Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Αριστερά

«Στη σημερινή κοινωνία από πού βλέπεις να προέρχεται ο μεγαλύτερος παραλογισμός;» 

ρώτησε ο Πέτρος Κωστόπουλος, με τη Σώτη Τριανταφύλλου να απαντά: 

26-12-2021

Για τη σύγχρονη αριστερά


«Πιστεύω ότι η διεθνής αριστερά τρελάθηκε. Για παράδειγμα, ξαφνικά ''σέβεται'' τις θρησκείες! Μα νομίζαμε ότι η θρησκεία ήταν το όπιο του λαού, πότε έγινε η χημική μετάλλαξη; Δεν μπορώ να φανταστώ μερικούς διανοούμενους της μη κομμουνιστικής αριστεράς -που δεν βρίσκονται πια στη ζωή- να ταυτίζονται με τους σημερινούς εκπροσώπους της».


Για τον σοσιαλ-φασισμό


«Το κλίμα είναι σοσιαλ-φασιστικό στα περισσότερα πανεπιστήμια: ο φασισμός είναι αρχέγονος πειρασμός των κοινωνιών -συνδυάζει κοινωνική προστασία και σίγαση της αντίθετης άποψης. Υπέροχο κοινωνικό τζάκποτ για πολλούς ανθρώπους».


Για τη θεωρία των δύο άκρων

«Η θεωρία των δύο άκρων προκαλεί αγανάκτηση στην αριστερά, πλην όμως επαληθεύεται ξανά και ξανά».

...

«Πώς βλέπεις την ελληνική αριστερά σήμερα και πώς ερμηνεύεις ότι ο Μητσοτάκης κερδίζει εύκολα, μετά από όσα έχουν συμβεί, τον Τσίπρα, σύμφωνα πάντοτε με τις δημοσκοπήσεις;», ρώτησε ο Πέτρος Κωστόπουλος, με τη Σώτη Τριανταφύλλου να απαντά:


«Παντού η αριστερά έχασε τις αξίες της και την αξιοπρέπεια που ίσως είχε. Δεν αναφέρομαι στην κομμουνιστική αριστερά, που έβλαπτε ό,τι άγγιζε, αλλά σε εκείνους που είχαν ιδανικά ελευθερίας, ισότητας, χειραφέτησης, δικαιοσύνης. Τι απέγιναν; Δεν ξέρω. Πάντως αυτό το συνονθύλευμα, αυτός ο θίασος, που μας ταλαιπωρεί σήμερα είναι απόδειξη παρακμής. Οσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αντικείμενο μίσους όπως είναι και ο Μακρόν στη Γαλλία. Το αναφέρω επειδή λες ότι κερδίζει ''εύκολα''... Νομίζω ότι βρίσκεται κάτω από τρομερή πίεση. Και γι' αυτό η κυβέρνησή του είναι άτολμη σε νευραλγικά πεδία όπως τα ΑΕΙ, η ασφάλεια, το σύστημα της δικαιοσύνης, ο Νόμος και η Τάξη κατά κάποιον τρόπο».

...

Έχω υπάρξει πικρός εχθρός του ΠΑΣΟΚ -ιδιαίτερα επί Ανδρέα Παπανδρέου, που ήταν ηγέτης τριτοκοσμικού τύπου, έβγαζα φλύκταινες. Ολες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ θα γίνονταν έτσι και αλλιώς λόγω της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά μαζί με τις μεταρρυθμίσεις καλλιέργησε τις ήδη υπάρχουσες νοοτροπίες -αυτή είναι άλλωστε η ουσία του λαϊκισμού.


<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/media/soti-triantafylloy-ston-p-kostopoylo-nitro-andrea">

Δεν υπάρχουν σχόλια: