Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Η CIA έδινε 5 εκατ. δολάρια ετησίως στην Ιταλία για να μην πάρουν τα ηνία οι κομμουνιστές

Aποχαρακτηρισμένη μελέτη του υπουργείου Άμυνας που ανάρτησε στο διαδίκτυο η οργάνωση National Security Archive του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, αναφέρει ότι η CIA χρηματοδοτούσε μυστικά και προσέφερε κατά μέσον όρο 5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στην Ιταλία ως τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο πλαίσιο εκστρατείας για να αποτραπεί η ανάδειξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας στην εξουσία.

Ο συγγραφέας της μελέτης «συμπεραίνει ότι η κυβέρνηση Αϊζενχάουερ, αντιμέτωπη με την πιθανότητα εμφυλίου πολέμου στην Ιταλία ή το ενδεχόμενο το Κομμουνιστικό Κόμμα να αναδειχθεί με νόμιμο τρόπο στην εξουσία, ήταν "διατεθειμένη να επέμβει στρατιωτικά μόνο εάν οι κομμουνιστές καταλάμβαναν την εξουσία διά της βίας και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση σε συντονισμό με άλλα ευρωπαϊκά έθνη"».

Τη μελέτη εκπόνησε το 2012 ο ιστορικός του υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ Ρόναλντ Λάντα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μυστική χρηματοδότηση της CIA προς την Ιταλία συνεχιζόταν ως τις αρχές της δεκαετίας του '60.

Καθώς οι λεπτομέρειες όσον αφορά αυτό το ζήτημα είναι λιγοστές στα επίσημα αρχεία των ΗΠΑ για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, ο Λάντα ανέφερε σε σημείωμά του ότι η μελέτη βασίστηκε σε αρχεία της CIA, της συλλογής εγγράφων για τη Λους στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και άλλα κρατικά αρχεία για τη θητεία της στην αμερικανική πρεσβεία στην Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: