Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

συμμοριτοπόλεμος

 Ioannis Bougas (ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ) - Ιστορία 1940-1949

27-12-2021

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΥ 1946-1949.
ΣΥΛΛΗΨΗ 4500 ΑΥΤΟΑΜΥΝΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.
Από της 5ης Δεκεμβρίου 1948 το Α΄ Σώμα Στρατού (Α΄ΣΣ) ανέλαβε τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο. Χωρίς καμιά ενημέρωση του τότε Υπουργού Στρατιωτικών Κ. Ρέντη και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστρατήγου Δημητρίου Γιαντζή συνελήφθησαν τη νύκτα της 27ης προς την 28η Δεκεμβρίου 1948 με πλήρη επιτυχία βάσει σχεδίου περί τους 4500 αυτοαμυνίτες, οι οποίοι διευκόλυναν τους αντάρτες και δυσχέραιναν τις επιχειρήσεις του Στρατού. Απ΄αυτούς 2.500 μεταφέρθησαν με αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού στη Μακρόνησο και στο Τρίκκερι, ενώ οι υπόλοιποι συγκεντρώθησαν σε στρατόπεδα, που είχαν οργανωθεί σε διάφορα μέρη της Πελοποννήσου με μέριμνα του Σώματος Στρατού και συνεργασία της Ελληνικής Χωροφυλακής. Επειδή προκλήθηκε σάλος ο Υπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στην Κόρινθο την 29η Δεκεμβρίου 1948, στην οποία παρέστησαν ο ίδιος, ο Αντιστράτηγος Βαν Φλητ, Αρχηγός της εν Ελλάδι Στρατιωτικής Αποστολής των ΗΠΑ, ο Αρχηγός Στρατού Δ. Γιαντζής και άλλοι Επιτελείς. Ο Διευθυντής Επιχειρήσεων του Σώματος ανέπτυξε το Σχέδιο Επιχειρήσεων για την εκκαθάριση της Πελοποννήσου από τις δυνάμεις των συμμοριτών και στη συνέχεια ο Διοικητής του Α΄ΣΣ Αντιστράτηγος Θρασύβουλος Τσακαλώτος ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες των πρωτοβουλιών του και ανέφερε τους λόγους της μη ενημέρωσης των προϊσταμένων του.

Μετά τον Στρατηγό έλαβε το λόγο ο Υπουργός Κ.Ρέντης, ο οποίος δήλωσε ότι ανήκε στο κόμμα των Φιλελευθέρων και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1920 και στα αίτια της αποτυχίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στις βουλευτικές εκλογές του 1920, αίτια τα οποία συνέκρινε με τις εκτεταμένες συλλήψεις, που πραγματοποίησε ο Στρατηγός. <<Όμως>>, κατέληξε , <<Δεν είμαι εγώ Στρατηγέ εκείνος που θα σου δώσω το δικαίωμα σε περίπτωση αποτυχίας, να πεις ότι δεν με άφησε ο Υπουργός με τις παρεμβάσεις του να εκκαθαρίσω την Πελοπόννησον. Από τους εχθρούς μας του παραπετάσματος, ακούομεν εις τα διάφορα συνέδρια την αντίκρουσιν περί ξενοκίνητης ανταρσίας, δια του επιχειρήματος της δράσεως ανταρτών εις Πελοπόννησον. Ιδού Στρατηγέ σου παρέχω πλήρη ελευθερίαν ενεργειών έναντι της υποχρεώσεως που αναλαμβάνεις να εκκαθαρίσης οριστικώς την Πελοπόννησον από τον συμμοριτισμόν. Πάντως Στρατηγέ, τόσον εγώ, όσον και ολόκληρος η Κυβέρνησις σε περιβάλλομεν με απόλυτον εμπιστοσύνην. Γνωρίζομεν τας ικανότητας και την δραστηριότητά σου και είμεθα βέβαιοι λοτι θα φέρεις εις αίσιον πέρας την ανατεθείσαν πράγματι βαρείαν εντολήν. Σου εύχομαι ολοψύχως καλήν επιτυχίαν>>. Ασφαλώς ο Υπουργός και η Κυβέρνση γνώριζαν τις ικανότητες του Στρατηγού Θ. Τσακαλώτου, όταν παράλληλα με τη Διοίκηση του Α΄ΣΣ ανέλαβε, μετά το σοβαρό ατύχημα τον Σεπτέμβριο του 1948 στο Βίτσι, και τη Διοίκηση του Β΄ΣΣ, την οποία άσκησε επί δίμηνο και έδωσε ηθικό στις Μονάδες του.
Το Α΄ΣΣ δικαίωσε πλήρως τις προσδοκίες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Οι αντάρτες βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση με τη σύλληψη των αυτοαμυνιτών, οι οποίοι τους παρείχαν πληροφορίες για τις κινήσεις των Μονάδων του Ελληνικού Στρατού, εφόδια και υλικά, αλλά και υγειονομική υποστήριξη. Εντός διμήνου εκκαθαρίσθηκε πλήρως η Πελοπόννησος από τους συμμορίτες. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα να μεταφερθεί το Α΄ ΣΣ στη Στερεά Ελλάδα και στη Θεσσαλία και να εκκαθαρίσει αυτές από τις Μεραρχίες των ανταρτών Διαμαντή και Γιώτη καθώς και από τη Ταξιαρχία Ιππικού Γαζή, ώστε να κινηθεί στη συνέχεια στο Γράμμο για τη τελική συντριβή του συμμοριτισμού στις 29 Αυγούστου 1949.
ΠΗΓΗ: 1. Επιχειρήσεις του Αντισυμμοριακού Αγώνα στην Πελοπόννησο της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.
2. Σαράντα χρόνια στρατιώτης της Ελλάδας του Αντιστρατήγου Θρασυβούλου Τσακαλώτου.
Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: