Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Η πρώτη αμερικανο-κουβανική ξενοδοχειακή συμφωνία μετά την επανάσταση του 1959

Η Starwood Hotels & Resorts Worldwide έγινε χθες η πρώτη αμερικανική ξενοδοχειακή εταιρεία που υπέγραψε συμφωνία με την Κούβα μετά την επανάσταση του 1959, καθώς ανακοίνωσε μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων μία ημέρα πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισκεφθεί την Αβάνα.

Η συμφωνία της Starwood, στην οποία ανήκουν τα ξενοδοχεία Le Meridien, Sheraton, W, Westin, σηματοδοτεί την έναρξη της επιστροφής των αμερικανικών πολυεθνικών στο νησί. Η εταιρεία θα διαχειρίζεται δύο ιδιοκτησίες στην Αβάνα ενώ υπέγραψε και μια προκαταρκτική συμφωνία για μια τρίτη. 
Συγκεκριμένα θα διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Inglaterra, το οποίο άνοιξε το 1875, διαθέτει 83 δωμάτια στην καρδιά της Αβάνας και θα ενταχθεί στις πολυτελείς ιδιοκτησίες της εταιρείας. Η Starwood θα αναλάβει επίσης το ξενοδοχείο Quinta Avenida, που βρίσκεται επίσης στην πρωτεύουσα. Αυτό θα ανοίξει στα τέλη της χρονιάς με την επωνυμία Sheraton και θα διαθέτει 186 δωμάτια.



Ο ξενοδοχειακός όμιλος υπέγραψε εξάλλου μια προκαταρκτική συμφωνία με τις κουβανικές αρχές για το ξενοδοχείο Santa Isabel, που βρίσκεται επίσης στην Αβάνα. 

Οι συμφωνίες αυτές κανονικά απαγορεύονται βάσει του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα, όμως η Starwood έλαβε την περασμένη εβδομάδα ειδική άδεια από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Παρά την απόφαση του Δημοκρατικού Ομπάμα, στα τέλη του 2014, να εξομαλύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, το οικονομικό εμπάργκο που κηρύχθηκε το 1962, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ. Δεν μπορεί να αρθεί παρά μόνο με τη συγκατάθεση του Κογκρέσου, που σήμερα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. 
Ο Χόρχε Τζανατάσιο, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Starwood στη Λατινική Αμερική, δήλωσε πως οι συμφωνίες περιλαμβάνουν «μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων για να φέρουμε τα ξενοδοχεία στις προδιαγραφές μας». Η Starwood καθίσταται έτσι η πρώτη αμερικανική εταιρεία που δεσμεύει σημαντικά κεφάλαια στην Κούβα αφότου ο Φιντέλ Κάστρο και οι γενειοφόροι αντάρτες του ανέτρεψαν την 1η Ιανουαρίου 1959 την τότε φιλοαμερικανική κυβέρνηση. 

Σύντομα ο Κάστρο εθνικοποίησε την τουριστική βιομηχανία και έκανε για μήνες το Χίλτον της Αβάνας έδρα της νέας κυβέρνησής του.

Η τουριστική βιομηχανία της Κούβας έχει ανθίσει μετά την προσέγγιση του Δεκεμβρίου 2014 με τις ΗΠΑ. Οι διεθνείς επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 17% και το 2015 έφθασαν τον αριθμό ρεκόρ των 3,5 εκατομμυρίων. Οι Αμερικανοί που επισκέφθηκαν το νησί αυξήθηκαν κατά 77% και έφθασαν τις 161.000. 

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το σύνολο του αμερικανικού ξενοδοχειακού τομέα ενδιαφέρεται πολύ για την Κούβα. Είμαστε πολύ ευτυχείς που είμαστε οι πρώτοι», τόνισε ο Τόμας Μάνγκας, ο γενικός διευθυντής της Starwood

Δεν υπάρχουν σχόλια: