Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

11/5/17


Καραολής - Δημητρίου Σύμπαντος Ελληνισμού

Λάζαρος Μαύρος
Ε Ν Α Ν ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ, Αρχηγό του Βρετανικού Αυτοκρατορικού Γενικού Επιτελείου, την αυτού εξοχότητα τον σερ Τζων Χάρντινγκ, έστειλε απ’ τον Οκτώβριο του 1955 η τότε κυβέρνηση τής αυτής μεγαλειότητος τής άχρι και νυν βασιλίσσης Ελισάβετ Β΄, ως Κυβερνήτη της εδώ αποικίας της (Colony of Cyprus).
Για να καταστείλει, με την έμπειρη αποικιοκρατική του δεινότητα, δοκιμασμένη κι επί των Μάου-Μάου της Αφρικής, τους «ολιγάριθμους τρομοκράτες» (όπως τους αποκαλούσε) της Ε.Ο.Κ.Α, πέντε μόλις μήνες μετά την έναρξη (1η Απριλίου 1955) της Κυπριακής Επανάστασης. 
Ε Ν Τ Ο Σ 7ΜΗΝΟΥ ο Χάρντινγκ «πέτυχε» να μεταβάλει σε συνειδητούς της Ε.Ο.Κ.Α. σύμπαντα τον Ελληνισμό σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι κρεμάλες που έστησε για τους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., συνένωσαν σε αντι-βρετανικές διαδηλώσεις σ’ όλη την Ελλάδα, για 1η φορά μετά τον φρικτό Εμφύλιο Πόλεμο 1943-1949, όλους τους Έλληνες. Πρώην αλληλο-σφαζόμενους «Εαμοβούλγαρους Συμμορίτες» αφ’ ενός και «Μοναρχοφασίστες» αφ’ ετέρου, του εμφυλίου τής και βρετανικής βεβαίως… πριμοδότησης.

- ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΕΣ στην Αγχόνη, οι αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. Μιχαλάκης Καραολής, 23 χρ. και Ανδρέας Δημητρίου, 22 χρ. Τους κρέμασαν πριν χαράξει το φώς της Πέμπτης, 10ης Μαΐου 1956. Τους έθαψαν, 04:00, πρώτους στα Φυλακισμένα Μνήματα.

- ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ήταν στο πόδι για τη σωτηρία της ζωής τους την προηγούμενη μέρα. Σε κάθε πόλη ο ελλα-δικός μας λαός μετείχε σε ογκώδεις διαδηλώσεις, Τετάρτη Διακαινησίμου, 9η Μαΐου 1956. Απαιτώντας απ’ τους «συμμάχους» Άγγλους, την αποτροπή του φρικτού εγκλήματος σε βάρος των δύο πατριωτών. Και την Ένωσιν της αγωνιζόμενης Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα.

Τ Ε Σ Σ Ε Ρ Ε Ι Σ Ελλα-δικοί μας θυσιάστηκαν, εκείνη την Τετάρτη, στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας, στην Αθήνα: 1. Ευάγγελος Γεροντής, απ’ την Κρήτη. 2. Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, απ’ την Τρίπολη. 3. Φραγκίσκος Νικολάου, απ’ τον Πειραιά. 4. Κωνσταντίνος Γιαννακούρης αστυφύλακας απ’ τη Δωρίδα.
«Τέσσερεις νεκροί και 164 τραυματίαι εις Αθήνας κατά τας χθεσινάς βιαίας συγκρούσεις», έγραφε 1η σελίδα, μεσημέρι της Πέμπτης, 10.5.1956, η αθηναϊκή εφημερίδα «Τα Νέα». Κι ο πρώτος τίτλος, πιο ψηλά: «Απηγχονίσθησαν την αυγήν οι δύο ήρωες της ελευθερίας - Ελλάς-Κύπρος θρηνούν τα μαρτυρικά τέκνα των και ορκίζονται εκδίκησιν»…

Δ Ε Ν ΥΠΑΡΧΕΙ πόλη στην Ελλάδα που να μην έχει, από το 1956, μία τουλάχιστο οδό με τ’ όνομα των Καραολή και Δημητρίου. Των Πρωτομαρτύρων στην Αγχόνη, αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. Οι πρώτοι που τάφηκαν, εν κρυπτώ, σε εντός των φυλακών κοιμητήριο που έφτιαξαν οι Εγγλέζοι, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν την παλλαϊκή έκρηξη στις κηδείες των ηρώων, όπως Δεκέμβρη του 1955 στην κηδεία του πρώτου ήρωα σε μάχη, αντάρτη Χαράλαμπου Μούσκου.
Οι πρώτοι δύο στα Εννέα Φυλακισμένα Μνήματα των Δεκατριών εκ των Αρχαγγέλων της Λευτεριάς, αθανάτων έκτοτε ηρώων της Ε.Ο.Κ.Α.: (1) Μιχαλάκης Καραολής και (2) Ανδρέας Δημητρίου, στις 10.5.1956. (3) Ανδρέας Ζάκος, (4) Χαρίλαος Μιχαήλ και (5) Ιάκωβος Πατάτσος, στις 9.8.1956. (6) Στέλιος Μαυρομμάτης, (7) Ανδρέας Παναγίδης και (8) Μιχαήλ Κουτσόφτας, στις 21.9.1956. (9) Μάρκος Δράκος 18.1.1957. (10) Γρηγόρης Αυξεντίου 3.3.1957. (11) Ευαγόρας Παλληκαρίδης 13.3.1957. (12) Στυλιανός Λένας, 28.3.1957. (13) Κυριάκος Μάτσης, 19.11.1958. Εννέα της Αγχόνης. Δύο στα Κρησφύγετα και δύο στις Ενέδρες. Φυλακισμένα Μνήματα: Κιβωτός με τα άγια των αγίων σύμπαντος του Ελληνισμού.

Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Α Ν, ΟΜΩΣ, από τότε οι Εγγλέζοι, με άλλες μεθόδους, πριμοδοτώντας τους Τούρκους, να παραμείνουν μέχρι και σήμερα στη σκηνή του εγκλήματός τους: Με δύο στρατιωτικές βάσεις εν Κύπρω. Με κύριο «λέγειν» περί Κυπριακού στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Και - ιδίως, δυστυχώς - με ευπειθή Ηττημένα Μυαλά υποταγμένων εγχώριων πολιτικών, άχρι… “our children and grandchildren”, κατά τη διαβεβαίωση εν έτει 2010 τού τότε Ακελιστή ΠτΔ κ. Δ. Χριστόφια προς τον φίλο του πρωθυπουργό της χερ μάτζεστι κ. Γκόρντον Μπράουν…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: