Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Τσόρτσιλ

 Ioannis Bougas (ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ) - Ιστορία 1940-1949

27-12-202 
ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗς ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ 26ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944

Τα αιματηρά γεγονότα, που είχαν αρχίσει τη 4η Δεκεμβρίου 1944 από την ένοπλη επίθεση του ΚΚΕ με τον στρατιωτικό βραχίονα τον ΕΛΑΣ για κατάληψη της εξουσίας με τα όπλα και όχι με δημοκρατικές διαδικασίες, συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. Ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ, μετά και την διανομή της Βαλκανικής Χερσονήσου σε ζώνες επιρροής, κατά τη συνάντησή του στη Μόσχα με το Στάλιν στις 9 και 10 Οκτωβρίου 1944, στην οποία η Ελλάδα τέθηκε υπό τον έλεγχο της Μεγάλης Βρετανίας, επειγόμενος αποφάσισε να επισκεφθεί την Ελλάδα για επίλυση της κατάστασης, ενώ στο Δυτικό Μέτωπο βρισκόταν σε εξέλιξη η μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση των Γερμανικών στρατευμάτων στις Αρδέννες, που αιφνιδίασε τους Συμμάχους και προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία.




Την 26η Δεκεμβρίου 1944 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεγάλη σύσκεψη, παρόντος εκτός του Τσώρτσιλ και αντιπροσώπων των Συμμάχων, στην οποία συμμετείχαν οι Αρχηγοί των τότε πολιτικών κομμάτων, Βρετανοί στρατιωτικοί, ο Ναπολέων Ζέρβας, Αρχηγός του ΕΔΕΣ και ο Στέφανος Σαράφης, Αρχηγός του ΕΛΑΣ. Μετά τα προκαταρκτικά το λόγο πήρε ο Τσώρτσιλ, που απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους δήλωσε: << Οι Βρετανικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ελλάδα για αποκατάσταση της ασφάλειας και της τάξης, μετά από έγκριση του Προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούζβελτ και του Στρατάρχου της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν. Η παρουσία μου εδώ αποβλέπει στη συνεργασία σας για επίλυση της κατάστασης. Τώρα θα σας αφήσω να συνεχίσετε τη σύσκεψη υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού >> και ακολούθως αποχώρησε.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Νικόλαος Πλαστήρας επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά του ΚΚΕ, γιατί αντί να πολεμήσει με τον ΕΛΑΣ κατά των συμπτυσσομένων Γερμανικών στρατευμάτων, προέβηκε σε αιματηρά γεγονότα, ακόμα και κατά των αμάχων. Ο Γεώργιος Παπανδρέου κατηγόρησε το ΚΚΕ-ΕΑΜ, γιατί αποχώρησαν από τη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και κήρυξαν τον ένοπλο αγώνα για κατάληψη της εξουσίας, ο δε Παναγιώτης Κανελλόπουλος επιτέθηκε προσωπικά στο Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Γεώργιο Σιάντο, λέγοντας μεταξύ των άλλων για τα εγκλήματα του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο και για το ότι βρέθηκαν πολλά όπλα στον ΕΛΑΣ, που δεν τα χρησιμοποίησε κατά των αποχωρούντων Γερμανικών στρατευμάτων. Ανάλογη ήταν και η στάση του Θεμιστοκλή Σοφούλη και των Αρχηγών των υπολοίπων κομμάτων. Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Γεώργιος Σιάντος, όπως και ο εκπρόσωπος του ΕΑΜ, καταφέρθηκε κατά της παρουσίας των Βρετανικών στρατευμάτων και για τα επεισόδια της 3ης Δεκεμβρίου που αποτέλεσαν την << αφορμή >> για την έναρξη των αιματηρών γεγονότων, κάτι που είναι αναληθές, γιατί η κήρυξη του ένοπλου αγώνα είχε αποφασισθεί στα τέλη Νοεμβρίου 1944. Η σύσκεψη περατώθηκε, χωρίς αποτέλεσμα και οι επιχειρήσεις συνεχίσθηκαν. Μετά τη συντριβή των δυνάμεων του ΕΛΑΣ το ΚΚΕ-ΕΑΜ αναγκάσθηκαν να παύσουν οι επιχειρήσεις και να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ από την Αττική. Συμφωνήθηκε ανακωχή από την 00.01 ώρα της 11ης Ιανουαρίου και τα Δεκεμβριανά έληξαν με την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945.

Δεν υπάρχουν σχόλια: