Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Αριστεροφασιστικό Καθεστώς

 Οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των τρομοκρατών

20-01-2021

ο γεγονός ότι στελέχη ενός κόμματος και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνυπογράφουν κείμενο υπέρ του μεγαλύτερου εγκληματία με σωρεία ανθρωποκτονιών είναι ντροπή για τους ίδιους και προσβολή για τα θύματα του αιμοσταγούς τρομοκράτη.

Γράφει ο Θάνος Πλεύρης*


Το πρόβλημα είναι όμως ότι και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ουσιαστικά στηρίζει το συγκεκριμένο κείμενο, αλλά ακόμη παραπάνω όταν βρέθηκε στην κυβέρνηση νομοθέτησε υπέρ των τρομοκρατών μειώνοντας πλαίσια ποινών και δίνοντας ευεργετήματα στην έκτισης των ποινών καταδικασθέντων για τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με το καθεστώς που υπήρχε όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ οι καταδικασθέντες για τρομοκρατία βρίσκονταν σε φυλακές τύπου Γ, όπου δεν είχαν δικαίωμα μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές, ούτε δικαίωμα να λαμβάνουν άδεια. Αμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν.4322/15 κατήργησε αυτό το πλαίσιο με αποτέλεσμα οι καταδικασθέντες για τρομοκρατία να λαμβάνουν άδειες όπως οι υπόλοιποι καταδικασθέντες και να μπορούν να μετάγονται ελευθέρως σε αγροτικές φυλακές. Η διάταξη αυτή ήταν ξεκάθαρα ευνοϊκή για τον καταδικασθέντα Κουφοντίνα. Εν συνεχεία έπρεπε να βρεθεί και τρόπος να υπάρξουν προϋποθέσεις έκτισης ποινής εκτός των φυλακών και για τον Ξηρό. Πριν τον νόμο Παρασκευόπουλου η αποφυλάκιση με όρους λόγω αναπηρίας γινόταν για όσους έχουν 67% αναπηρία και πάσχουν περιοριστικά από σοβαρές παθήσεις σχεδόν τελικού σταδίου

Με τον Νόμο Παρασκευόπουλου και συγκεκριμένα όπως τροποποιήθηκε το αρ. 110Α παρ. 2 δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα και σε αυτούς που έχουν ισόβια κάθειρξη, ακόμη και για ανθρωποκτονίες, εάν έχουν 80% αναπηρία με βεβαίωση ΚΕΠΑ και έχουν εκτίσει 10 έτη το υπόλοιπο να το εκτίσουν στην οικία τους. Επρόκειτο δηλαδή για φωτογραφική διάταξη υπέρ Ξηρού, άσχετα εάν τελικά η αίτηση δεν ευδοκίμησε, που μάλιστα δεν επαναλήφθηκε το 2019 όταν κυρώθηκε ο Νέος ΠΚ.

Πριν λοιπόν την εφαρμογή του Νέου ΠΚ υπήρξαν παρεμβάσεις με νόμους του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουν άδειες, να μετάγονται σε αγροτικές φυλακές και να μπορούν να αποφυλακισθούν υπό όρους καταδικασθέντες για τρομοκρατία. Μετά την εφαρμογή του Νέου ΠΚ είχαμε και επιπλέον ευεργετικές ρυθμίσεις για τους τρομοκράτες. Η τροποποίηση του αρ 187Α για τις τρομοκρατικές οργανώσεις μείωσε το πλαίσιο ποινής του διευθυντή τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ενώ το προηγούμενο πλαίσιο είχε ποινή τουλάχιστον 10 έτη που μπορούσε να φθάσει τα 20, ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε απλή κάθειρξη ήτοι ποινή από 5 έως 15 έτη, ενώ παράλληλα έκανε απλό πλημμέλημα το αδίκημα αυτού που στρατολογεί άτομα για τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως επιπλέον έκανε πλημμέλημα το αρ. 272 ΠΚ για την παρασκευή, την προμήθεια και την κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών, δηλαδή βομβών πάσης φύσεως και φυσικά των μολότοφ.

Το κείμενο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν απέχει από το ίδιο πνεύμα που χαρακτηρίζει τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκε με τα ίδια του τα νομοθετήματα. Η ΝΔ ήδη κατήργησε ή αυστηροποίησε τις πιο κραυγαλέες από τις ανωτέρω ρυθμίσεις. Οι προθέσεις όμως του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανείς.

  • Ο Θάνος Πλεύρης είναι Δικηγόρος ΔΝ,Αν. Κοιν. Εκπρόσωπος ΝΔ, Βουλευτής ΝΔ Α Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: