δύναμης για την καταστροφή της Κύπρου, με αποκλειστικό σκοπό να διατηρούν τα ποσοστά τους, ώστε να καταλάβουν την εξουσία και από θέση ισχύος να ενδυναμώνουν και να εδραιώνουν το ψέμα υπέρ του κομματικού τους οφέλους.
Είναι εκτός των δυνατοτήτων αντίληψης του καθενός (εκτός κι αν αρχίσουμε όλοι να συνωμοσιολογούμε) ο λόγος για το οποίο ο Πέτρος Παπαπολυβίου αποτελεί ο ίδιος το μέγα εμπόδιο τουλάχιστο στην εξιχνίαση του 1964, που υπήρξε το αίτιο και η γενεσιουργός αιτία των γεγονότων του 1974. Υπάρχουν έγγραφα και αδιάψευστες μαρτυρίες, έγγραφα που αποχαρακτηρίσθηκαν μετά το 2000, τα οποία δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά το 2013 (στο βιβλίο «Κουράγιο Πηνελόπη») τα οποία ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να τα αποκρύψει. Γιατί άραγε; Είναι περιορισμένος ο χώρος εδώ για ν’ αναφέρω τις περιπτώσεις.
Τα γεγονότα, όμως, βοούν: Σύσσωμη η Ελλάδα (Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση, Βασιλιάς) αποφάσισε στις 19 Αυγούστου 1964 την Ένωση Κύπρου-Ελλάδας, με την ισχύ της εδώ ελληνικής μεραρχίας και με την έγκριση των συμμάχων της. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέρριψε την πρόταση κι όπως μαρτυρά ο Νίκος Κρανιδιώτης ("Ανοχύρωτη Πολιτεία" Πρώτος τόμος σ. 228) το έκαμε επειδή, κατά τη γνώμη του, η Ελλάδα... συνωμοτούσε με τις ΗΠΑ να διχοτομήσουν την Κύπρο!! Φοβερή και αστήρικτη κατηγορία για τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον βασιλιά Κων/νο ότι ήταν συνωμότες-προδότες της Κύπρου.! Αυτά, εκείνοι που τα εκμεταλλεύονται για να διχάζουν τον κυπριακό λαό και να διατηρούν τα ποσοστά τους, δεν τολμούν -αφού είναι τερατώδη ψέματα- να τα πουν έτσι, όπως τα υπονοούν. Τα υπονοούν, όμως, συνεχώς και βάσει αυτών προωθούν τον διχασμό και την πόλωση μέσα στον λαό, που τους ωφελεί κομματικά.
Ο κατ’ εξοχήν και κατά διεκδίκηση τίτλου κύριος (τουλάχιστο στα ΜΜΕ) ιστορικός της σημερινής Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, αποφεύγει έστω και να κάνει αναφορά στα έγγραφα που αποδεικνύουν την καθαρότητα των στόχων και τον αδιαμφισβήτητο πατριωτισμό του Γεωργίου Παπανδρέου, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του ελληνικού στρατού το 1964. Αφήνει το θέμα εκκρεμές. Αφήνει αδιερεύνητο το θέμα της αρνητικής απόφασης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Το θέμα της παράλληλης διαβολής και συκοφαντίας της ελληνικής μεραρχίας. Το θέμα της ανόδου της χούντας ως αποτέλεσμα της αποτυχίας των ΗΠΑ να λύσουν το πρόβλημα της σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ με την Ένωση.
Αφήνει αδιερεύνητο το θέμα του μίσους που δημιουργήθηκε μεταξύ ελληνικού στρατού-Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ως ένα από τα αίτια που διευκόλυναν το πραξικόπημα του 1974. Αφήνει τα πάντα γύρω στο 1964 αδιερεύνητα.
Αλλά αν ακολουθούσαμε τη συμβουλή της Ελλάδας το 1964, τίποτε από όλα τα τρομερά και τα καταστροφικά που ακολούθησαν, οι σημερινοί κίνδυνοι, δεν θα ακολουθούσε.
Αν θέλει, όντως, να διερευνήσει το 1964 ο κ. Παπαπολυβίου, τότε γιατί του γυρίζει την πλάτη; Κι αν δεν θέλει γιατί λέει ότι θέλει; Γιατί τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ιδίως το ΡΙΚ με τους περιβόητους «φακέλους» του αρνείται να συζητήσει το 1964;
Τα ψέματα για το 1964 εδραιώθηκαν τόσο πολύ, που δεν τολμά κανένας να τ’ αγγίξει, ιδιαίτερα οι πανεπιστημιακοί, που ζητούν ν’ ανοίξει ο Φάκελος της Κύπρου αλλά το μόνο που κάνουν είναι να τον κλείνουν οι ίδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: