Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

 ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ (Ioannis Bougas) - Ιστορία 1940-1949

 29-12-2021
ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΦΟΙΒΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ!
Μιά μαρτυρία:Thanasis Skiadas «Ο θείος μου Ανδρέας Καρμίρης αιχμαλωτίστηκε στην Αθήνα τον πήραν στο Φοίβο εκεί ήταν παρών που εκτελέστηκαν οι μισοί από τους αιχμαλώτους μετά τον πήραν αιχμάλωτο Μέχρι σχεδόν έξω από τη Λάρισα …. Μου έχει διηγηθεί πολλά από αυτή την ιστορία..»
«Γενικόν Επιτελείον Στρατού
Γραφείον ΙΙον
Πληροφορίαι 28-12-44 Ώρα 17.30
1.- Την 24 τ.μ. εις Περιστέρι ευρίσκετο δύναμις του 6ου Συν/τος Κορίνθου υπό τον ταγματάρχην Βαζαίον

....................................................................................................................
4.- Δυτικώς της εκκλησίας και εις απόστασιν 50 μ. εντός του Φοίβου (Κινηματογράφος), λειτουργεί το Στρατόπεδον Συγκεντρώσεως ομήρων, οπόθεν καθ’ εκάστην αναχωρούν αποστολαί 1000-1500 προς Θήβας.
Στρατοπεδάρχης του Στρατοπέδου είναι ο Θεόδωρος Κόλιας απλούς Στρατιώτης, καταγόμενος εκ Μαζέϊκα Καλαβρύτων. Ως Δήμιοι χρησιμοποιούνται οι κάτωθι:
1) Κων/νος Αναστασόπουλος ή Ντάλας εκ χωρίου Φιλιά Καλαβρύτων.
2) Κων/νος Κίτσος μετά του αδελφού του Ιωάννου και ετέρου 15ετούς αδελφού του αγνώστου ονόματος εκ Μαζέϊκα Καλαβρύτων.
3) Σβίγκος εκ Λυκουριάς Καλαβρύτων.
4) Μάχος εκ Μαζέϊκα Καλαβρύτων.
Ούτοι χρησιμοποιούνται διά τας εκτελέσεις αίτινες λαμβάνουν χώραν διά μαχαίρας διά την οικονομίαν ως λέγουν πυρομαχικών.
Την 22 τ.μ. ωδηγήθησαν εκ του Στρατοπέδου Φοίβος εις λιγνιτορυχείον Περιστερίου 300 άτομα άνδρες γυναίκες και παιδία δι’ εκτέλεσιν.
Κατά την διάρκειαν των εκτελέσεων έλαβε χώραν πολυβολισμός από αεροπλάνου και επέτυχον να δραπετεύσουν οι 10, εκτελεσθέντων των υπολοίπων 290.
.....................................................................................................................
7.- Την 22 τ.μ. αφίχθησαν εις Περιστέρι περί τα δύο χιλ. ζεύγη αρβυλών. Ταύτα κατ’ αφήγησιν του αυτόπτου πληροφοριοδότου μας, δεν ήσαν Ελληνικής κατασκευής αλλ’ οπωσδήποτε ξένης. Το χρώμα του δέρματος ήτο μέλαν.
...........................................................................................................
(Πηγή: ΓΕΣ/ΔΙΣ/ ΑΡΧΕΙΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ(1944-1949) ΤΟΜΟΣ 1ος
Το 60 σύνταγμα Κορινθίας του ταγ/ρχη Βαζαίου* στην περιοχή του οποίου είχαν σφαγεί πάνω από 1.300 άνθρωποι το 1943-44, ήρθε στην Αθήνα και πολέμησε στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη. Μετά την ήττα του εκεί, έδρασε στη Δυτική Αθήνα από Μεταξουργείο μέχρι Περιστέρι.
Στην Αθήνα είχε φέρει μαζί του και τους σφαγείς του από τον Φενεό, τη Στιμάγκα και λοιπούς τόπους θυσίας, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Βουρτσιάνης** (καπετάν Κίτσος) που είχε χρηματίσει βασανιστής/ανακριτής, πλιατσικολόγος και σφαγέας στον Φενεό.
Το 6ο Κορινθίας ανήκε στη 8η ταξιαρχία με διοικητή τον αντ/ρχη Σπύρο Τσικλητήρα, οικονομικό δωσίλογο των Ιταλών
(*)ο ταγ/ρχης Βαζαίος παρηπονείτο μετά για χρόνια ότι απετάχθη αδίκως από τον Ελληνικό στρατό
(**) ο Βουρτσιάνης επέζησε, πέρασε λίγα χρόνια φυλακή, και μετά έζησε στα Μαζέϊκα, με οικονομική άνεση, και έγινε και συγγραφέας των ηρωϊσμών του! Απορρίπτει τις σφαγές στα Δεκεμβριανά ως ...πτωματολογία των εθνικιστών!
(***) ο Τσικλητήρας δεν εδιώχθη ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: