Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Τρεις μήνες πριν, η νομοθέτηση μέτρων με χρόνο εφαρμογής μετά το τέλος του μνημονίου (Αύγουστος 2018) "ήταν αντισυνταγματική και ξένη προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία αυτό δεν επιτρεπόταν και δεν ήταν θέμα μιας κυβέρνησης, αλλά θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας". Τρεις μήνες αργότερα, αυτά δεν ισχύουν. Ο Α. Τσίπρας ακυρώνει τον Α. Τσίπρα και είναι έτοιμος να νομοθετήσει μέτρα αντισυνταγματικά και ξένα προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέτρα που δεν σέβονται την αξιοπρέπεια ενός λαού και μιας χώρας.


Αυτό που κάνει τον σημερινό πρωθυπουργό ξεχωριστό, είναι πως αυτοακυρώνεται μέσα σε ελάχιστο πολιτικό χρόνο. Δεν έχει πρόβλημα να δηλώνει με άνεση και στόμφο πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κάτι και λίγους μήνες μετά, όχι απλά να συμφωνεί, αλλά να υπερασπίζεται την αντίθετη θέση σαν να μην έχει υπάρξει ποτέ η πρώτη δημόσια δήλωσή του. Αν κάποιος επιχειρήσει να καταγράψει τις αντιφάσεις (sic) του πρωθυπουργού θα χρειαστούν χιλιάδες λέξεις γι' αυτό. Ας περιοριστούμε σε έξι μόνο αλήθειες που αφορούν το τέταρτο μνημόνιο που είναι έτοιμος να συμφωνήσει τις επόμενες ημέρες.
1) σε συνέντευξή του τον περασμένο Μάρτιο επιτέθηκε στην αντιπολίτευση την οποία κάλεσε να απαντήσει με ευθύτητα στο κρίσιμο ερώτημα της συγκυρίας "πρέπει να γίνουν δεκτές οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ.; Πιστεύουν ότι πρέπει να δεχτούμε να τα νομοθετήσουμε και μάλιστα εκ των υστέρων για το 2019;"
- Το ερώτημα που απηύθυνε στην αντιπολίτευση, το απάντησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ετοιμάζεται να υπογράψει μέτρα όχι 3,6 δισ., αλλά κοντά στα 4 δισ. και με χρόνο εφαρμογής όχι το 2019, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και το 2018.
2) Στην ίδια συνέντευξη επιτίθεται στην αντιπολίτευση και κουνώντας το δάχτυλο με οργή την ρωτά |αν πρέπει να νομοθετηθεί μείωση του αφορολόγητου και νέες περικοπές συντάξεων".
– Η αντιπολίτευση δεν προλαβαίνει να απαντήσει! Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη συμφωνήσει μεγάλη μείωση του αφορολόγητου και μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, ακόμα και τις χαμηλότερες, ακόμα και τις αναπηρικές.
3) Τον περασμένο Μάρτιο πρωτοσέλιδο φιλικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδας, επικαλούμενο δήλωση του κ. Τσίπρα αναφέρει πως "δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα".
– Δεν πέρασαν ούτε εκατό ημέρες από τότε και η κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζεται για νομοθέτηση μέτρων που πλησιάζουν τα 4 δισ. ευρώ !
4) Ο πρωθυπουργός λέει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό που ποτέ δεν τόλμησαν να κάνουν οι κυβερνήσεις του συστήματος εξουσίας που χρεοκόπησε τη χώρα. Αντιστάθηκε στον παραλογισμό της κοινωνικής διάλυσης και λιτότητας".
– Το πρόβλημα με τον πρωθυπουργό είναι πως δεν συμφωνούν μαζί του οι αριθμοί. Το 2015 και το 2017 η κοινωνική διάλυση έχει μεγεθυνθεί (οι δείκτες φτώχειας και ανέχειας το επιβεβαιώνουν), ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη λιτότητα. Στοιχεία από ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, το αποδεικνύουν.
5) Ο κ. Τσίπρας είπε ουκ ολίγες φορές πως "ανέτρεψε σειρά δεσμεύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συμφώνησε σε μια ασύγκριτα ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή".
– Αυτό που λέει η πραγματικότητα είναι πως όχι απλά υπέγραψε το τρίτο (και ετοιμάζεται για το τέταρτο) μνημόνιο με ασύγκριτα σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά υλοποίησε στο ακέραιο και όλες τις εκκρεμότητες του δεύτερου μνημονίου που δεν υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση (ιδιωτικοποιήσεις κ.α.)
6) Ο πρωθυπουργός κατηγορεί συχνά την αντιπολίτευση ότι πιέζει για κλείσιμο της αξιολόγησης επειδή ταυτίζεται με τους δανειστές, ενώ ο ίδιος δίνει γενναίες μάχες για το καλό μας.
– Δυστυχώς γι αυτόν, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (7 στους δέκα) πιστεύει πως η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Μόνο το 18% αποδίδει την καθυστέρηση, επειδή πρόκειται για μια σκληρή διαπραγμάτευση με γνώμονα το καλό της χώρας και την προάσπιση της εθνικής υπερηφάνειας.
Ωστόσο υπάρχει και μια αλήθεια, την οποία επικαλέστηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και για την οποία έχει απόλυτο δίκιο. Ότι "η ζωή απέδειξε ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει ή τις ρίχνει ο λαός". Πράγματι έτσι είναι. Τις κυβερνήσεις δεν μπορούν να τις στηρίξουν ούτε τα συστήματα διαπλοκής (τα οποία προσπαθεί να δημιουργήσει με τα δικά του ΜΜΕ), ούτε τα επικοινωνιακά τεχνάσμα στα οποία επιδίδεται ο ίδιος και οι υπουργοί του. Αυτό θα συμβεί όταν πραγματοποιηθούν εκλογές, σίγουρα όχι αργότερα από το τέλος του 2018…
(Φωτογραφία: Sooc)

Δεν υπάρχουν σχόλια: