Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017


7/2/17


Μεγάλη ατιμία της Νορβηγίας στην Κύπρο - Πίεση για να υποκύψει σε μια καταστροφική λύση

Μπλόκο Νορβηγίας σε αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Εθνική Φρουρά

Η νορβηγική κυβέρνηση εμπόδισε για πρώτη φορά προμήθειες της Εθνικής Φρουράς - Διαβήματα από το ΥΠΑΜ
Λευκωσία: Την έντονη αντίδραση του Υπουργείου Άμυνας προκάλεσε απόφαση της κυβέρνησης της Νορβηγίας να εμποδίσει την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Εθνική Φρουρά, αρνούμενη να εκδώσει την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής.


Το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη προβεί σε διαβήματα, χωρίς μέχρι στιγμής να λάβει απάντηση από τις αρμόδιες Αρχές της Νορβηγίας, για τους λόγους που αρνούνται την έκδοση της άδειας εξαγωγής του στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος θα κατασκευαζόταν από νορβηγική εταιρεία. Στο πολιτικό παρασκήνιο υπάρχουν πληροφορίες που αποδίδουν την απαγόρευση της νορβηγικής κυβέρνησης σε πολιτική απόφαση, που αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Η στάση των νορβηγικών Αρχών προκαλεί ερωτήματα και υποψίες, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν έφεραν οποιαδήποτε ένσταση για στρατιωτικό εξοπλισμό που αγόρασε η Ε.Φ. Η βρετανική εταιρεία που ανέλαβε το συμβόλαιο με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης, είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής του στρατιωτικού εξοπλισμού, δηλώνοντας άγνοια για το τι μεσολάβησε.

Σε περίπτωση που οι νορβηγικές Αρχές δεν αναθεωρήσουν την απόφασή τους -πάντως, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις- το Υπουργείο θα αναγκαστεί να επαναλάβει τη διαδικασία από την αρχή, καλώντας σε διαπραγμάτευση άλλες κατασκευάστριες εταιρείες, διαφοροποιώντας, παράλληλα και τις προδιαγραφές του εν λόγω στρατιωτικού εξοπλισμού.

Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: